El jutge ha permès Neymar que només assisteixi al judici demà, que ha de declarar

Comença el judici a Neymar pel fitxatge al Barça: el jutge li permet anar-hi només a declarar

L'actual jugador del PSG afronta penes de presó per estafa i corrupció en un judici en què també estan acusats el Barça com a institució i els expresidents Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu

Aitor Álvarez García / Marta Planellas BassolsActualitzat

Neymar ha arribat aquest dilluns a l'aeroport del Prat, l'endemà de jugar i guanyar contra el Marsella, per enfrontar-se a un judici pel qual l'agència que tenia una part dels seus drets, Dis, li demana 5 anys de presó i 149 milions d'euros de multa.

La petició de la Fiscalia és més baixa: de dos anys entre reixes i 10 milions d'euros.

L'acusen d'estafa i corrupció en el seu fitxatge per al Barça, l'any 2013, per haver intentat amagar en altres conceptes part de la quantitat total del cost del traspàs des del Santos FC.

Neymar està acusat d'estafa i corrupció (ACN / Eli Don)


Només haurà d'anar al judici a declarar

En un comentari insòlit, el jutge s'ha declarat aficionat al futbol i ha dit a Neymar que no haurà de seure al banc dels acusats més enllà del dia que hagi de declarar, que s'ha avançat a aquest dimarts perquè no es perdi entrenaments ni partits.

"Ahir a la nit jo escoltava la ràdio i el senyor Silva Santos marcava un gol. Estava en les tasques pròpies de la seva professió", ha assegurat el magistrat de l'Audiència de Barcelona José Manuel del Amo.

El jutge ha fet referència al partit de Neymar d'aquest diumenge (EPTV/AFP7)

Neymar també s'ha mostrat disposat a renunciar al seu dret a l'última paraula per no haver de tornar a Barcelona al final del judici i se li ha permès fer aquesta última compareixença, quan arribi el moment, per videoconferència.

El Barça també està acusat en aquesta causa. La Fiscalia li demana 8 milions i mig per estafa i corrupció.

Qui manava al club llavors, Sandro Rosell, s'enfronta a una petició del fiscal de 5 anys de presó i 10 milions de multa.

També està assegut al banc dels acusats Josep Maria Bartomeu, en aquell moment vicepresident del club. A ell la Fiscalia no li demana cap petició de pena, ja que considera que, malgrat signar els contractes, no va participar en la negociació.

Totes les defenses s'han afegit a la petició de Neymar i la seva família de no haver d'assistir cada dia al judici, i el jutge ha acceptat que ho facin si volen, només, quan els toqui declarar.

Neymar, Rosell i Bartomeu a la banqueta dels acusats (EPTV / David Zorrakino)

Ball de xifres

Quan van començar a sorgir dubtes sobre el contracte i el fitxatge de Neymar, Rosell va defensar en una roda de premsa que reafirmava que "Neymar ha costat 57,1 milions d'euros i punt". I afegia: "Ho torno a dir per enèsima vegada i ja està".

En el fitxatge, Neymar i el seu pare --que està acusat en el judici com a representant del jugador-- es van endur 40 milions d'euros, i els 17,1 restants van ser per al Santos Futbol Club.

Són els 57 de què parla Rosell, però hi ha altres conceptes, que la Fiscalia considera "simulats", que van fer ampliar aquest import.

Rosell va assegurar que Neymar havia costat "57,1 milions d'euros i punt" (ACN / Eli Don)

Es va signar un conveni amb el futbol base del Santos pel dret d'adquisició de tres jugadors que el Barça no ha reclamat mai i que continuen jugant al Brasil, un d'ells a segona i un altre a la sèrie D del país. Per aquest concepte es van pagar 7,9 milions d'euros.

Dis, l'empresa que tenia el 40% del drets de Neymar, va rebre la seva part de comissió només per l'import inicial i no per aquests gairebé 8 milions d'euros de més, que la Fiscalia considera part del fitxatge de l'ara jugador del París Saint-Germain.

Per això la Fiscalia considera una estafa no haver abonat a Dis aquests 3,2 M d'euros.

Hi ha altres serrells importants en què també està involucrat el pare de Neymar com a representant.

La fiscalia considera que Bartomeu no va participar en les negociacions (EPTV / David Zorrakino)

Poc després del fitxatge s'adjudica una prima al jugador de 8,5 milions d'euros i se li augmenta el sou en 10 milions al llarg de 5 anys. També se li suma un milió i mig més per drets d'imatge. Tot això no estava previst en el contracte inicial.

La Fiscalia considera que aquesta és una estratègia del Barça per ocultar el cost real del jugador i no excedir el límit de despesa de 70 milions acordat aquell any en fitxatges per reduir el deute.

Neymar s'enfronta a penes d'entre dos i cinc anys de presó (EPTV/David Zorrakino)

El judici durarà fins al 31 d'octubre i està previst que s'allargui durant set jornades.

 

 

ARXIVAT A:
EsportsJudicialNeymarBarçagate
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut