Molts ciutadans russos a Catalunya s'han posicionat contra la guerra d'Ucraïna (ACN/Sílvia Jardí)

Com viuen la guerra a Ucraïna els russos que viuen a Catalunya?

"No són els russos, és el govern de Rússia qui va començar la guerra": tres testimonis reflexionen sobre com se senten, sobre la repressió i la dissidència i sobre un futur incert

Actualitzat

La comunitat russa que viu a Catalunya segueix amb molta atenció tot el que està passant a Ucraïna i el paper del govern de Putin. De la nit al dia han vist que el fet de ser russos ha fet canviar la imatge que es té de la seva nacionalitat.

"El 24 de febrer ens vam aixecar com els enemics de tot el món. Diuen que els russos van començar la guerra. No són els russos, és el govern rus", diu l'Anna, que té 32 anys i en fa quatre que viu a Catalunya, on va venir per amor. 

"Tinc la filla petita de tres mesos i m'agradaria poder-hi tornar aquest estiu i que ella sabés que la gent és bona."

La Nadia Bobkova, diu, "ho visc fatal, sincerament". Té 30 anys, és periodista i va marxar de Rússia fa 5 anys. 

"Jo he publicat massa coses a Facebook i a les meves xarxes socials com per pensar que puc tornar a Rússia mentre Putin estigui al poder."

Per la seva banda, l'Evgeniy, de 31 anys, que va venir a Catalunya fa 6 anys per sentir-se més lliure, ara, se sent malament i es pregunta: "Sents un disgust de tu mateix. Què he fet per acabar amb aquest règim? Què he fet durant aquest temps?"

"(A Rússia) Hi ha un nivell de paranoia i de por tan forta que no poden dir als seus fills el que realment pensen." 


Aquests tres testimonis, tres persones de nacionalitat russa residents a Catalunya, han explicat a TV3 com se senten, com viuen la guerra, i si en parlen amb les seves famílies. Reflexionen sobre la repressió i la dissidència i sobre un futur incert, però sobretot insisteixen que és el govern rus qui ordena la invasió i demanen que no es posin tots els russos al mateix sac.

Ho pots recuperar en aquest vídeo del Telenotícies:

 

ARXIVAT A:
MigracionsUcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut