El ministre d'Energia, Álvaro Nadal, aquest dijous al Congrés
El ministre d'Energia, Álvaro Nadal, aquest dijous al Congrés
Madrid

Competència investiga si les pujades del preu de l'electricitat són abusives

El ministre Nadal diu al Congrés que ha demanat la investigació, a pesar que justifica les pujades i assegura que no té marge de maniobra per evitar-les

Actualitzat

El mateix dia que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, fiava a la pluja un hipotètic abaratiment de la factura de la llum, el ministre d'Energia, Álvaro Nadal, ha anunciat una investigació de la Comissió de la Competència per veure si les elèctriques han comès abusos.

♦ El preu de l'electricitat bat un nou rècord

El ministre d'Energia s'ha esforçat abans i durant la compareixença d'aquest dijous al Congrés per demostrar amb números i gràfics el perquè l'electricitat ha doblat el seu preu en un any. Segons ha dit, les responsables són l'onada de fred, la mala connexió energètica amb Europa i fins i tot el fet que s'hagi hagut de subministrar energia a França, perquè aquests dies té una part de les seves nuclears tancades.

 

Álvaro Nadal ha assegurat que el govern té poc marge de maniobra i que confia que els preus  baixaran. De tota manera, ha admès que ha demanat a la Comissió de la Competència que investigui si les elèctriques han aprofitat les circumstàncies per inflar els preus:

"Tot el que els he explicat és el que en castellà s'anomena "río revuelto", el que cal evitar per part de les autoritats reguladores és que hi hagi "guanys de pescadors". En aquest sentit el 30 de desembre vaig enviar una carta al president de la Comissió Nacional de Mercats i Competència que ens digui si hi ha hagut algun tipus de comportament estratègic o anticompetitiu."

♦ Rajoy descarta abaixar el preu de la llum i confia en la pluja per abaratir-lo

L'oposició ha criticat en bloc la política energètica del govern, que, diu, beneficia les elèctriques i perjudica el consumidor. En concret, han afirmat que sobretot la nuclear i la hidroelèctrica estan guanyant molts diners amb aquestes pujades. El diputat Josep Vendrell, d'En Comú Podem, ha impugnat directament tot el sistema:

"Tenim un sistema elèctric car, ineficient, amb una regulació absurda i un mercat controlat per cinc grans empreses, de manera que no és un mercat sinó un oligopoli."

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut