Brussel·les

Comença el judici en què un congolès reclama la retirada per "racisme" de "Tintín al Congo"

Un tribunal belga ha començat a jutjar aquest divendres el personatge de còmic Tintín i el seu creador, el dibuixant Hergé. El cas ha arribat als tribunals després que ara fa quatre anys un congolès, Bienvenu Mbutu Mondondo, iniciés una batalla judicial per la retirada de "Tintín al Congo", que considera "racista". La societat que gestiona els drets de Tintín i l'editorial Casterman creuen que l'obra s'ha de veure com el fruit d'una època.

Actualitzat
El demandant, Bienvenu Mbutu Mondondo, i el seu advocat han destacat com a principals arguments per retirar el còmic dels aparadors i prestatgeries d'arreu del món que els seus continguts són "ofensius" per als congolesos perquè presenta els africans molt similars, incapaços de parlar francès correctament i com si fossin ganduls. Asseguren que tot plegat és "propaganda de la colonització".

Per la seva banda, la societat gestora dels drets del còmic i l'editorial argumenten que es tracta d'una obra de ficció escrita fa més de setanta anys, que s'ha de veure com un document d'aquesta època. A més a més, s'emparen en la llibertat d'expressió.

El mateix Hergé, l'any 1946, va fer una versió en color de "Tintín al Congo" en què va corregir els detalls més grollerament colonialistes presents en la primera versió, de l'any 1931. La història de Georges Remi, més conegut per "Hergé", narra les aventures del mundialment conegut periodista Tintín en un viatge al país africà.

Anar al contingut