Pla general de la cua que hi havia a l'entrada del Pavelló de Palafrugell aquest divendres 30 d'octubre de 2020. (Horitzontal)
Pla general de la cua que hi havia a l'entrada del Pavelló de Palafrugell aquest divendres 30 d'octubre de 2020. (Horitzontal)

Comença el cribratge massiu a Palafrugell després de comprovar que la transmissió "és difícil de controlar" al municipi

ACN Palafrugell.-Aquest divendres ha començat el cribratge massiu que s'ha fet a Palafrugell (Baix Empordà) per tal d'intentar frenar l'expansió de contagis entre la població. I és que aquesta localitat és la segona de Catalunya amb l'índex de risc de rebrot més alt, per darrera d'Amposta. El gerent del CatSalut a Girona, Martí Carreras, reconeix que la transmissió "és difícil de controlar" al municipi i per això fan servir aquesta eina. "Tenim diferents brots detectats i la situació és complicada amb dades molt elevades", assenyala. Salut preveu fer unes 2.000 PCR en dos dies per tal de buscar persones asimptomàtiques d'entre 30 i 60 anys. El Departament ha negat algunes informacions que apuntaven que hi ha "barriades concretes" amb més contagis.

Des de mitja hora abans d'obrir ja hi havia més d'un centenar de persones al costat del pavelló de Palafrugell per fer-se la prova PCR en el cribratge massiu que Salut ha portat a aquesta localitat baix-empordanesa aquest divendres. El motiu és la transmissió "descontrolada" que hi ha al poble que actualment és el segon de Catalunya amb un risc de rebrot més alt de Catalunya. En concret, està a 2.217 punts, just per darrera d'Amposta. A això, cal sumar-hi que es tracta del municipi amb una incidència acumulada a 14 dies més elevada de tot el país (1.566).Per tot plegat, Salut espera fer unes 2.000 proves PCR entre aquest divendres i aquest dissabte per intentar controlar les cadenes de transmissió. I és que actualment la situació és "molt complicada" especialment entre persones de 30 a 60 anys. "Ens focalitzem en aquesta edat, però els veïns que vinguin també poden fer-se la prova", recorda el gerent del CatSalut a Girona, Martí Carreras.De fet, Carreras ha explicat que estan preparats per fer molts més testos dels que preveuen i assenyala la importància del cribratge, si bé recorda que "només és una eina més". "El més important és que s'acompanyi amb la resta de mesures i evitar el contacte social", ha assenyalat.El director d'Assistència Primària de Palafrugell del SSIBE, Nacho Pascual, explica han detectat que la majoria dels contagis es produeixen en persones d'entre 30 i 60 anys i amb un nivell socio-econòmic més baix. Amb tot, Pascual ha desmentit que hi hagi "barris concrets" on la covid estigui disparada.Preocupa tota la regióPreguntat sobre la incidència de la pandèmia al Baix Empordà, Carreras ha reconegut que la comarca és una de les que té un nombre més elevat de casos per habitant, però deixa clar que estan preocupats "per tota la regió sanitària". "A tot arreu està malament i que potser demà es dispara a la Garrotxa, al Ripollès o al Pla de l'Estany", ha concretat.El gerent del Catsalut ha explicat que la voluntat és "focalitzar les mesures" com el cribratge per poder anar a l'arrel i evitar la reproducció de les cadenes de transmissió. Amb tot, Carreras ha insistit en la necessitat de "limitar la mobilitat al màxim" com un element "imprescindible" per frenar el virus.Col·laboració amb l'AjuntamentDes del CatSalut han agraït la col·laboració de l'Ajuntament a l'hora d'organitzar el cribratge, així com dels professionals del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) encarregats de gestionar la logística del cribratge. Per la seva banda, l'Institut Català de la Salut (ICS) és el responsable de posar la part informàtica per tramitar les dades, mentre que l'Àrea Bàsica de Palafrugell aporta els professionals encarregats de fer les proves.L'alcalde de la localitat, Josep Piferrer, ha volgut fer una crida als veïns per tal que anessin a fer-se la prova i espera que se superin les 2.000 PCR previstes en aquests dos dies. Palafrugell té una població de prop de 23.000 habitants.

Anar al contingut