Condemna a Hisenda per "arruïnar" un casament en voler cobrar un deute enmig del banquet
L'Audiència Nacional obliga l'Agència Tributària a indemnitzar uns nuvis amb 6.000 euros per la irrupció "perfectament evitable" de dos funcionaris en la celebració del casament
Condemna a Hisenda per "arruïnar" un casament en voler cobrar un deute enmig del banquet
El jutge De Diego considera que l'actuació dels funcionaris va "distorsionar i entorpir" la celebració del casament (Pexels/Ivan)

Condemna a Hisenda per "arruïnar" un casament en voler cobrar un deute enmig del banquet

L'Audiència Nacional obliga l'Agència Tributària a indemnitzar uns nuvis amb 6.000 euros per la irrupció "perfectament evitable" de dos funcionaris en la celebració del casament

RedaccióActualitzat
TEMA:
Audiència Nacional

L'Agència Tributàriaespanyola ha estat condemnada per l'Audiència Nacional a pagar 6.000 euros d'indemnització a una parella, pel "malson" que van viure el dia del seu casament arran de l'actuació de dos funcionaris d'Hisenda que els van "arruïnar" la celebració del casament.

Els fets van passar fa dos anys, l'1 de juny del 2019, quan els dos funcionaris es van presentar a la finca Los Cañizos, a Extremadura, on s'estava fent el banquet de celebració del casament d'Irene i Marcos.

Sobre les quatre de la tarda, en sortir del bany reservat als nuvis, la núvia i dues cosines seves que l'acompanyaven es van trobar dos homes a l'habitació del costat, en una actitud "com si estiguessin a casa seva", segons detalla en la sentència el jutge Luis Alfredo de Diego, del jutjat contenciós administratiu número 2 de l'Audiència Nacional.

Els homes es van identificar com a funcionaris d'Hisenda i els van comunicar que venien a "embargar el casament" perquè l'empresa de càtering que havien contractat tenia deutes amb l'Agència Tributària.

Per evitar-ho, van demanar a la núvia que signés unes notificacions que la sentència descriu com "de cinc pàgines cadascuna i amb el prototípic llenguatge farragós, confús i de difícil comprensió fins i tot per als iniciats en la matèria".

A més, van advertir la núvia que si pagaven a l'empresa de càtering cometrien un delicte.

La sentència afirma que es va causar "perjudicis morals notoris" als nuvis (Pexels/Dimitri Kuliuk)


La situació era tan insòlita que, d'entrada, la núvia i les seves cosines van pensar que es tractava d'una broma, perquè alguns amics del nuvi eren actors.

De seguida, però, van veure que no, i que els dos funcionaris insistien en el seu propòsit.

"Indignats per la situació i en xoc en veure que el casament se n'anava en orris", detalla la sentència, els nuvis van explicar als funcionaris que "no estaven en condicions de declarar ni de facilitar dades o documents" i els van demanar "que, sisplau, marxessin i els deixessin gaudir del seu dia especial" perquè allò es podia solucionar "l'endemà o dilluns".

Els funcionaris, però, no van atendre la petició i es van quedar allà més de quatre hores, fins a dos quarts de nou.

Quatre hores que el magistrat explica que "van distorsionar, entorpir i donar lloc a la desatenció de l'esdeveniment i dels convidats".

La presència dels funcionaris d'Hisenda va impedir que els nuvis tallessin el pastís (Pexels/Daniel Frese)


Així, per exemple, la sentència detalla: "no es va dur a terme el tall del pastís nupcial, no es va servir xampany, els cambrers estaven descoordinats i els nuvis, en un estat comprensible d'ansietat, desassossec i indignació".

Per tot plegat, el jutge conclou que "els perjudicis morals són notoris".

"Irene i Marcos tindran per sempre un mal record del que va poder ser i havia de ser un dels dies més feliços de la seva vida."


És per això que estima completament la demanda que van presentar contra Hisenda i els concedeix la indemnització de 6.000 euros que demanen.

Afegeix, fins i tot, que considera que es tracta d'una xifra "escassa" si es té en compte que ha de compensar "danys indelebles per a la resta de la seva vida".


"Falta d'empatia en grau màxim"

Sobre els funcionaris, la sentència afirma que la seva actuació va ser "desproporcionada" i "perfectament evitable".

I els retreu que "no tot s'hi val perquè l'Agència Tributària assoleixi els seus objectius".

"La totpoderosa Agència Tributària té a la seva disposició mitjans més que suficients per aconseguir el cobrament dels impostos, sense haver d'humiliar un deutor davant dels seus clients i, de pas, arruïnar el Marcos i la Irene -tercers aliens al deute- la celebració del seu casament."


En aquest sentit, el jutge considera que la Delegació d'Hisenda a Extremadura hauria pogut demanar una entrada i registre a la seu de l'empresa de càtering per obtenir informació sobre els clients i els serveis que tenien contractats.

L'Audiència Nacional ha estimat completament la demanda contra Hisenda presentada pels nuvis (Pixabay)


Retreu als funcionaris que, en canvi, optessin per presentar-se al casament perquè els "resultava més fàcil, còmode i, sobretot, espectacular".

I els atribueix "una falta d'empatia en grau màxim i fins i tot un abús, davant la situació de debilitat que per a qualsevol ciutadà pot suposar que apareguin dos funcionaris del fisc amb exigències en un dia tan assenyalat".

"Només faltava que l'Agència Tributària es dediqués per sistema a envair la intimitat dels ciutadans en batejos, comunions i casaments per retenir crèdits que ha d'intentar aconseguir per altres mecanismes menys lesius."


El magistrat sentencia que "el deure de col·laboració [amb Hisenda] és exigible, sí, però no a qualsevol preu i sota qualsevol circumstància".

ARXIVAT A:
Audiència Nacional
Anar al contingut