Barcelona

Concert d'homenatge als represaliats pel franquisme

Un concert gratuït amb les cançons que es van convertir en símbols de la lluita antifranquista servirà d'homenatge als represaliats. Serà al Palau Sant Jordi el 14 d'octubre i hi actuaran, entre d'altres, Serrat, Quico Pi de la Serra i l'Orfeó Català. El govern ho ha anunciat avui, i també ha explicat que des de l'any 2000 més de 22.000 represaliats han rebut indemnitzacions, per un total de 51 milions d'euros, pels anys que van estar privats de llibertat, un fet que de vegades costa molt de demostrar.

Actualitzat
Un diploma que l'acredita com a guanyador del campionat de dames del camp de refugiats d'Agde. Aquest és un dels pocs records que als seus 94 anys en Miquel Simon encara conserva del seu exili a França. Va decidir tornar a Catalunya quan va acabar la Guerra Civil. Aleshores va ser represaliat i enviat a diferents poblacions catalanes durant un any formant part de batallons de treball on va intentar passar els dies de la millor manera possible.

Tots els canvis de destinació els apuntava en petits paperets. El pas per aquests batallons li ha permès rebre una indemnització d'uns 900 euros pels cinc mesos de privació de llibertat que ha aconseguit documentar.

Però les represàlies no cal anar-les a buscar tan lluny en el temps. Als anys 70 bullia l'activisme sindical i la Seat en va ser un focus molt intens. Per aquest motiu la policia franquista va detenir el Carles Vallejo dues vegades i va estar-se un total de set mesos a la presó. Quan va sortir en llibertat provisional va decidir marxar a França i després a Itàlia. Va tornar a casa amb l'amnistia del 76. Però el miler d'euros que ha rebut pel temps de presó no li resolen el problema que encara arrossega per la seva militància sindical.

Per als que van ser represaliats, tot i que el franquisme fa temps que es va acabar, algunes de les conseqüències encara són presents a les seves vides.
Anar al contingut