Torelló

Comença el judici per la contaminació als aqüífers de Torelló i al riu Ges

Tres directius i responsables de medi ambient de les empreses metal·lúrgiques Covit i Vemsa són acusats d'haver vessat als aqüífers del poble residus de percloroetilè, un dissolvent industrial utilitzat per netejar metalls

RedaccióActualitzat

Aquest dilluns l'Audiència de Barcelona ha iniciat el judici pel cas de Covit i Vemsa per la contaminació dels aqüífers de Torelló i al riu Ges ara fa quinze anys. Està previst que fins divendres declarin una cinquantena de persones per l'abocament de dissolvents.

L'any 2000 el Departament de Salut va detectar la presència d'un dissolvent industrial a les cases de Torelló i es van haver de tancar tots els pous municipals. Des d'aquest aqüífer s'abastia un 60% de la població del municipi i, per tant, aquesta aigua contaminada arribava a l'aixeta de la majoria de cases.

Quinze anys més tard d'aquest descobriment, tres directius i responsables de medi ambient de les empreses metal·lúrgiques del poble Covit i Vemsa són jutjats.

La Fiscalia de Medi Ambient, l'Ajuntament de Torelló, l'Agència Catalana de l'Aigua i la Plataforma en Defensa del Ter han presentat escrits d'acusació contra els responsables d'aquestes dues empreses per delictes contra el medi ambient i la salut de les persones. Al mateix temps, els han acusat d'haver vessat aquest dissolvent per estalviar-se els costos de recollida i tractament d'aquest producte, que totes dues empreses fan servir per la neteja de metalls.

El Grup de Defensa del Ter, que representa els veïns del poble, es presenta al judici com a acusació popular. Sergi Solà, el portaveu del grup, lamenta la pèrdua d'un aqüífer bàsic.

"Creiem que és important que hi hagi aquest judici i que es reportin responsabilitats. També és important poder plantejar la recuperació d'aquest aqüífer, que en el fons és la pèrdua més gran que hem tingut tots. És la pèrdua d'un recurs bàsic per a la vida i en aquest cas, a més a més, és un pou principal de Torelló."

La Fiscalia de Medi Ambient demana tres anys de presó, tres d'inhabilitació i 1,3 milions d'euros en multes i indemnitzacions per als tres responsables de Covit i Vemsa.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut