Compareixença de Carles Puigdemont a Brussel·les (Reuters)
Brussel·les

Puigdemont no demana asil i exigeix al "bloc del 155" que digui si acceptarà el resultat del 21D

Puigdemont es considera "el president del govern legítim de Catalunya" i no aclareix quant de temps serà a Brussel·les

RedaccióActualitzat

El president Puigdemont ha assegurat que no ha anat a Bèlgica per demanar asil polític, com s'havia especulat, sinó per "actuar amb llibertat i seguretat". En una compareixença des de Brussel·les, ha remarcat que és a la capital d'Europa a l'espera de les "garanties que no es donen a Espanya" per poder tornar. 

Puigdemont ha explicat que ell i set membres del seu govern, cessat pel govern espanyol, seguiran treballant des de la capital europea per denunciar "la politització de la justícia espanyola i fer evident el problema català al cor d'Europa". La resta, ha dit, seguirà a Catalunya treballant "com a membres legítims del govern". En concret, Puigdemont s'ha referit a Oriol Junqueras i Raül Romeva

"Un judici just"

Des d'una sala plena de gom a gom, amb més d'un centenar de periodistes, Puigdemont ha volgut deixat clar que ni ell ni els seus consellers defugiran les seves "responsabilitats jurídiques"

Segons ha dit, tornarien immediatament a Catalunya si es garantís "un judici just i amb separació de poders". 

"Entomem les eleccions"

El president Puigdemont ha assegurat que als independentistes mai els han fet por les urnes i és per això que "entomen" les eleccions del 21 de desembre, que "l'estat espanyol ha plantejat com un repte democràtic".

En aquest punt, Puigdemont ha reptat l'executiu de Rajoy i "el bloc del 155" a acceptar els resultats del 21D, "siguin quins siguin". Puigdemont ha assegurat que cal saber la posició oficial de Madrid, "sense ambigüitats". Si no, "voldrà dir que hi ha ciutadans de primera i de segona", si en un cas s'accepten els resultats i en l'altre no. 

A més a més, ha demanat el suport de diferents col·lectius, com sindicats i entitats, a les iniciatives que prenguin contra l'aplicació de l'article 155.

"Evitar la violència"

Segons ha dit Puigdemont, l'estratègia que ha explicat en aquesta compareixença la va pactar el govern el mateix divendres a la tarda en constatar que La Moncloa escollia la via de la "màxima bel·ligerància".

També ha dit que es deu a la voluntat que no hi hagi "enfrontament i violència" a Catalunya: 

"Si aquesta actitud té com a preu alentir el desplegament de la república, s'ha de considerar que aquest és un preu raonable en l'Europa del s. XXI."

 

"Demano al poble de Catalunya que es prepari per a un camí llarg"

El president Puigdemont ha assegurat que el camí que els queda per endavant "és un camí llarg":

"Davant tenim un estat que només entén la raó de la força i que ha decidit utilitzar la violència, la repressió, per aconseguir que abandonem el nostre projecte polític, i no ho aconseguiran." 

En un moment de la convocatòria ha demanat també reconeixement, "escalf i suport" als "consellers i conselleres del meu govern". Segons Puigdemont, "tots tenen molt presents els seus fills i la seva família davant l'amenaça a què ens enfrontem". Puigdemont ha recordat que per a cadascun d'ells la fiscalia els demana delictes que poden suposar fins a 30 anys de presó.

També ha tingut un missatge per a la comunitat internacional, i especialment Europa: "Els demano que reaccionin." 

 

La compareixença del president Puigdemont, en català, castellà i francès, s'ha fet al Club de Premsa Brussel·les-Europa i ha generat molta expectació. Més d'un centenar de periodistes hi han estat presents.

Els consellers, que el govern espanyol també considera cessats, que l'han acompanyat han estat Clara PonsatíJoaquim Forn, Toni Comín, Dolors Bassa, Meritxell Serret, Lluís Puig i Meritxell Borràs.

Ha contractat un advocat flamenc expert en drets humans

Aquest matí s'han tingut les primeres imatges de Puigdemont a Brussel·les, des que aquest dilluns es fes públic el seu viatge. Es podia veure Puigdemont, Bassa i Comín entrant a la seu del partit independentista European Free Alliance:

Segons es va saber aquest dilluns, ha contractat l'advocat flamenc especialitzat en drets humans Paul Bekaert perquè l'assessorés en l'estratègia a seguir.

Junqueras, Turull, Rull i Romeva s'han reunit al Parlament per seguir la compareixença de Puigdemont des de Brussel·les i han confirmat que treballaran per evitar el 155.

ARXIVAT A:
Article 155Independència
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut