Llums encesos a la concentració prop de la delegació del govern espanyol contra la sentència (Albert Gea/Reuters)
Llums encesos a la concentració prop de la delegació del govern espanyol contra la sentència (Albert Gea/Reuters)
Sentència Procés

Multitudinària protesta a la delegació del govern espanyol a Barcelona contra la sentència

40.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, participen en una concentració en què Policia Nacional i Mossos han carregat contra alguns manifestants

Actualitzat

El segon dia de protestes contra la sentència del procés, 40.000 persones s'han concentrat a prop de la delegació del govern espanyol a Barcelona en senyal de rebuig. Òmnium Cultural i l'ANC han convocat concentracions com aquesta en altres delegacions o edificis del govern espanyol a Catalunya. 

L'entorn de la seu a Barcelona, al carrer de Mallorca, s'ha blindat amb un dipositiu policial dels Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional, que ha fet pràcticament impossible arribar-hi. 
 

La policia ha blindat amb tanques l'entorn de la delegació del govern espanyol (Albert Gea / Reuters)


De fet, els voltants han estat pràcticament buits de manifestants, que s'han hagut de quedar lluny de l'edifici. Només unes quantes persones han aconseguit acostar-s'hi i han fet una estelada amb espelmes. 
 


Fins al lloc de la concentració han confluït les persones que, abans, s'han manifestat en diversos punts de Barcelona. Unes quantes , amb espelmes, tal com han demanat les entitats convocants. 

 

 

Manifestants amb espelmes i mòbils encesos a la concentració de Barcelona (Pol Solà / ACN)

 

Càrregues a tocar del passeig de Gràcia

El gruix de la concentració ha transcorregut de forma pacífica, però hi ha hagu tensió a la part del carrer Mallorca tocant al Passeig de Gràcia, amb càrregues policials. 

Hi ha hagut estira-i-arronses de policia i manifestants. Alguns concentrats han fet cops i han apartat les tanques que ha posat la policia. Els agents han respost amb cops de porra per mantenir el cordó policial.
 

Càrregues policials a la concentració prop de la delegació del govern espanyol a Barcelona (Rafael Marchante/Reuters)

 


Les topades han continuat després que l'organització donés per acabada la manifestació, a tres quarts de 9 del vespre. S'han sentit espectecs, s'han vist flames a la intersecció de Mallorca amb Pau Claris i hi ha hagut crits de "Buch, dimissió". 

 

Diverses columnes es troben

Part dels assistents han arribat a la concentració procedents de diferents columnes. 

Una, formada sobretot per gent jove, ha fent una seguda al Paral·lel i han tallat la plaça d'Espanya i la Gran Via de les Corts Catalanes, per on, finalment, han avançat cap a la delegació. 
 

Manifestats avançant per la Gran Via per anar cap a la delegació del govern espanyol (Rafael Marchante / Reuters)


Durant el recorregut s'ha fet una altra seguda a la plaça de la Universitat. El punt de trobada de les columnes ha estat la plaça del Cinc d'Oros, on els CDR han desplegat pancartes amb els lemes "Ingovernables" i "Tombem les sentències".

 

Les protestes també han tallat el túnel de la Rovira.
 

Cartes dels presos i cloenda amb Lluís Llach 

A l'escenari de les entitats sobiranistes, diversos amics i familiars han llegit cartes dels presos sentenciats pel Suprem. També hi ha hagut actuacions musicals de Joina, Gemma Humet 

"Ahir no va ser un dia de pena, sinó d'una gran autoestima, perquè amb la lluita no violenta protegim les llibertats col·lectives que el Suprem condemna", deia la carta del president d'Òmnium, Jordi Cuixart, que ha llegit el número dos de l'entitat, Marcel Mauri. I hi ha hagut una llarga xiulada quan ha dit que Felip VI és el màxim responsable de la situació actual. 

Al final, el cantautor Lluís Llach ha interpretat "Cançó sense som (O on vas?)" i "L'estaca", rebudes amb emoció i ovació pels assistents. 

<iframe src="https://www.ccma.cat/video/embed/5938966/" allowfullscreen scrolling="no" frameborder="0" width="500px" height="281px"></iframe>
 

Concentracions i més càrregues a diverses capitals

També hi ha hagut protestes a Tarragona, Girona i Lleida i també a Vic, Tortosa, Terrassa, Puigcerdà, Mataró i Igualada. 

A Girona, 9.000 persones, segons els Mossos, han sortit al carrer, davant la subdelegació del govern espanyol, per mostrar el rebuig a la sentència. 

S'han encès torxes i alguns manifestants han tombat les tanques del dispositiu dels Mossos, que han acabat carregant.

 

Concentració davant la subdelegació del govern espanyol a Girona 


A Lleida, tot i que s'havia convocat una asseguda, la gent s'ha quedat dreta, cridant consignes. Un grup reduít ha desplaçat les tanques col·locades davant la subdelegació. 


 

Gent concentrada a Lleida abans de l'inici oficial de la protesta
 

A Tarragona, la protesta s'ha fet a la plaça Imperial Tarraco, on s'han aplegat unes 5.000 persones. 
 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Judici procésProcés catalàIndependènciaCDRÒmnium Cultural
Anar al contingut