Protesta contra un desnonament a Terrassa.
Imatge d'arxiu d'una protesta contra un desnonament a Terrassa.
Barcelona

Comença la recollida de firmes per a la ILP que ha de canviar la llei hipotecària

La recollida de firmes de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per reformar la legislació hipotecària, paralitzar els desnonaments, regular la dació en pagament i establir lloguers socials comença aquest dilluns a tot Espanya. La ILP ha estat impulsada per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, els sindicats UGT i CCOO, l'Observatori DESC (Drets Econòmics, Socials i Culturals) i la Confederació d'Associacions de Veïnals de Catalunya (CONFAVC).

RedaccióActualitzat
Els promotors de la iniciativa, acceptada per la mesa del Congrés, tenen de termini fins al 31 d'octubre per recollir un mínim de 500.000 firmes, encara que els impulsors esperen que siguin milions, "perquè es tracta d'un clamor popular per parar aquesta barbàrie", segons la portaveu de la PAH, Ada Colau.

Entre 2007, quan es va iniciar la crisi i va explotar la bombolla immobiliària, i 2011, s'han produït 349.438 execucions hipotecàries a Espanya, i són les comunitats d'Andalusia, Catalunya i la Comunitat Valenciana, les més afectades.

Els impulsors de la ILP volen canviar una legislació hipotecària, que han qualificat d'"anòmala i perversa" i han recordat que aquesta modificació ja s'està reclamant des dels àmbits judicials, amb sentències que afavoreixen les persones que no poden pagar les hipoteques, o des dels ajuntaments, que estan aprovant mocions en aquest sentit.

El secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego, va denunciar que el govern "només ha garantit la solvència de les entitats financeres, però no els drets de les persones", i va recordar que les persones afectades pels desnonaments pertanyen als sectors més castigats per la crisi: les persones que han perdut la feina.

Àngels Guiteras, la presidenta de la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, que agrupa gairebé 4.000 entitats socials, va explicar que la dació en pagament que proposen només serà per a l'habitatge habitual i que el lloguer social que ha de substituir el desnonament no haurà de ser superior al 30% dels ingressos de la família.

La ILP demana que la dació en pagament sigui retroactiva, de manera que es condoni el deute als milers de famílies que ja han lliurat el seu pis als bancs.

El president de la CONFAVB, Joan Martínez, ha demanat a tots els ciutadans que firmin la Iniciativa Legislativa Popular per modificar la llei hipotecària i la Llei d'Enjudiciament Civil, i la paralització immediata dels processos de llançament en els casos d'habitatge habitual.
Anar al contingut