Comença la vacunació de la grip, que coincidirà amb la tercera dosi per als més grans de 70 anys

Les dues vacunes alhora ja s'han posat en altres països sense problemes, i només es punxarà la dosi de reforç de la Covid si han passat sis mesos de l'última

Actualitzat

Les persones de més de 70 anys ja poden rebre des d'aquest dilluns la tercera dosi de la vacuna de la Covid. I això coincideix amb l'inici de la campanya de vacunació de la grip: per aquest motiu, Salut té previst administrar les dues punxades de forma simultània.

La vacunació de la tercera dosi podria ampliar-se en un futur pròxim a altres franges d'edat, com la de més grans de 65 anys, però els experts no creuen que sigui necessària per a la població més jove o en general.

En tot cas, ara per ara la prioritat és protegir els més vulnerables, en un moment en què ja s'han detectat a Catalunya els primers casos de la variant delta plus del coronavirus, la que està fent estralls al Regne Unit.

Amb l'edat, la resposta immunitària disminueix 6 mesos després de vacunar-se (ACN/Eloi Tost)

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha explicat, en la presentació de la campanya de vacunació de la grip que, tot i que una doble infecció de grip i Covid és "és molt poc freqüent", si es contrauen els dos virus alhora, es duplica la possibilitat de mort.

"La coinfecció és molt poc freqüent, però si una persona agafa els dos virus alhora té dues vegades més probabilitats de morir que si només té Covid, i 6 vegades més de no tenir res."

Aquesta tercera punció, però, només la podran rebre les persones més grans de 70 anys que faci almenys 6 mesos que van rebre l'última dosi.

Aquesta dosi de reforç ja s'ha posat a persones immunodeprimides o que viuen en residències. En total, fins ara, s'han posat més de 87.000 terceres dosis a Catalunya.

Campanya de vacuna de la grip

Salut disposa aquest any d'1.570.000 dosis de vacunes de la grip. Es vol arribar al 75% de persones vacunades de més de 60 anys i del personal sanitari i sociosanitari, i superar també el 60% de vacunacions tant en dones embarassades com en persones amb condicions de risc, d'acord amb els objectius de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i de la Comissió Europea.

Segons ha explicat Carmen Cabezas, la grip d'aquest any es preuveu amb quatre soques, dues del grup A i dues del grup B i, per primer cop, totes les vacunes que s'han comprat són quadrivalents, per "tenir la millor protecció possible" per a aquestes variants: 70.000 d'alta càrrega destinades a les residències, 650.000 reforçades per als majors de 65 anys i 850.000 quadrivalent normals per a la resta.

La campanya d'enguany porta el lema "Aquest hivern no t'arrisquis, vacuna't ara contra la grip", que es podrà llegir en cartells informatius als centres sanitaris. A més, es projectarà un vídeo a les pantalles dels centres i es difondrà a les xarxes socials.

Es mantenen les indicacions de l'any passat, per garantir l'higiene i la seguretat dels usuaris contra la Covid, i per descongestionar els CAPs, s'establiran punts de vacunació segurs en espais annexos i comunitaris i es recomana demanar cita prèvia per vacunar-se. I si ja es té una cita per a una visita prevista, s'oferirà també la vacunació llavors per evitar haver de tornar al centre.

Doble vacunació

Per als més grans de 70 anys, l'objectiu de fer una vacunació simultània de grip i Covid és protegir al màxim els col·lectius més vulnerables davant una possible coinfecció.
Per frenar un possible empitjorament, és necessari augmentar el percentatge de persones vacunades amb pauta completa, ara pràcticament estancat en el 74%. Actualment, Salut té a punt més de 700.000 dosis de vacunes en neveres i congeladors, i des del 30 d'agost no n'arriben de noves.

 

L'administració de la tercera dosi en persones de més de 70 anys es considera necessària perquè, segons explica Cristina Masuet Aumatell, cap de Medicina Preventiva de l'Hospital de Bellvitge, el sistema immunitari també envelleix amb l'edat i respon pitjor a la vacuna, i es detecta una pèrdua de resposta immunitària a partir del sis mesos.

"Esdeveniments adversos greus sabem que amb la vacuna del SARS-CoV-2 són poc probables des de la primera dosi i, si no apareixen amb la primera, amb la segona dosi és menys probable i amb la tercera encara serà menys probable."

Al Canadà, els Estats Units i Anglaterra ja s'han administrat les vacunes de la Covid i la grip alhora sense problemes.

"Funciona i és segura si administrem SARS-CoV-2 i grip el mateix dia. Ara bé, per reduir les possibilitats que aparegui algun tipus d'efecte advers local, recomanem que es posi en llocs anatòmics diferents."

L'any passat no hi va haver grip, però aquest any la situació és diferent. El SARS-CoV-2 va de retirada i està deixant lloc a altres virus respiratoris.

Als experts com Tomàs Pumarola, cap de Microbiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, els preocupa que coincideixin l'epidèmia de la grip amb brots importants de Covid.

"Això no ho podem descartar en absolut i, per tant, aquesta és una preocupació real, i després perquè desconeixem en aquests moments si es poden produir coinfeccions en una mateixa persona i això quina traducció té en termes de gravetat."

I és que l'any anterior a la pandèmia van ingressar a Catalunya 1.145 persones greus amb grip, 145 de les quals van morir. El 80% de les que van necessitar UCI no s'havien vacunat.

 

ARXIVAT A:
SalutCovid-19Coronavirus Vacunes
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut