Moment de la recreació històrica del final de la batalla de l'Ebre, diumenge passat a la Fatarella (ACN)
Moment de la recreació històrica del final de la batalla de l'Ebre, diumenge passat a la Fatarella (ACN)
La Fatarella

Es commemoren els 80 anys de la batalla de l'Ebre amb una recreació històrica

A la Fatarella també s'hi han afegit 160 noms al Memorial de les Camposines

RedaccióActualitzat

Aquest diumenge s'ha commemorat a la Fatarella, a la Terra Alta, els 80 anys del final de la batalla de l'Ebre, amb una recreació de l'últim combat d'aquesta batalla al mateix escenari que va passar.

L'última ofensiva de l'exèrcit "nacional", comandat per Francisco Franco, va ser entre el 14 i el 15 de novembre del 1938 i va suposar la superació del principal obstacle que l'impedia l'ocupació de Catalunya.

 

A la recreació d'aquest episodi, el més sagnant i decisiu del final de la Guerra Civil, hi han assistit una quarantena de familiars de brigadistes internacionals, que han vingut de països com els Estats Units, Rússia o Alemanya.

 

Vídeo relacionat - Quèquicom: La batalla de l'Ebre, tecnologia per a la destrucció

Recuperar la memòria

De la recreació de la batalla, se n'ha encarregat l'associació Lo Riu. Segons el president d'aquesta entitat, Àlex Sambró, cal fer aquest tipus d'actes perquè no s'oblidi el que va passar:

"És important recuperar la memòria per poder transmetre a les generacions futures els ideals de la República. No podem fer amnèsia, perquè si no estem condemnats a repetir els errors de l'any 1936."

 

160 noms nous al Memorial de les Camposines

A més de recrear la batalla, aquest diumenge també s'han afegit 160 noms de víctimes de la batalla al Memorial de les Camposines.

Aquest monument en forma de búnquer està construït al costat de l'Ermita de Sant Bartomeu, al lloc de pas entre el riu Ebre i on hi havia el front republicà.

Notícia relacionada: Miravet commemora els 80 anys de l'inici de la batalla de l'Ebre amb la recreació de l'assalt dels republicans

 

1.544 noms des del 2005

Ara hi ha 39 plaques que recorden 1.544 morts en la batalla, la majoria del bàndol republicà, però també del franquista. El Memorial es va construir el 2005, i cada any s'hi afegeixen noms a mesura que les investigacions els van identificant.

 

A l'acte hi han assistit més de 400 familiars de les víctimes, que han deixat clavells vermells al peu de les plaques. També s'han llegit els noms nous.

Els actes, els l'han organitzat conjuntament la Generalitat, l'Ajuntament de la Fatarella i el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre, el COMEBE. L'any passat, a causa de l'aplicació del 155, no hi va haver actes de commemoració.

"Tecnologia per a la destrucció"

Fa 2 anys el programa "Quèquicom" va dedicar un programa sencer a la batalla de l'Ebre, un episodi bèl·lic en què l'aviació i els tancs de Hitler i Mussolini al servei de Franco es van acabar imposant, amb un balanç de 25.000 morts i 60.000 ferits:

 

ARXIVAT A:
Memòria històrica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut