Com abaixar els preus del lloguer? Incentius per construir o intervenció pública

Hem parlat amb dos experts que proposen solucions a l'augment dels preus del lloguer

RedaccióActualitzat

La pujada dels preus del lloguer a grans ciutats com Barcelona o Madrid supera ja els d'abans de la crisi, en plena bombolla immobiliària

A Barcelona, el preu mitjà del 2007 era de 766 euros, però deu anys després el lloguer s'ha encarit més de 100 euros: fins als 877

Al conjunt de Catalunya, els lloguers són més baixos, però també tornen a estar per damunt dels preus d'abans de la crisi: 645 euros llavors, 654 segons les últimes dades disponibles.

 

 

És per això que el mateix govern espanyol ha admès que estudia mesures per frenar els preus. Hem parlat amb dos experts que proposen solucions molt diferents.

Com abaixar preus? Incentius per construir més o intervenció pública

Carles Vergara és professor expert immobiliari de l'escola de negocis IESE. Defensa que cal construir amb sentit:

"S'ha de seguir construint perquè hi ha demanda per seguir construint. Ara, s'han de construir 100.000 vivendes l'any a Espanya? Potser sí. Hem de construir 300.000 vivendes l'any a Espanya? No."

 

 

Javier Burón és gerent d'Habitatge de l'Ajuntament de Barcelona. Recorda com es construïa en plena bombolla i com els preus no van caure:

"Hem construït en el passat més que mai i els preus del sòl i la vivenda han crescut més que mai. Per tant, serà que el mercat de l'habitatge no funciona amb aquesta simplicitat."

 

 

Burón i Vergara tenen dues visions contraposades. Des de l'escola de negocia IESE es demana que es posin "les regles del joc fàcil als que realment produeixen, els empresaris del sector".

Burón creu que cal regular, "posar límits per dalt i per baix", i intervenir-hi. La visió de Vergara: "Això és un desastre."

"Controlar lloguers, controlar preus, és un desastre. Acabes a mig termini amb un parc de lloguer obsolet."

 

El professor de l'escola de negocis IESE es pregunta "com assignes els recursos quan no tens prou habitatge social per atendre els problemes que tens?". Respon Burón:

"Només baixa el preu de l'habitatge quan el que es construeix o rehabilites són vivendes a preu assequible. Quan tens una oferta àmplia de tot tipus és més fàcil que el preu mitjà de la vivenda baixi."

 

Dues postures que semblen irreconciliables. La recepta de Vergara: "Amb els problemes d'oferta ben solucionats els preu seran realment assequibles"

ARXIVAT A:
Mercat immobiliariEconomia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut