Una infermera prepara una dosi de Janssen a Alcanar, aquest estiu
Una infermera prepara una dosi de Janssen a Alcanar, aquest estiu (ACN/Jordi Marsal)

Comencen a punxar els vacunats amb Janssen amb una segona dosi

Les xifres d'eficàcia de la vacuna que fabrica Johnson & Johnson, en principi pensada per ser monodosi, són inferiors a les de les altres tres que s'han administrat

A Catalunya, 377.000 persones que han rebut la vacuna de Janssen contra la Covid es poden posar la dosi de reforç a partir d'aquest dilluns. Se'ls administrarà una segona dosi de les vacunes de Pfizer o Moderna. Caldrà que hagin passat almenys tres mesos després d'haver rebut la primera punxada.

Si bé en un principi aquesta vacuna es va plantejar com a monodosi, la Comissió de Salut Pública va aprovar el 26 d'octubre administrar-ne una segona dosi del tipus ARN missatger –una de Pfizer o la meitat d'una de Moderna.

Les xifres d'eficàcia de la vacuna de Janssen són inferiors a les de les altres tres que s'han administrat. Un estudi recent del Ministeri de Sanitat va situar Moderna com la més efectiva davant de la infecció (87%) i la infecció simptomàtica (89%), seguida de Pfizer (77% i 78%). La d'AstraZeneca, 68% en tots dos casos i la de Janssen, un 64% i un 56%, respectivament.

Doble estratègia

La Generalitat desplegarà una doble estratègia per administrar aquesta dosi de reforç: citarà tots els vacunats amb Janssen i també cercarà els col·lectius més vulnerables i difícils de localitzar amb l'ajuda d'entitats socials.

Al principi, les vacunes Janssen es van reservar per a més grans de 70 anys, i de mica en mica es va ampliar el rang d'edat dels destinataris als més grans de 40. A més, pels avantatges de ser una monodosi, es va administrar a col·lectius vulnerables als quals és difícil d'arribar, com persones sense llar, temporers o immigrants en situació administrativa irregular.

També a grans dependents de complicada accessibilitat com, per exemple, persones amb autisme profund o trastorns mentals de molta agitació.

Així mateix, es va administrar a treballadors del mar que fan pesca d'altura en campanyes de llarga durada, població en centres d'internament o tutelats, cooperants en països d'alt risc o persones que per la seva activitat serien fora del país quan els hauria tocat la segona dosi.

A tot l'estat s'han vacunat 2 milions de persones amb Janssen que estan cridades a posar-se aquesta segona dosi.


Tercera dosi per a més grans de 70 anys

A Catalunya, el 74,5% de la població està vacunada amb la pauta completa. Entre els més grans de 12 anys la xifra arriba al 83,6%.

El 25 d'octubre es va començar a administrar la tercera dosi de la vacuna de Pfizer o Moderna a les persones de més de 70 anys que fa més de sis mesos que van rebre la pauta completa.

L'Agència Europea de Medicaments (EMA) va avalar una dosi de reforç del fàrmac de Pfizer/BioNTech per a les persones de més de 18 anys, tot i que va deixar en mans de cada estat la decisió sobre si cal incloure una dosi de reforç en el programa de vacunes.


La darrera vacuna aprovada

"Quan vam començar a parlar sobre què esperàvem de les vacunes Covid, dèiem que tant de bo tinguessin una efectivitat superior al 30% i que el millor era que fos superior al 50%. Estem parlant de vacunes molt efectives, encara que aquesta ho sigui una mica menys", ha explicat Aurora Limia, coordinadora del Grup de Treball Tècnic de Vacunació Covid-19, de la Ponència de Programa i Registre de Vacunacions.

Amb tot, és important que les persones immunitzades amb Janssen es posin un reforç perquè, segons els estudis publicats, això farà que estiguin "molt més ben protegides", afirma Limia.

La vacuna de Janssen, fabricada per Johnson & Johnson, va ser l'última a afegir-se a l'estratègia de vacunació. L'Agència Europea de Medicaments la va aprovar l'11 de març d'aquest any.

Aquesta vacuna utilitza un adenovirus humà que normalment causa refredats, anomenat adenovirus 26, el qual es debilita i se li treu la capacitat de replicar-se. Aquest adenovirus es fa servir per transportar el material genètic que codifica només una proteïna de la superfície del SARS-CoV-2, la part que utilitza per fixar-se a les cèl·lules. Així, les cèl·lules humanes formen durant uns dies aquesta proteïna i aquí és quan el sistema immunitari reacciona i hi crea anticossos.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Vacunes
Anar al contingut