Fèlix Millet, Jordi Montull i Gemma Montull
Fèlix Millet, Jordi Montull i Gemma Montull
Barcelona

Primera jornada del judici del cas Palau, amb Millet i Montull al banc dels acusats

La incògnita de si Montull ha pactat amb el fiscal ha planat sobre la primera sessió de qüestions prèvies, tot i que no serà fins dimecres que ve quan declari, que se sabrà si acaba donant més detalls

RedaccióActualitzat

Després de vuit anys d'investigacions, aquest matí ha arrencat a l'Audiència de Barcelona el judici per l'espoli de més de 30 milions d'euros del Palau de la Música per part de l'expresident de la institució Fèlix Millet i la seva mà dreta, Jordi Montull. Tots dos s'asseuen al banc dels acusats, al costat de l'extresorer de Convergència Daniel Osácar, acusat d'utilitzar el Palau per cobrar comissions milionàries destinades a finançar el partit.

L'esperat judici ha començat a les 10:20, amb 50 minuts de retard. Fèlix Millet, amb cadira de rodes, ha arribat a les 9:33, 3 minuts després de l'hora prevista per iniciar el judici. Jordi Montull i la seva filla Gemma, han sigut puntuals.

 

Els diversos acusats, acompanyats pels seus respectius advocats, han entrat a la Ciutat de la Justícia en silenci, evitant les preguntes dels periodistes, enmig de l'expectació mediàtica.

Aquesta primera sessió del cas Palau s'ha centrat només en les qüestions prèvies. Els acusats, com Millet i Montull, no declaren fins dimecres 8 de març.

La presidenta del tribunal, Montserrat Comas, abans de donar pas a les qüestions prèvies, ha volgut deixar clar que el fet que estiguin celebrant aquest judici a la Ciutat de la Justícia és per un motiu d'espai. A l'Audiència de Barcelona no hi ha una sala amb les característiques necessàries per aquest procés.

També ha subratllat la seva voluntat que aquest judici hagués començat abans però ha assegurat que el problema de quadrar les agendes no ho ha facilitat.

"Hem treballat perquè aquest judici es realitzés el més aviat possible. Volíem que comencés el més de gener però hem agut de quadrar les agendes amb tots els implicats."

 

 

Xavier Melero, advocat defensor de Daniel Osácar, i Cristóbal Martell, advocat de Pedro Buneventura, directiu de Ferrovial, han demanat per als seus clients la prescripció del delicte de tràfic d'influències. Diuen que hauria passat més de tres anys d'aquest suposat delicte. Martell, també ha demanat que retiri el cd de la secretària del Millet, ja que assegura que no va ser custodiat correctament i que la informació que conté no pot ser utilitzada com a prova.

L'inici d'aquest judici ha estat marcat per la proposta que Jordi Montull va fer ahir al ministeri fiscal: revelar tot el que sap d'aquest suposat finançament irregular a canvi que rebaixin la pena a la seva filla Gemma, exdirectora financera de la institució cultural.

Fonts pròximes a la negociació han informat que la defensa dels Montull, encapçalada per l'advocat Jordi Pina, ha fet aquesta oferta al fiscal Emilio Sánchez Ulled. Si el ministeri públic l'accepta, la condemna per a Gemma Montull es podria reduir dels 26 als 3 anys de presó.

No serà fins dimecres dia 8 de març, quan declari Montull, que se sabrà si acaba donant més detalls. 

Segons les conclusions del fiscal, l'antiga Convergència va recaptar més de 6 milions i mig d'euros a través de comissions de la constructora Ferrovial i altres empreses que facturaven al Palau per serveis inexistents a canvi de l'adjudicació d'obra pública durant els governs de Jordi Pujol.

 

 

El macrojudici comença aquest dimecres i s'allargarà fins a finals de juny, amb 38 parts processals pautades en 55 sessions, i hi desfilaran més d'un centenar de testimonis. Aquest matí s'ha iniciat amb les qüestions prèvies, i els esperats interrogatoris a Millet i Montull començaran dimecres de la setmana que ve. Tots dos afronten penes de fins a 27 anys de presó.

 

 

 

L'escàndol esclatava l'estiu del 2009 amb la querella contra Millet i Montull i l'escorcoll al Palau. Aquell dia, la fiscalia, no va demanar detenir-los i, mesos després quan van declarar, tampoc el jutge no ho va considerar oportú. Això els ha permès seguir fent la seva vida al llarg d'aquests 8 anys.

 

ARXIVAT A:
Cas Palau
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut