
Compren una casa en un llogaret abandonat a la Noguera i, sense saber-ho, tot el poble
Una jove parella de cuinera i sommelier que hi volen fer un hotel restaurant també han llogat les vinyes del voltant de la Figuera i ja n'han sortit les dues primeres anyades
A la Figuera no hi viu ningú. Aquest llogaret del municipi d'Algerri, a la Noguera, està abandonat des del 2008 i pràcticament en ruïnes. I és d'aquest munt de pedres que es va enamorar l'Alba Ortiz, que, amb la seva parella, Bernat Vilarrubla, va decidir fer-hi el seu hotel restaurant.
Hi van intentar comprar l'única casa que s'aguantava dreta --tret de l'església--, i quan ho van aconseguir es van adonar que havien comprat pràcticament tot el poble. "5.500 metres quadrats, en què hi havia incloses altres cases, horts i terrasses", cosa que equival a pràcticament el nucli deshabitat, més les vinyes que ja tenien llogades, explica l'Alba al Diari de Tarragona. Són els nous pobladors de la Figuera.
"Seria una meravella que tot això es pogués reconstruir i la gent torni a viure aquí."
El Bernat havia començat el seu projecte de recuperació de vinyes i elaboració de vi. Va llogar unes vinyes que va salvar de ser arrencades, a la seva comarca, la Noguera. Aquestes vinyes, al voltant de la Figuera, van fer fixar l'Alba en el poble mig derruït que hi ha més amunt.
"Quan hi vaig pujar vaig tenir clar que volia fer el restaurant aquí", diu decidida. El projecte és de fer "una masia on la gent es pugui quedar a dormir i nosaltres farem un restaurant per a la gent que vingui aquí", afegeix l'Alba. "Un restaurant centrat en la caça, en les verdures i els productes de proximitat."

Cuina i vi amb caràcter
Ella, cuinera, i ell, sommelier. Tots dos han treballat en restaurants de prestigi i amb alguna estrella Michelin al País Basc. Va ser a l'Azurmendi --de tres estrelles-- on es van conèixer. Allà, ell va rebre el premi al millor sommelier d'Euskadi, el 2019, i ella, amb només 22 anys, va ser responsable de cuina.
La pandèmia els va fer tornar a Catalunya quan tot es va parar, i aquesta aturada els va permetre engegar el seu propi projecte.
El Bernat combina la seva feina de sommelier amb el conreu de les vinyes que ha recuperat i l'elaboració de vi. "Són vins clar, els que sempre s'havien begut aquí", diu el Bernat. "La idea és sostenir tota aquesta part de vinya que encara ens queda, salvar i fixar, i recuperar varietats i començar a plantar de nou", explica.

Ara, els seus dos projectes s'han fusionat a la Figuera. L'allotjament s'obrirà l'any vinent amb 7 habitacions per als visitants, i ells també hi viuran.
"La gastronomia es desplaça al món rural perquè hi ha una identitat que no es pot trobar en un altre lloc", diu el Bernat, que espera que "vingui gent que busqui això, una certa identitat d'aquest entorn de ponent".
Mentrestant, els plats de l'Alba, cuinera de Salomó, al Tarragonès, especialitzada sobretot en caça, es poden tastar al restaurant Can Macho, del qual s'ha fet càrrec a Alfarràs, al costat d'Algerri.
També es pot degustar la primera anyada del vi de les vinyes recuperades pel Bernat, la del 2021, de la qual n'han sortit entre 1.500 i 1.700 ampolles. La segona anyada, la del 2022, espera al celler.

- ARXIVAT A:
- CulturaTurismeGastronomia