Comença la cursa pel 23J amb Sánchez i Feijóo recuperant velles promeses i estratègies

El líder del PP ha participat en la reunió anual del Cercle d'Economia a Barcelona, i el president del govern espanyol i líder del PSOE ha reunit diputats i senadors socialistes al Congrés

RedaccióActualitzat

Tres dies després de les eleccions municipals, Pedro SánchezAlberto Núñez Feijóo han mostrat quines són les seves cartes electorals per a la propera cita amb les urnes, al juliol. 

El líder del PP ho ha fet des de Barcelona, a la tercera i última jornada de la reunió anual del Cercle d'Economia. Feijóo diu que, si guanya les eleccions generals, el canvi de govern serà "tranquil" i obrirà "una nova etapa política" en què vol que "Catalunya sigui clau i que els interessos de la majoria de catalans siguin interessos prioritaris del govern d'Espanya".

Entre altres coses, s'ha mostrat disposat a negociar un nou sistema de finançament, ha rebutjat l'impost de patrimoni --que veu "injust des del punt de vista fiscal"-- i ha avançat que vol eliminar l'impost estatal a les grans fortunes.

Feijóo ha admès que el PP ha comès "errors" a Catalunya, i com haver considerat que era un "tema que no es podia abordar" i, per tant, "un problema crònic des del punt de vista polític".

"Això és un error. Catalunya és un motor bàsic del nostre país. Si Catalunya no va bé, Espanya no va bé; i si Espanya no va bé, Catalunya tampoc", ha afirmat.

Feijóo parlant en la reunió anual del Cercle d'Economia a Barcelona, dret darrera d'una faristol
Feijóo diu que vol que el PP no sigui "testimonial" a Catalunya (ACN/Jordi Borràs)

Ara, diu, vol que els catalans "recuperin la confiança" en el PP i el vegin el "partit de la política útil", aquell que vol "tornar a una política que superi la divisió i l'enfrontament en blocs, col·lectius i territoris".

També ha subratllat que ell, com a gallec, té clar que "Espanya no és el que passa a Madrid" i ha apuntat que el català i el gallec són "llengües espanyoles" i n'ha defensat l'ús.

A més a més, ha criticat la proposta del president Pere Aragonès de fer un "front democràtic" davant un possible govern del PP i Vox, i ha dit que són "ofertes que només serveixen per apuntalar relats davant les males expectatives".

Sánchez ha reunit els grups parlamentaris del PSOE al Congrés dels Diputats (Europa Press/Eduardo Parra)


Sánchez entén que el 23J agafi els ciutadans "cansats", però diu que "és decisiu"

"Sé que s'acosten les vacances, les primeres vacances completament normals després de la covid. La societat necessita descansar. I ho entenc i me'n faig càrrec, però el que es decideixi el 23 de juliol serà decisiu per a Espanya". Ho ha dit Pedro Sánchez davant els diputats i senadors socialistes que ha reunit aquest dimecres al Congrés dels Diputats.

També hauria d'haver estat al Cercle d'Economia, però ha anul·lat la seva participació justament per dedicar-se a preparar les eleccions que va anunciar dilluns.

Segons el president espanyol i secretari general del PSOE, el resultat de les eleccions generals tindrà efectes en la pròxima dècada.

"Cal saber si volen que al capdavant del govern hi hagi una força socialdemòcrata o un tàndem de dreta i extrema dreta que copia els mètodes i proclames que hem vist a Washington, Budapest o el Brasil", ha dit." Espanya s'hi juga molt", ha insistit.

Per això, ha cridat els ciutadans a "lliurar la batalla" contra el "corrent reaccionari" que, segons el seu parer, representen el PP i Vox. Sánchez ha advertit que en aquests comicis els electors hauran de triar entre "avenç" o "retrocés", i ha augurat que les formacions de la dreta redoblaran l'ofensiva i propagaran "mentides" i "disbarats" tal com "n'han après dels seus mestres nord-americans", en referència a l'estil de Donald Trump.

"La tempesta serà tremenda. Parlaran de tupinada, i n'hi haurà que diran que m'han de detenir com a responsable d'aquesta tupinada", ha advertit, però "guanyarem", perquè la societat espanyola no es pot permetre "el luxe de retrocedir ni un centímetre".

En lloc de Sánchez, qui ha parlat a les jornades del Cercle d'Economia ha estat la vicepresidenta econòmica del govern espanyol, Nadia Calviño. "Sense complaença, jo crec que el balanç de gestió és clarament positiu i tots els resultats no són fruit de la casualitat, sinó de la bona gestió del govern", ha assegurat. 

Ja està en marxa la campanya electoral.

ARXIVAT A:
Pedro SánchezAlberto Núñez FeijóoEleccions Generals 2023 - 23J
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut