Actuació policial a l'Escola Mediterrània de Barcelona l'1-O
Actuació policial a l'Escola Mediterrània de Barcelona l'1-O
Barcelona

El cap policial en 2 escoles l'1-O diu que rebia ordres, però no diu quines ni de qui

Durant 6 dies declararan com a investigats 24 policies nacionals per la seva actuació l'1-O

Actualitzat

Aquest dimarts al matí a la Ciutat de la Justícia han començat a declarar 24 agents de la policia espanyola citats com a investigats per la seva "actuació desproporcionada i injustificada durant l'1 d'octubre".

Entre els que ja han declarat, un inspector en cap que ha dit al jutge que van rebre l'ordres d'una "superioritat" que no ha identificat,  i que no va veure cap actuació fora mida. També, un subinspector ha declarat que no van rebre l'ordre de carregar contra la gent.

Aquest dimarts han de declarar un inspector en cap, un subinspector, i dos agents de la Policia Nacional que van actuar a l'institut Pau Claris, l'escola Mediterrània i l'escola Pia de Sant Antoni, de Barcelona.

El primer a fer-ho ha estat un subinspector que va actuar a les escoles Mediterrània i Pau Claris de Barcelona, que ha dit al jutge que tenien l'ordre de requisar urnes però no de carregar contra la gent. Se l'acusa de delictes contra la integritat moral i lesions

Ordres, ni quines ni de qui

El subinspector, amb la identificació Lobo 20, que apareix en les imatges enregistrades l'1 d'octubre, era cap d'una unitat enviada des de Madrid que va actuar a l'escola Mediterrània del barri de la Barceloneta, on es veia que amb la porra va pegar a la cara a una noia.

 

 

En la declaració, no s'ha reconegut com l'agent que donava els cops, però sí com el que apareix a les imatges de l'Institut Pau Claris, concretament el que agafava la noia que va tenir ferides a les mans, Marta Torrecilla. El subinspector ha dit que pensava que la noia el volia agredir perquè tenia alguna cosa a la mà -objecte que era un mòbil-, i ha afegit que la seva intenció no era arrossegar-la sinó aixecar-la.​

 

 

També ha negat haver empès i agredit ningú. Ha declarat que l'ordre era requisar les urnes i entrar en formació a les escoles, però que no hi havia una planificació de les càrregues ni ordes explícites en aquest sentit.

El segon ha estat l'inspector en cap de la Policia Nacional, que ha declarat que que va rebre ordres per part d'un superior, d'una "superioritat" que no ha volgut concretar, des d'algun punt de direcció d'aquest operatiu.

Com a cap operatiu de l'escola Mediterrània ha posat en dubte les lesions, com ha explicat una de les advocades dels afectats, Marta Bolinches.

"Em sembla especialment greu que l'inspector en cap s'ha referit a una persona amb tota la cara ensangonada dient que no podia saber si la sang era sang o pintura vermella. Ho ha dit literalment."

 

"Encobrint" els responsables

L'advocat i tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Asens, diu que estan "encobrint" els responsables que van donar les ordres.

"No ens estan ajudant a saber la veritat. Estan encobrint els seus superiors jeràrquics."

Segons Andrés García Berrio, advocat de l'IRÍDIA, que representa molts dels afectats, esperaven que la declaració de l'inspector en cap ajudés a determinar qui va donar les ordres i quina era la cadena de comandament.

"Volem sentir i explicar bé com es va organitzar aquest dispositiu per arribar als responsables polítics i policials de la situació. L'inspector en cap volem que expliqui per què va permetre, per què va ordenar una intervenció policial tan absolutament desproporcionada, i esperem que ens digui en quin lloc i de quina manera es va coordinar l'operatiu policial. Aquest dispositiu es va coordinar en alguna sala amb uns comandaments concrets i volem saber qui són."

Les comunicacions de la policia durant l'1-O no estan recollides perquè es van donar per un canal paral·lel.

El jutge d'instrucció número 7 de Barcelona els ha fet venir a Catalunya per declarar com a investigats i no ha permès que declarin per videoconferència, com pretenien.

En el cas s'investiguen 257 denúncies d'agredits. Està previst que les declaracions de 24 policies nacionals durin sis dies, al llarg de dues setmanes.

 

 

Dos agents més són investigats per llançar gent a terra o empenye-la escales avall sense miraments a l'Institut Pau Claris de Barcelona.

Reportatge relacionat: Sense Ficció: "La gent de l'escala"

El magistrat, en els seus escrits i després de veure els vídeos enregistrats durant la jornada de l'1 d'octubre, afirma que van fer un ús desproporcionat de la força contra les persones concentrades sense que se sentís cap avís previ o alguna advertència.

El magistrat també remarca que en aquestes tres escoles s'observen agressions clarament gratuïtes.

Mapa audiovisual: "Memòria Individual de l'1-O"

Trencar la impunitat

Per l'advocat de l'IRÍDIA, les declaracions només són el principi per "trencar la impunitat de les càrregues de l'1-O" i avançar per establir una "política de prevenció de la violència institucional". Segons Berrio, hi ha molts altres agents implicats. Només a l'actuació de l'Institut Pau Claris diu que hi ha 10 agents implicats. En aquest cas, la dificultat per denunciar els agents ha estat la identificació que ha comptat amb l'ajuda ciutadana.

Manifest i concentracions

Un dels afectats a l'1-O és Roger Español, que va perdre un ull per l'impacte d'una bala de goma disparada per la policia. Español ha llegit un manifest de suport als afectats i de denúncia de les actuacions policials de l'1-O.

"No només es jutgen acccions concretes de policies concrets sinó tot un "modus operandi" de l'operatiu policial de l'1-O. Un operatiu completament desproporcionat en què els protocols d'actuació i comunicació, com l'ús d'escopetes amb bales de goma, el mal ús de porres i defenses, canals alternatius de comunicació, la dificultat d'identificació dels agents, etcètera, van ser vulnerats expressament per causar dolor i ferides innecessàries a la totalitat dels votants."

El grup de suport ha anunciat, per als dies en que hi hagi declaracions, que seran presents a les portes de la Ciutat de la Justícia amb l'oganització d'una "protesta activa" informativa, lúdica i reivindicativa, amb xerrades i activitats d'art i cultura.

Les declaracions d'aquesta setmana estan previstes per aquest dimarts, dimecres i divendres, si bé pot alterar-se el calendari per la convocatòria de vaga dels lletrats de l'administració, de 10 a 12 del matí.

 

ARXIVAT A:
Procés catalàReferèndum 1-ODrets humansPolicia NacionalJudicial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut