El papa es reuneix amb l'aiatol·là Al-Sistani en la seva visita històrica a l'Iraq

En la primera sortida que fa des de la pandèmia, el papa Francesc ha fet una crida contra la violència i ha demanat que "cessin els interessos particulars" que no ajuden la població local

Actualitzat

El papa Francesc és a l'Iraq, en el primer viatge que fa un pontífex en aquest país, una terra que ha qualificat de "martiritzada". Amb 84 anys, fa aquest viatge tot i el risc de la pandèmia o de ser objecte d'un atemptat. La visita deixa ja una imatge històrica: una trobada amb el gran aiatol·là Ali al-Sistani.

Només aterrar, el papa ha dit que hi arriba com a pelegrí de la pau per reconfortar una de les comunitats cristianes més antigues del món i ha fet una crida a deixar enrere la violència: "Que callin les armes", ha dit a la catedral on 59 persones van morir fa deu anys en un atemptat.

"Que cessin els interessos particulars, els interessos externs que són indiferents a la població local", ha demanat el pontífex en la trobada amb les autoritats, la societat civil i el cos diplomàtic en una sala del Palau Presidencial de Bagdad.

A més de consolar la minoria cristiana, també ha tingut un record per als yazidites.

 

Reunió amb l'aiatol·là

En el segon dia de viatge, el papa Francesc s'ha reunit breument amb l'aiatol·là Ali al-Sistani, un dels màxims líder dels xiïtes, la comunitat majoritària del país.

La trobada s'ha fet de manera privada, ha durat menys d'una hora i només se n'han distribuït fotogafies. Es considera un gest històric en les relacions entre el Vaticà i l'islam.

Després de la trobada, el papa s'ha desplaçat a les ruïnes d'Ur, al sud del país, lloc venerat per ser l'indret de naixement d'Abraham, pare del judaisme, el cristianisme i l'islam. Aquí s'hi fa una pregària interreligiosa.
 

Evitar riscos

El papa i la seva comitiva s'han vacunat contra el coronavirus abans d'aquesta visita, la primera que fa des de la pandèmia.

Per evitar contagis per les multituds, s'ha limitat el nombre de fidels que podia rebre. En comptes d'utilitzar el papamòbil, es traslladarà en un cotxe cobert i blindat, després dels últims atacs de milícies proiranianes i d'Estat Islàmic.  

 

El papa ha arribat aquest dissabte a l'aeroport internacional de Bagdad (Efe/Alessandro Di Meo)

Una etapa destacada del viatge, que ha fet convidat pel govern iraquià, és Mossul, ciutat on els catòlics de l'Iraq van patir especialment la persecució d'Estat Islàmic.

El 2003, abans de la invasió dels Estats Units, a l'Iraq hi havia prop d'un milió i mig de cristians, mentre que ara tot just arriben als 250.000, en un país de majoria musulmana.

ARXIVAT A:
Papa Francesc
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut