Barcelona

Comença la campanya de la primera repetició electoral de la història espanyola

El CIS situa el PP com a guanyador de les eleccions i Units Podem davant del PSOE, tant en vots com en escons

Actualitzat

La campanya electoral per a les eleccions generals del 26-J ja està en marxa. Tota la maquinària ha agafat la màxima velocitat des d'aquesta mitjanit. Les passades eleccions generals van deixar un panorama nou i complicat, complicat al Congrés dels Diputats i els partits van ser incapaços de posar-se d'acord. Per tant, ara comença el compte enrere per a la revàlida en la política espanyola. Rajoy, Pedro Sánchez, Pablo Iglesias i Albert Rivera se la tornen a jugar, i amb el punt de mira també a Catalunya. Precisament, aquí, el guanyador del passat 20-D, En Comú Podem ha celebrat el seu inici de campanya al Parc del Clot de Barcelona, una formació confiada, ja que, avui, l'enquesta del CIS li tornava a donar la victòria, i millorada. Amb el lema "El somriure dels pobles", En Comú Podem ha volgut deixar clar que es presenten amb un únic nom amb l'objectiu d'aconseguir un grup parlamentari propi al Congrés. La formació liderada per Xavier Domènech ha dit a TV3 que volen fer un "sorpasso" no al PSOE sinó al PP.

Esquerra Republicana ha triat la plaça Orfila de Sant Andreu com a escenari de l'acte d'inici de campanya. La llista republicana, amb el lema "El canvi possible", l'encapçala Gabriel Rufián, acompanyat de Joan Tardà. La formació es proposa ampliar la base social independentista i assolir la victòria prenent vots a En Comú Podem, a qui veuen com a rival a batre en aquests comicis. L'objectiu és passar de segona a primera força a Catalunya.

El PSC ha iniciat la campanya a Pineda de Mar, al Maresme. Amb el lema "Un sí pel canvi", els socialistes catalans volen remuntar unes enquestes que no els són favorables ni a Catalunya ni al conjunt de l'Estat. Respecte a les anteriors eleccions, han canviat la cap de llista. Meritxell Batet és ara al capdavant en substitució de Carme Cachón. Batet, que havia estat la número dos per Madrid del PSOE fa quatre mesos, ha assegurat que els socialistes són la força que ha de liderar el canvi i ha insistit que no faran una gran coalició amb el Partit Popular.

Convergència ha volgut començar la campanya a Girona, ciutat d'on fins fa poc era alcalde el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Amb el lema "Fets per a Catalunya", el candidat Francesc Homs ha fet un repàs als moments difícils i cabdals del procés sobiranista dels darrers anys, per destacar la implicació -ha dit- que en tot moment ha tingut el seu partit i els seus dirigents en el projecte de la independència.

El candidat de Ciutadans al Congrés dels Diputats per Barcelona, Joan Carles Girauta, ha fet l'acte d'inici de campanya a l'Hotel Catalònia al passeig de Gràcia de Barcelona. "Un president català per canviar Espanya" és el lema amb el qual Ciutadans engega la campanya a Catalunya, una campanya diferenciada de la de la resta d'Espanya. A diferència de les eleccions del 20 de desembre, el partit d'Albert Rivera vol reivindicar la catalanitat i afegir propostes electorals específiques per a Catalunya com un nou sistema de finançament i millores en les inversions en infraestructures.

El Partit Popular català ha engegat la campanya al Portal de l'Eixample, amb el seu candidat, Jorge Fernández Díaz, i amb un missatge molt clar sobre Catalunya. Ells són els que aplicaran el seny enfront del missatge separatista. El cap de llista, Jorge Fernández Díaz, ha volgut insistir que aquesta serà una campanya austera, amb una despesa d'un 33% menys que el 20D. També -diuen- que no volen cansar els ciutadans. Fernández Díaz ha explicat que el seu programa és pràcticament el mateix que en els anteriors comicis: seguir amb les reformes per sortir de la crisi, crear ocupació de qualitat i millorar el finançament autonòmic.

La campanya a Madrid

El Partit Popular ha triat el parc del Temple de Debod, justament al carrer Ferraz de Madrid, per iniciar la campanya. Per tant, un escenari a escassos metres de la seu central del PSOE. Els lemes de la campanya són "A favor" i "Ara més que mai". En un discurs molt vehement, el candidat i encara president en funcions, ha defensat la unitat d'Espanya.

El PSOE ha començat la campanya electoral a la recentment rebatejada com a plaça de Pedro Zerolo, en record de l'històric dirigent socialista i activista pro drets de gais, lesbianes i transsexuals. Els assistents han format un gran "SÍ" posant-hi flors. Després dels mals resultats que li augura l'enquesta del CIS, el PSOE s'ha reivindicat com l'autèntic partit del canvi a Espanya i s'ha plantejat aquest negre panorama com un revulsiu per motivar i fer front a la nova situació.

Els líders de la coalició Unidos Podemos han escollit Madrid per iniciar la seva campanya. Pablo Iglesias i Alberto Garzón ha fet una crida a omplir les urnes d'il·lusió i ganes per al canvi. Després del ritual de la primera enganxada de cartells, Iglesias ha volgut remarcar que estan oberts al diàleg amb tothom, per sobre del partidisme.

Albert Rivera ha obert campanya a Madrid davant un plafó amb el lema temps d'acord , temps de canvi. El líder de Ciutadans ha demanat el vot per ser la força decisiva a l'estat. Rivera vol impulsar, diu, una regeneració democràtica en profunditat i fer front a aquells que volen carregar-se Espanya.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut