Comença la campanya de la renda amb més contribuents que han de fer la declaració i pagar

Hisenda ingressarà un 2% més de la campanya de la renda per l'impacte dels ERTO

Actualitzat

Aquesta campanya de la renda ve marcada pels ERTO, que han afectat gairebé uns 4 milions de treballadors a tot l'estat durant el 2020. Contribuents que fins ara no estaven obligats a presentar la declaració ho hauran de fer i molts d'ells hauran de pagar perquè el SEPE no els ha retingut res. És el mateix que passa si, per exemple, s'ha cobrat una prestació de l'atur.

I això fa que, aquest any, l'Agència Tributària calculi que, a Catalunya, se n'acabaran presentant un 2% més, per sobre dels 3.800.000 declaracions. Aquí també s'hi inclouen les d'aquells que hagin cobrat l'Ingrés Mínim Vital, que estan obligats a presentar la declaració amb tots els membres de la família, encara que siguin menors. En el conjunt de l'estat, se'n presentaran 21,5 milions, un 2,1 per cent més que l'anterior campanya.
 

Més declaracions a pagar

I l'altra conseqüència és que, a Catalunya, l'Agència Tributària preveu un 6,3% més de declaracions "positives", és a dir, que sortiran a pagar. En canvi, baixarà el nombre de contribuents que hauran de cobrar d'Hisenda. En el conjunt de l'estat, l'Agència Tributària preveu ingressar un 2 per cent més que l'any anterior, gairebé 13.000 milions d'euros, i, en canvi, haurà de tornar menys diners. Però en el cas de Catalunya baixaran tant els ingressos com les devolucions.

Des d'ara i fins al 30 de juny hi ha temps per presentar-la, però els professionals com Josep Maria Paños, president de l'Associació d'Assessors Fiscals de Catalunya, l'ACAT, recomanen esperar-se:

"El més prudent serà exhaurir el termini o no presentar-la els primers dies per veure si hi ha les correccions".


Pagaments fraccionats

Els afectats per un ERTO amb una declaració de la renda positiva podran fraccionar el pagament. Així ho estableix l'ordre publicada aquest dimecres al BOE, que permet allargar el fraccionament del deute dels dos terminis habituals que ja recull la llei fins als 6. L'objectiu es reduir l'impacte que pot tenir per a molts contribuents afectats per un ERTE haver de fer front al pagament de l'IRPF.

El pagament del primer termini de la renda s'haurà d'abonar el 20 de juliol, i la resta de fraccions el dia 20 de cada mes. Qualsevol contribuent que hagi estat en situació d'ERTO en algun moment al llarg del 2020 podrà beneficiar-se d'aquesta mesura sempre que no acumuli deutes amb Hisenda superiors als 30.000 euros.

Es calcula que entre 3,5 i 4 milions de contribuents han passat per un ERTO al llarg del 2020. El Ministeri de Treball, però, no dona una xifra definitiva. D'aquests milions de persones, prop de 327.000, segons informa l'Agència Tributària, no feien la declaració de la renda, ja que tenien ingressos inferiors als 22.000 euros, però aquest any en tenir dos pagadors hauran de fer-la. I és que l'exempció per fer la declaració quan hi ha més d'un pagador es rebaixa als 14.000 euros, sempre que l'import rebut pel segon pagador, en aquest cas el SEPE, superi els 1.500 euros.

És molt probable que aquests contribuents vegin com els surt a pagar en la declaració, i és que el SEPE, explica l'Agència Tributària, "no té obligació de fer cap retenció quan les quanties durant l'any no superen els 14.000 euros". Per tant, aquesta retenció no feta durant l'any serà la que hauran de pagar ara aquests contribuents.

I per explicar-ho amb més claredat, l'Agència Tributària publica a mode d'exemple què acaba pagant un contribuent que ha mantingut la feina i un que ha passat per un ERTO.

 

Què passa si el SEPE t'ha pagat més del que et tocava?

Molts afectats per un ERTO van rebre del SEPE més diners dels que els tocava i això pot condicionar la seva declaració de la renda. Si el treballador que va cobrar un ERTO ja ha tornat al SEPE la quantitat que va cobrar de més, l'Agència Tributària ja tindrà aquesta informació actualitzada i, per tant, la declaració es podrà fer amb normalitat.

Què passa, però, si aquests diners encara no s'han tornat? Aquí, la cosa es complica una mica més i s'obren dues noves derivades. En primer lloc, és possible que el SEPE ja hagi iniciat el procediment, ja hagi calculat quina quantitat es va pagar de més; llavors l'hi comunicarà a l'Agència Tributària i, si el contribuent hi està d'acord, podrà actualitzar aquesta informació a Renta Web i presentar amb normalitat la declaració".

En el segon cas, pot ser que el SEPE encara no hagi iniciat tràmits per corregir l'import pagat de més, tot i saber que hi ha un error en les quanties pagades. En aquest escenari, l'Agència Tributària informarà al contribuent que hi ha una quantitat pendent de retornar al SEPE, però sense saber-ne l'import. És en aquest últim cas on el contribuent haurà de pagar més d'entrada, a l'espera que la seva situació es rectifiqui. L'Agència Tributària també ho intenta clarificar amb un exemple pràctic.

 
 
ARXIVAT A:
Economia de butxaca
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut