Comença el judici a Salvini per segrest de migrants: així va anar el cas Open Arms

L'exministre de l'Interior italià ha comparegut als jutjats de Palerm per no haver permès desembarcar durant tres setmanes les 160 persones que anaven en un vaixell d'Open Arms, l'agost del 2019

RedaccióActualitzat

L'exministre de l'Interior italià Matteo Salvini s'ha assegut al banc dels acusats per segrest de persones pel cas del vaixell d'Open Arms, l'estiu de fa dos anys.

Durant tres setmanes, no va permetre desembarcar un vaixell que portava 160 migrants rescatats al Mediterrani, amb diversos menors. Alguns van haver de ser evacuats abans per problemes de salut greus i d'altres van saltar per la borda per intentar arribar nedant a la costa.

La situació no es va desencallar fins que la Fiscalia va ordenar que els desembarquessin després de 19 dies a la deriva.


Salvini, al jutjat

El judici s'ha fet en una sala habilitada a la presó Pagliarelli de Palerm. El líder de la ultradretana Lliga Nord s'enfronta a una pena de 15 anys de presó.

Aquest dissabte ha estat el torn de les diferents parts personades en el judici, que han exposat els seus arguments en una vista on no han pogut accedir les càmeres. La propera sessió del judici serà el 17 de desembre.

A través de les xarxes socials, Salvini ha dit que compareixia davant del jutge amb el cap ben alt, ha parlat del començament d'un procés "desitjat per l'esquerra i pels fans de la immigració il·legal" i s'ha preguntat quant costarà als ciutadans italians.

En un altre missatge a Twitter, el líder del partit La Lliga també ha fet servir unes imatges de la recent arribada de 500 migrants a Calàbria, per defensar el seu discurs xenòfob:

"Mentrestant estaré a la Cort de Palerm per defensar les fronteres i complir amb el meu deure de ministre, continuen els desembarcaments a Itàlia: gairebé 500 a Calàbria! Ara, el ministre Lamorgese comença a complir el seu deure: a més de la força de l'onada, hem de bloquejar les arribades."

A la sortida del judici, Matteo Salvini ha assegurat que no està preocupat i ha acusat Open Arms de tenir "altres intencions" quan va rebutjar els ports alternatius que se li van oferir. Segons ell, no es mouen per humanitat, sinó per "interessos econòmics".


Problema diplomàtic

L'estiu del 2019, la situació es va anar complicant arran de la negativa de Salvini a la petició de l'Open Arms d'entrar al port sicilià de Lampedusa, el més pròxim i segur.

En paral·lel al problema humanitari, la situació també va derivar en un maldecap diplomàtic entre Espanya i Itàlia.

El govern de Pedro Sánchez va oferir a l'Open Arms els ports d'Algesires i Mallorca, però el capità ho va desestimar per por de tenir un motí a bord.

Va acabar quan un fiscal sicilià va volar en helicòpter fins al vaixell per comprovar la situació, i aquell dia es va permetre el desembarcament de tothom al port de Lampedusa.

Matteo Salvini, però, no va firmar l'autorització i es va enorgullir de la seva actitud.

Concentració de protesta a Madrid, l'agost del 2019, per la situació dels migrants (Europa Press/Jesús Hellín)

Primera sessió del judici

En aquesta primera sessió del judici contra Matteo Salvini, s'han admès tots els testimonis presentats, inclosos l'excap de govern, Giuseppe Conte, i altres ministres, així com l'actor Richard Gere, que va visitar el vaixell el 9 d'agost del 2019, per portar provisions als nàufrags i mostrar la seva solidaritat.

El fiscal no ha considerat rellevant el testimoni de l'actor, presentat per Open Arms, mentre que l'advocada de Salvini, Giulia Buongiorno, ha acceptat tots els testimonis. La defensa vol demostrar que no hi va haver segrest perquè l'Open Arms va tenir la possibilitat d'anar a Espanya i a Malta.

L'actor Richard Gere descarregant provisions de menjar a l'Open Arms. 9 d'agost del 2019. (Horitzontal)
L'actor Richard Gere, un dels testimonis del judici, quan portava provisions a l'Open Arms (@openarms_fund)

Hi haurà més de cinquanta testimonis en aquest procés. A més de Conte, també hi ha l'actual ministra de l'Interior italiana, Luciana Lamorgese, el ministre d'Exterior, Luigi Di Maio, que llavors era vicepresident del govern, els exministres de Transports, Danilo Toninell, i de Defensa, Elisabetta Trenta, el comandant de l'Open Arms, Marc Reig, i la cap de la missió, Ana Isabel Montes Mier.

La pròxima audiència d'aquest procés serà el 17 de desembre. S'escoltaran els primers testimonis comuns de la defensa i l'acusació, que seran oficials militars.


Open Arms acusa

Entre les 21 acusacions civils, en aquest judici contra Salvini, hi ha Open Arms i els ajuntaments de Palerm i de Barcelona.

"Salvini mai va assignar un port i tothom va quedar lligat de peus i mans, l'administració italiana va quedar bloquejada", ha explicat el fundador d'Open Arms, Òscar Camps, en una entrevista a TV3, en què explica que ha arribat l'hora de fer justícia per uns fets que qualifica de molt greus.

Camps també ha lamentat que el govern espanyol no els ajudés, tot i que "hi havia una tripulació espanyola amb problemes seriosos, però no teníem resposta de ningú".

El fundador de l'ONG catalana ha recordat que la crisi humanitària al Mediterrani no ha acabat: "Seguirem al mar, utilitzant els recursos que tinguem".


Barcelona reclamarà danys

L'Ajuntament de Barcelona reclamarà una "recuperació econòmica i simbòlica" en el judici a l'exministre de l'Interior italià, segons ha dit el regidor de Drets de Ciutadania i Participació, Marc Serra.

Barcelona, com a part de l'acusació, demanarà "la reparació per tots els danys causats, no només a les persones migrants bloquejades durant 20 dies, sinó també reparació a la ciutat, atacada a través de notícies falses i missatges d'odi que es contrastaran".

L'Ajuntament espera una sentència condemnatòria que creï precedent per evitar que es torni a vulnerar la legalitat internacional de salvament marítim.

ARXIVAT A:
MigracionsItàlia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut