Combatre el trauma de la guerra amb l'art de dos joves catalans

ArtistLove, una ONG catalana que fa servir l'art per unir comunitats
Combatre el trauma de la guerra amb l'art de dos joves catalans

Combatre el trauma de la guerra amb l'art de dos joves catalans

ArtistLove, una ONG catalana que fa servir l'art per unir comunitats
Espartac Peran Actualitzat
TEMA:
Art

Al parc on juguen els nens d'El Salado, a Colòmbia, hi van decapitar més de 60 persones. Entre el 16 i el 22 de febrer del 2000, van entrar per sorpresa més de 300 paramilitars i van arrasar tot el que trobaven. Una de les massacres més cruels que ha patit Colòmbia en la seva història recent.

Ara, dos catalans treballen amb aquesta comunitat per donar un nou sentit en aquest espai marcat pel terror. És Artistlove, l'art com a via de transformació social. Colors per tancar ferides i posar pau en llocs de conflicte. Ho explica un dels seus fundadors, Ferran Tort:

"La pintura és una excusa. Més enllà de la pintura, el que pretenem és generar un impacte positiu sobre les persones i comunitats tant de Catalunya com de la resta del món."

Per a aquesta població, veure com es dona un nou sentit a l'espai marcat pel terror és un suport per al seu dol. Tal com diu Tamarys Torres, veïna d'El Salado, els que van sobreviure a la massacre estan "aprenent el significat de la pau i del perdó".

 

 

Més de 70 projectes arreu del món

L'ONG catalana Artistlove, Ferran Tort i Irantzu Casajús, ja han sacsejat la vida de moltes persones. Volten per tot arreu posant color a llocs on hi ha fractura, patiment. A través de l'art, dels colors, han fet més de 70 projectes. Diuen que l'art és un llenguatge universal i que, quan es posa en pràctica, entre grups de diferents edats, apareixen de cop els valors més importants.

Han estat al Brasil, a l'Índia, al Perú, a Colòmbia i a Sri Lanka, entre d'altres. En qualsevol dels seus projectes, sempre treballen conjuntament amb les entitats de cada zona. L'acció d'omplir de color l'espai públic busca el consens entre els veïns, perquè siguin participatives. També es treballa per reforçar els vincles veïnals i fomentar el desenvolupament personal i de la comunitat amb programes adaptats a cada zona.

 

 

Al Brasil, Artistlove va treballar durant tres mesos a les faveles. Va intentar posar color a la grisor. No va ser fàcil.

Ferran Tort: Artistlove.org "Entrar en una favela del Brasil és complicat. D'entrada la gent no entén res. "Què fa aquesta persona, que ve de l'altra punta del món a pintar casa meva i gratis?"

En aquest punt l'ONG va intentar anar conquistant les persones de la comunitat perquè s'unissin al projecte. A Morro da Oficina, al principi hi va haver molts recels però ràpidament tots units, com mai, es van posar a pintar les cases i els carrers. Artistlove va treballar amb el suport d'entitats socials de Rio de Janeiro i Sao Paulo. En algunes façanes, cares de nens i avis són el que més destaca dels tres mesos que van ser allà. Són un total de 18 cares triades per la mateixa comunitat. Durant el temps que van ser a les faveles, també van fer cursos d'orientació professional per a aquells que volien obrir un negoci.

 

 

El record que costa més d'oblidar va passar a casa de l'Alessandra.

"Per mi, l'Alessandra és la meva mare del Brasil. Vam decidir pintar el retrat del seu pare, que havia mort feia dos anys. Quan l'hi vam ensenyar, vam tapar-li els ulls i vam posar la música que li havia posat el seu pare quan va fer 15 anys. És un d'aquells moments que mai no oblidaré." 

A Catalunya han fet més de 40 projectes en col·laboració amb l'Institut Català de la Salut, AMB Àrea Metropolitana de Barcelona i diversos ajuntaments del país.

ARXIVAT A:
Art