El diputat d'ERC i conseller cessat Toni Comín, durant l'acte de l'NVA a Lovaina el 30 de gener (ACN)
El diputat d'ERC i conseller cessat Toni Comín, durant l'acte de l'NVA a Lovaina el 30 de gener (ACN)

Comín renuncia al vot delegat i afebleix la majoria independentista al Parlament

La renúncia suposa que JxCat i ERC ja no tenen majoria simple al Parlament i necessitarien els vots de la CUP

RedaccióActualitzat

El diputat al Parlament per ERC Toni Comín ha anunciat aquest dimarts que renuncia al vot delegat al Parlament. Ho ha anunciat en un breu comunicat per escrit:

"Deixo sense efecte la meva delegació de vot en el diputat i president del Grup Parlamentari Republicà, Sergi Sabrià i Benito."

La renúncia de Comín, que viu a Brussel·les i sobre el qual ja no pesen mesures cautelars de la justícia belga, ha entrat a registre al Parlament aquest mateix dimarts.

La mesa de la cambra, doncs, reunida aquest dimarts, no s'haurà de pronunciar sobre aquesta qüestió, que estava sobre la taula perquè diversos grups havien demanat que es revoqués.

ERC havia de lliurar un informe argumentant per què Comín havia de seguir delegant el seu vot malgrat que ja no tenia prohibit abandonar Bèlgica després que la justícia belga va rebutjar extradir-lo.

Majoria afeblida

Que Comín mantingui l'escó sense poder votar, però, afebleix la majoria independentista, que tindrà més dificultats per aprovar propostes.

Això passa perquè la renúncia de Comín suposa que els grups de JxCat i ERC es queden amb 65 vots efectius, empatats amb els partits no independentistes, de manera que ja no tenen majoria simple al Parlament i les dues formacions necessitaran els vots de la CUP per aconseguir aprovar propostes al ple.

Notícia relacionada: La fiscalia belga rebutja l'entrega a Espanya de Comín, Serret i Puig

La renúncia a l'escó

L'escó que va obtenir Toni Comín a les eleccions del 21D a les llistes d'ERC és l'únic, juntament amb el de Carles Puigdemont, que manté una persona que és fora del país.

Comín ha fet referència diverses vegades a la possibilitat de renunciar a l'escó. A principis d'abril va considerar que la seva renúncia "tampoc resoldria la investidura".

Aquest dimarts, després de saber-se que renunciava al vot delegat, Comín ha assegurat que si arriba una tercera euroordre de detenció, amb les mesures cautelars que comportarà, podrà recuperar la delegació de vot.

Això implicaria que l'anunci d'aquest dimarts no seria en cap cas un pas previ a la renúncia de l'escó.

Notícia relacionada: La fiscalia anima Llarena a enviar una altra euroordre contra Comín, Puig i Serret

ARXIVAT A:
Procés catalàInvestiduraJxCatERC
Anar al contingut