Com viu un poble l'arribada de la variant britànica: índex de risc disparat a Bellver

L'escola pública és gairebé buida i només es fan classes a 3 dels 9 cursos

A Bellver de Cerdanya hi viuen uns 2.000 habitants, però aquesta setmana hi ha moltes famílies confinades, amb dos o més membres positius de Covid, en un brot atribuït a la variant britànica, que s'encomana més ràpidament.

Segons les dades del Departament de Salut, l'índex de risc a Bellver és de 7.360,69. Es considera molt alt a partir de 200 i també s'alerta que en pobles petits les dades es poden distorsionar amb pocs casos.

Una altra xifra que pot alertar sobre la situació és la taxa de reproducció de l'epidèmia, de 3,17. Es considera que creix quan és superior a 1. La incidència acumulada per cada 100.000 habitants supera els 2.300.

 

 

Al conjunt de Catalunya, la incidència de la Covid a les escoles continua sent baixa, però això no es compleix a l'escola pública de Bellver. Al centre hi ha més de cent alumnes confinats. La majoria de classes estan buides. Dels 9 cursos que hi ha, 6 són a casa.

Al grup de tercer, per exemple, 11 dels 13 alumnes han donat positiu. A segon, només hi va una alumna, la Berta, que té la mestra per a ella sola:

"Vinc sola perquè vaig passar la Covid per Nadal i estic immunitzada i la meva mare va decidir que anés a classe."

El Departament d'Educació va contractar cinc professors substituts, que es van trobar amb una situació complicada, sense equip directiu ni mestres perquè gairebé tothom està confinat.

 

Pa de la Seu

"Es nota que els nens no van a escola, sobretot a l'hora de berenar i també a primera hora del matí", explica l'Eva Baqué, treballadora del Forn Pous, on no hi ha tanta activitat com normalment.

Pla obert d'un carrer de Bellver de Cerdanya on hi ha diversos comerços i on es veu dues persones esperant per entrar al forn de pa en el primer dia de confinament municipal de cap de setmana. Imatge
L'obrador del Forn Pous s'ha trobat sense treballadors, perquè estan confinats (ACN / Albert Lijarcio)

A més, aquest forn s'ha trobat que, per culpa de la Covid, no ha pogut fer pa. I és que tots els treballadors de l'obrador estan confinats i, per primer cop en més de cent anys de vida, els han hagut de portar pa d'un forn amic de la Seu.

L'alcalde, Xavier Porta, es queixa que no tothom compleix amb les recomanacions per evitar que la malaltia s'escampi:

"Hi ha qui fa cas, però hi ha gent que volta pel poble i es reuneixen molts grups i passen coses que no haurien de passar."

ARXIVAT A:
Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut