Interior d'una de les sales de la Fundació Antoni Tàpies la Nit dels Museus del 2018. ACN
Interior d'una de les sales de la Fundació Antoni Tàpies la Nit dels Museus del 2018. ACN

Concerts, art en directe i "escape rooms": més de 200 propostes per a la Nit dels Museus

Museus i equipaments culturals d'arreu de Catalunya estaran oberts fins a la una de la matinada amb entrada gratuïta, en una iniciativa en què participen 4.000 museus europeus

Actualitzat

Catalunya es disposa a viure una nova edició --la dotzena-- de la Nit dels Museus, la més metropolitana de les que s'han fet fins ara. Aquest any coincideix amb el Dia Internacional dels Museus, en un nou intent d'acostar i mantenir el públic en una jornada gratuïta arreu del territori.

La jornada porta com a lema "Els museus com a eixos culturals. El futur de la tradició", i les activitats giren al voltant d'aquest tema.

Un concert al castell de Montjuïc, la interpretació al MACBA de dues partitures de Christian Marclay o una demostració de pintura i dibuix al Museu Europeu d'Art Modern, on una parella ballarà tango mentre els artistes els dibuixen, són algunes de les activitats que s'organitzen amb motiu d'aquesta nit.

A Barcelona i la seva àrea metropolitana hi participen un total de 84 equipaments i espais, una quinzena dels quals són en municipis com l'Hospitalet, Badalona, Esplugues, Cornellà, Sant Adrià o Sant Joan Despí.

 

Una de les recreacions a l'interior del MNAC la Nit dels Museus, el 19 de maig del 2018. ACN

 

Carles Vicente, el director de Memòria, Història i Patrimoni de l'Institut de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, destaca algunes novetats i, sobretot, el pes de les instal·lacions metropolitanes.

"Hem de destacar la incorporació de nous centres visitables, com la Fundació Mapfre, el Memorial Democràtic, les restes romanes del Mercat de Sant Antoni, que es van obrir al públic fa poc, i la Casa de l'Aigua de la Trinitat Vella. A més d'un nou equipament, que és la Torre de la Creu, a Sant Joan Despí."

A la resta de la demarcació de Barceloma també s'hi sumen 68 museus i equipaments. Entre d'altres, al Museu de la Pell, al barri del Rec d'Igualada, es pintarà un mural a l'aire lliure, io al Museu del Càntir d'Argentona hi haurà un recital d'autors del Maresme amb poemes de Josep Monclús, Joan Busqué o Jordi Cornudella.

 

Interior del Museu d'Art de Girona la Nit dels Museus del 2018. ACN

 

A les comarques gironines s'hi sumen un total de 26 museus --sis a la ciutat de Girona--, amb activitats com tallers al Museu del Joguet de Figueres, una visita guiada al Castell Gala Dalí de Púbol o una nit de soul al Museu del Suro de Palafrugell.

Als museus de la demarcació de Lleida, la música serà la protagonista. A Cervera, on s'han instal·lat dos pianos, el museu de la ciutat acollirà diferents concerts degustació. L'Ecomuseu de les Valls d'Àneu, en una tasca de recuperació, farà una activitat de difusió d'instruments tradicionals sota el títol "Cordes de muntanya".

 

La presentació de les activitats previstes pels museus lleidatans es va fer a Cervera, Capital de la Cultura Catalana 2019

 

A les comarques de Tarragona podem trobar un "escape room" al Museu de Tortosa per conèixer la història d'una arqueòloga tortosina o un viatge en el temps amb el Museu del Ferrocarril de Móra la Nova. A la ciutat de Tarragona, "Viatge a la constel·lació museu", una ruta nocturna de dues hores i mitja en què es mostraran les obres més icòniques de la ciutat.

La Nit dels Museus és una iniciativa que va sorgir el 2005 del Ministeri de Cultura de França i promoguda pel Consell d'Europa, tot i que el Dia Internacional del Museu se celebra a tot el món des del 1977. Aquest any és la quaranta-unena edició i hi participen més de 4.000 museus europeus de 40 països.

 

2018, un bon any per als museus

Segons dades proporcionades pel Departament de Cultura de la Generalitat, les visites presencials al total dels 493 centres del territori han pujat un 7,3% respecte a les xifres del 2017. Aquest 2018, un total de 25.832.767 persones han passat per algun d'aquests museus i col·leccions, a part dels 2 milions de visitants escolars.

Les xifres varien a Catalunya: l'Alt Pirineu i l'Aran experimenta la pujada més elevada i Lleida, amb un any més discret, es queda en els 176.466 visitants presencials.

 

Anar al contingut