El flamant president de la Generalitat, Quim Torra, al Parlament amb alguns diputats de Junts per Catalunya (ACN)
El flamant president de la Generalitat, Quim Torra, al Parlament amb alguns diputats de Junts per Catalunya (ACN)

Els departaments dels consellers a la presó o a l'exili, en mans de comissionats

Els comissionats tenen la consideració d'alts càrrecs i poden assistir a les reunions del govern

Actualitzat

Un cop investit el president de la Generalitat, Quim Torra, i a l'espera que prengui possessió, comença a desgranar-se com serà el nou executiu. En els darrers dies, ha anat transcendint quina en pot ser la composició, amb Elsa Artadi -que seria la portaveu i ocuparia inicialment la Conselleria de Governació- i Pere Aragonès -vicepresident i conseller d'Economia- com a persones clau.

Junts per Catalunya ha decidit restituir els seus consellers cessats pel 155 que ho vulguin i, per tant, Josep Rull i Jordi Turull, empresonats a Estremera, repetirien al capdavant de Territori i Sostenibilitat i Presidència, respectivament. Lluís Puig, exiliat a Brussel·les i pendent del que decideixi la justícia belga sobre la seva extradició, mantindria la Conselleria de Cultura.

Esquerra, per contra, encara no ha pres una decisió definitiva sobre la restitució dels seus consellers. Ara bé, Toni Comín, també exiliat a Bèlgica i pendent de si l'extradeixen, hauria expressat la seva voluntat de ser restituït i, per tant, de continuar al capdavant del Departament de Salut. Així doncs, caldrà esperar què pot passar finalment.

No obstant això, com es gestionaran els departaments que depenguin dels consellers restituïts que siguin a la presó o a l'estranger? És a dir, Presidència, Territori i Sostenibilitat, Cultura i, potser, finalment, Salut?

El govern preveu crear comissionats per portar el dia a dia de les conselleries, com recull l'article 24 de la Llei de la presidència de la Generalitat i del govern.

La normativa recull que l'executiu "pot nomenar comissionats, als quals ha d'assignar un àmbit d'actuació específic i els quals ha d'adscriure al departament corresponent, que pot ésser el de la Presidència". Els comissionats tenen la consideració d'alts càrrecs, poden tenir la denominació de viceconsellers i poden assistir a les reunions del govern quan hi són convocats.

Article 24. Els comissionats

1. El Govern pot nomenar comissionats, als quals ha d'assignar un àmbit d'actuació específic i els quals ha d'adscriure al departament corresponent, que pot ésser el de la Presidència si l'àmbit d'actuació assignat afecta les competències de més d'un departament.

2. Els comissionats actuen sota la direcció superior del titular o la titular del departament al qual són adscrits i depenen del secretari o secretària general pel que fa a les funcions d'aquest que no els hagin estat atribuïdes. Els comissionats adscrits al Departament de la Presidència actuen, si no ha estat nomenat un conseller o consellera de la Presidència, sota la direcció superior del secretari o secretària general.

3. Els comissionats adscrits al Departament de la Presidència o al departament del qual sigui titular el vicepresident o vicepresidenta poden tenir la denominació de viceconsellers.

4. Els comissionats assisteixen a les reunions del Govern quan hi són convocats específicament per informar sobre el compliment de les funcions que tenen encomanades.

5. Els comissionats tenen la consideració d'alts càrrecs.

Entre els noms que sonen per ocupar els comissionats, per exemple, hi ha Laura Borràs al capdavant de Cultura.

Els nous consellers i comissionats seran nomenats després de la presa de possessió de Quim Torra.

ARXIVAT A:
Procés catalàInvestiduraEleccions 21D
Anar al contingut