Un tren de FGC aturat a l'estació de Plaça Catalunya (ACN/Clara Pàmies Codina)
Un tren de FGC parat a l'estació de Plaça Catalunya (ACN/Clara Pàmies Codina)

Normalitat en la primera de les 9 jornades de vaga als FGC: dies, horaris i serveis mínims

La Generalitat fixa uns serveis mínims del 85% durant els dies del Mobile World Congress

Redacció/AgènciesActualitzat

Nou dies de vaga als Ferrocarrils de la Generalitat. entre aquest dimarts i el divendres 4 de març.

La vaga s'ha convocat els dies laborables entre el 22 de febrer i el 4 de març en quatre franges horàries: entre la mitjanit i les quatre de la matinada; entre les cinc de la matinada i les deu del matí; entre les tres de la tarda i les vuit del vespre i entre les onze de la nit i la mitjanit.

La convocatòria l'ha fet Semaf, que no és el sindicat majoritari, i segons FGC només l'han seguit el 5% dels maquinistes convocats en la primera franja i hi ha hagut "normalitat absoluta" del servei.  

La vaga és per protestar contra la inseguretat i el vandalisme i reclama una millora de la seguretat a les línies "davant del cúmul de situacions de risc en circulació, el vandalisme contra els trens i la infraestructura i les agressions que pateixen tant els empleats com els viatgers", segons assenyala en un comunicat.

Segons els maquinistes, aquestes situacions de risc són cada vegada més freqüents i posen en perill tant la integritat dels treballadors com la circulació i seguretat dels combois. El sindicat acusa la direcció d'FGC de donar allargues als treballadors "per guanyar temps, sense reconèixer el problema ni posar solucions reals".

Un altre dels motius que esgrimeix Semaf és l'acomiadament "injustificat" d'un maquinista d'FGC, que consideren que es va fer com a represàlia per prioritzar les mesures de seguretat a altres qüestions.

Ferrocarrils de la Generalitat creu que l'aturada és una vaga de solidaritat i assegura que es reserva l'opció de tirar endavant accions legals.

Un comboi de FGC entrant a l'estació de Gràcia
Un comboi de FGC entrant a l'estació de Gràcia (ACN)


Serveis mínims més alts durant el Mobile

Durant uns dies, l'aturada coincidirà amb el Mobile World Congress, que se celebra a Barcelona entre el 28 de febrer i el 3 de març. D'aquesta manera, el sindicat vol "visualitzar el màxim possible el problema de gestió" dels Ferrocarrils de la Generalitat i el que creuen que és una "voluntat inexistent de solució".

Aquests dies és quan els serveis mínims que ha fixat la Generalitat són més elevats. Entre les 5 i les 10 del matí i entre les 3 de la tarda i les 8 del vespre, els maquinistes hauran de garantir el 85% del servei i, en la resta de franges horàries, els serveis mínims seran del 50%.

En la resta de dies, els serveis mínims seran del 66% en les dues franges amb més afluència d'usuaris (entre les 5 i les 10 i entre les 15 i les 20) i, en les altres, del 33%.

El govern també ha establert com a serveis mínims els moviments i les operacions necessàries per al funcionament dels serveis fixats anteriorment, així com per al desenvolupament del servei amb normalitat quan acabi la franja d'aturada.

El departament d'Empresa ha justificat els serveis mínims per la coincidència amb la celebració del Mobile, durant el qual s'espera que unes 60.000 persones accedeixin al recinte de Fira de Barcelona a Gran Via, i també per la necessitat de preservar les condicions de seguretat pel coronavirus.

 

ARXIVAT A:
MobilitatTransport públicMobile World Congress
Anar al contingut