Selectivitat: monòlegs d'embarassades a anglès i Javier Marías i Irene Vallejo a castellà

Durant tres dies, més de 41.000 alumnes de tot Catalunya s'enfronten a unes PAU que està previst que canviïn de format a partir de l'any que ve

RedaccióActualitzat

Les PAU 2023 han començat aquest dimecres amb l'examen de castellà, una prova que, a la sortida, molts estudiants han considerat assequible. Els alumnes han hagut de triar entre textos de Javier Marías i Irene Vallejo. Aquí pots consultar l'examen i la correció.

A anglès (examen i correcció), un dels temes ha estat l'auge de les monologuistes embarassades. En aquesta notícia pots consultar els exàmens i les correccions de la resta de proves, a mesura que es vagin publicant.

En total faran les proves 41.671 estudiants a Catalunya, una xifra rècord, amb un miler més d'inscrits que l'any passat.

Els exàmens es fan durant tres dies, de dimecres a divendres, i es preveu que siguin els últims abans de donar pas a la nova selectivitat, que entrarà en joc a partir del juny de l'any vinent.

A les portes de la UPF, una de les seus de les PAU, els estudiants repassaven, comentaven dubtes i expectatives i es feien passar els nervis abans d'entrar a fer les proves.

"Els nervis sempre hi són, perquè crec que estem preparats; si hem estudiat durant tot el curs, suposo que sí", comentava una de les aspirants a entrar a la universitat. "Jo vull estudiar Dret i la nota depèn de la universitat. A la UPF és un 11, però, en canvi, a la UB és un 9,6. Jo prefereixo entrar en aquesta [la Pompeu]", afegia una amiga seva.

La primera prova ha estat la de llengua castellana i literatura, a les 9.00. Després d'una pausa, a partir de les 12 del migdia s'han enfrontat a la de llengua estrangera. La primera jornada es tanca a la tarda amb matèries com Geografia, Física o Anàlisi musical. 

Dijous serà el torn d'història, i divendres tancaran la fase general amb llengua catalana i literatura.

Aquests quatre exàmens, sumats a una matèria a triar entre les comunes de cada modalitat de batxillerat, seran els que formaran la fase comuna, que és obligatòria. A banda, els estudiants es podran examinar de fins a tres matèries específiques de modalitat, entre un total de 22 assignatures.

Prova de la selectivitat 2023 a la UPF
Prova de la selectivitat 2023 a la UPF (CCMA)

La durada dels exàmens és d'una hora i mitja per a totes les matèries, si bé els alumnes amb necessitats educatives tenen mitja hora més per a cada examen.

És obligatori presentar el DNI o passaport i el resguard de la matrícula. Per a algunes matèries es pot portar material específic complementari. Pots consultar el material a l'apartat Matèries de la PAU.

Concentració en l'inici de les PAU 2023
Concentració en l'inici de les PAU 2023 (CCMA)

Quina nota has de treure per aprovar?

Pel que fa als percentatges de la nota final que permetrà als estudiants accedir a la carrera que vulguin, el 60% correspon a la nota obtinguda del batxillerat, i el 40%, a la fase general de les PAU.

Els estudiants, però, han de treure un mínim d'un quatre de mitjana en els cinc exàmens per poder aprovar. És a dir, que aproves el procés si tens com a mínim un 4 a la fase general i un 5 fent la mitjana amb l'expedient de batxillerat.

La fase específica, que és voluntària, permet augmentar la nota fins a un 14, agafant les dues millors notes aconseguides dels fins a tres exàmens que es poden fer.

Quan es publicaran els resultats?

Els resultats dels exàmens es faran públics per als estudiants el 22 de juny al Portal d'accés a la universitat. Serà llavors quan comenci la sol·licitud de revisió, que s'acabarà el 26 del mateix mes. En aquest cas, el resultat se sabrà el 6 de juliol i es podrà veure l'examen entre el 6 i el 10 de juliol.

La preinscripció universitària per al curs vinent serà del 6 al 30 de juny, tots dos inclosos, i del 6 al 8 de juny per a majors de 45 anys. La primera assignació de places universitàries serà el 12 de juliol i la matrícula dels assignats en primera preferència, del 14 al 19 de juliol, ambdós inclosos.

Els estudiants poden triar l'idioma dels enunciats

Aquest curs, igual que l'anterior, els alumnes han d'indicar en un full anònim en quina llengua volen rebre els enunciats de les proves: català, castellà o aranès. Aquesta elecció s'ha fet aquest dimecres abans del primer examen, i servirà per a totes les proves dels tres dies.

D'aquesta manera, la Generalitat atén l'ordre dictada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya perquè els estudiants puguin triar l'idioma sense haver-ho de fer públicament.

Els exàmens de llengua i literatura i llengua estrangera s'han de respondre en l'idioma corresponent a l'examen, i la resta es poden contestar en català, castellà o aranès, perquè la llengua de l'enunciat no condiciona la llengua de la resposta.
 

"Un 97% dels alumnes aproven: han d'estar tranquils"

A la prèvia de l'inici de les PAU, Laura Roman, secretària general del Consell Interuniversitari de Catalunya, ha enviat un missatge de tranquil·litat als estudiants.

"Els alumnes es trobaran unes proves que seran similars a les últimes edicions. Han d'estar tranquils, perquè el 97% dels estudiants que es presenten aproven els exàmens."

Un codi ètic per primer cop

En aquesta edició és la primera vegada que s'aplica un codi ètic de conducta entre els examinadors, després que en aquestes darreres setmanes s'hagin denunciat casos d'assetjament sexual.

 

ARXIVAT A:
Educació Selectivitat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut