Pla curt d'una treballadora del sistema penitenciari rebent la vacuna contra la covid-19. Imatge del 8 de gener del 2021 (horitzontal)
Pla curt d'una treballadora del sistema penitenciari rebent la vacuna contra la covid-19. Imatge del 8 de gener del 2021 (horitzontal)

Comença la vacunació a les presons amb el personal sanitari i penitenciari de les unitats covid-19

ACN Sant Esteve Sesrovires.-Aquest divendres els departaments de Salut i Justícia han iniciat la campanya de vacunació contra la covid-19 a les presons i centres de justícia juvenil. Un dispositiu que inicialment s'adreça al personal sanitari i al penitenciari de les unitats covid, així com a les infermeres i als professionals de les unitats d'atenció a la salut mental. En total, està previst oferir el vaccí a 550 treballadors. "Fins ara hem passat situacions complexes i avui fem un pas més, molt important", ha destacat a l'ACN el secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó. La campanya ha començat a Brians 1 i 2, a Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat), i les properes setmanes es desplegarà a la resta de centres.

(A l'actualització es precisen les dades sobre la incidència de la covid-19 al sistema penitenciari)Desenes de treballadors han fet cua des de mig matí a les infermeries de Brians 1 i 2 per rebre la primera dosi contra la covid-19. "És molt important haver arrencat ja, prioritzant un personal que considerem essencial perquè fa una tasca molt complicada", ha subratllat Calderó, recordant que el vaccí s'està subministrant als professionals del CatSalut que treballen a les presons, i a tots els treballadors penitenciaris de les infermeries, de les unitats covid -tant de presons com els centres educatius de justícia juvenil- i de les unitats de salut mental.El pla de vacunació d'aquesta primera fase s'adreça a prop de 250 funcionaris penitenciaris i a 300 sanitaris del conjunt de presons catalanes. Després dels centres ubicats a Sant Esteve Sesrovires, es preveu continuar per Puig de les Basses, a Figueres. Seguidament, es distribuirà la vacuna a la resta de presons i al centre educatiu l'Alsina.Calderó ha detallat que a tots aquests centres es seguirà l'esquema de Brians 1 i 2, prioritzant el personal més exposat a la covid-19. En una segona fase, ha garantit que es subministrarà la vacuna a la resta de professionals i també als interns. El calendari i l'ordre dels següents grups, però, és pendent d'una planificació que està acabant de perfilar Salut.68 presos positius de covid-19Actualment, entre els interns hi ha 68 casos positius de coronavirus, els quals s'aïllen a les infermeries i a les unitats covid. Calderó ha celebrat la baixa incidència de la malaltia entre els gairebé 8.000 presos del sistema penitenciari."S'ha treballat amb mesures de seguretat per preservar la salut dels professionals, els interns i les seves famílies, sobretot buscant l'equilibri per garantir els drets dels presos", ha explicat. Des de l'inici de la pandèmia, hi ha hagut un total de 491 casos positius entre els interns i s'ha registrat una defunció. Es tracta d'un pres de Mas d'Enric, al Catllar (Tarragonès), que va morir ahir dijous a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona.Pel que fa als treballadors penitenciaris, el Departament de Justícia té comptabilitzats 395 casos positius des del mes de març, 322 dels quals ja han estat donats d'alta. A grans trets, Calderó s'ha mostrat satisfet amb la contenció que s'ha aconseguit per evitar l'expansió de la covid-19. Amb tot, ha demanat "no abaixar la guàrdia" davant la nova onada del coronavirus.En paral·lel al pla de vacunació, Justícia i Salut estan preparant un cribratge massiu de covid-19 entre tots els funcionaris i treballadors de presons de cara a les properes setmanes. Serà la segona vegada que es desplega un testeig generalitzat entre aquests professionals per constatar la incidència del coronavirus i tallar eventuals cadenes de transmissió. En aquesta ocasió, el cribratge serà amb autotests PCR.

Anar al contingut