Guantánamo

Comença als Estats Units el judici del nen soldat empresonat a Guantánamo

Per primera vegada amb Barack Obama a la presidència dels Estats Units, un pres de Guantánamo ha comparegut davant d'un tribunal militar aquest dimarts. Omar Khadr, el nen soldat que va ser detingut als 15 anys acusat d'assassinar amb una granada un soldat nord-americà a l'Afganistan, serà jutjat als Estats Units per un tribunal militar. De nacionalitat canadenca, a Khadr se li imputen crims de guerra, espionatge, suport al terrorisme i pertinença a Al-Qaeda. Després de 8 anys empresonat a Guantánamo, el nen soldat, que ara té 23 anys, es declara innocent de tots els càrrecs.

Actualitzat
És el primer judici sota un tribunal militar que haurà d'enfrontar l'administració d'Obama, després de les promeses del president nord-americà del tancament de Guantánamo. A més, amb aquest judici, els Estats Units es converteixen en el primer país des de la Segona Guerra Mundial que utilitza un tribunal militar per jutjar els suposats crims d'un menor.

L'any 2008, el Pentàgon va fer públics, per equivocació, uns documents on s'assegurava que no hi havia cap prova que demostrés que Khadr, fill d'un milicià d'Al-Qaeda ja mort, havia llançat la granada que va matar el soldat nord-americà de 28 anys.

El tribunal militar que instrueix el cas, però, va anunciar dilluns que acceptava com a prova les confessions de culpabilitat de Khadr aconseguides durant un interrogatori quan encara era menor. La defensa la rebutja, ja que segons ells van ser obtingudes sota tortura.

La defensa assegura que el tracte rebut a Guantánamo és inhumà. De fet, fa dos anys es van publicar uns vídeos dels interrogatoris que li van fer a Khadr membres dels serveis secrets del Canadà a la presó quan encara era menor d'edat.

Després de passar una tercera part de la seva vida a Guantánamo, a Khadr se l'ha vist al judici que ha començat aquest dimarts amb barba, demostrant que ja no és un nen. Ara, el seu destí és en mans d'un jurat militar compost per cinc membres i que es mantindran en l'anonimat.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut