Albiach passa pel costat d'Aragonès, aquest dijous, després d'anunciar que trenquen negociacions (ACN/Marta Sierra)

Comuns trenca negociacions amb ERC fins que no garanteixi que Junts no serà al govern

Les negociacions per formar govern no avancen i el termini venç d'aquí menys de 15 dies: el 26 de maig

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

Ningú vol la repetició electoral a Catalunya, però les negociacions per a la formació de govern fan una passa endavant i dues enrere.

Avui, són els comuns els que s'han plantat i han trencat les negociacions amb Esquerra, després d'obrir-los, només fa dos dies, la porta a parlar d'un acord.

La raó: l'acord de mínims d'ahir entre republicans, la CUP i Junts. A aquests últims, els comuns els tenen vetats i no els volen veure al govern, com ha explicat aquest dijous Jéssica Albiach al ple del Parlament.

"Mentre vostè decideix, ja li anuncio que des d'En Comú Podem donem per trencades les negociacions fins que vostè es comprometi públicament a dir que Junts no entrarà al govern."

El vicepresident en funcions de president i candidat d'ERC, Pere Aragonès, li ha replicat que mantenen totes les opcions obertes, perquè "l'aritmètica és la que és":

"Hem de poder explorar en els propers dies totes les possibilitats per evitar una repetició electora, que és el que aquest país menys es mereixeria. Vull agrair el pas endavant que ha fet en Comú Podem en aquests dies per implicar-se en un desbloqueig."

Els dos socis en funcions, mentrestant, han mantingut també un to suau al Parlament després del tímid acostament de les últimes hores, però tampoc avancen gaire, cadascú enrocat en la seva posició. Junts defensa la voluntat del govern de coalició, mentre que Esquerra es manté en el govern en solitari i només vol negociar un acord d'investidura.

Aragonès ha tornat a demanar temps per aconseguir un acord d'investidura

Tot i així, Junts ha volgut recordar avui el que els uneix més que no pas el que els separa: "Patim la repressió junts", ha dit Albert Batet, "i tenim clar que només junts podem avançar i vèncer."

El líder socialista, Salvador Illa, per la seva banda, ha reivindicat la victòria del seu partit i ha demanat que el deixin intentar una investidura, "sense retrets ni vetos"

"No té cap sentit que posin veto al primer partit de Catalunya. No és gens estrany demanar que qui va guanyar les eleccions, perquè els catalans van donar més vots a la candidatura que jo represento, pugui intentar la investidura. Faci's al costat."

Aragonès li ha retret que en comptes de treballar per aconseguir tenir prou suports només estigui esperant que els altres no se'n surtin.

I mentrestant, el calendari empeny. El termini s'acaba el 26 de maig, d'aquí a menys de quinze dies

ARXIVAT A:
Generalitat de Catalunya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut