Com veiem les relacions: el 41% està a favor de les parelles obertes, segons el CIS

Una enquesta del CIS revela les prioritats a l'hora d'escollir parella i quins votants prefereixen tenir parelles amb la mateixa ideologia que ells

RedaccióActualitzat

El 41,4% dels espanyols considera que "els membres d'una parella poden acordar tenir relacions sexuals amb altres persones fora de la parella sense que hi hagi vincle sentimental", mentre que el 55,8% no hi està d'acord.

Així mateix, el 47,4% creu que una persona pot mantenir dues o més relacions afectivosexuals alhora, davant del 49,7% que defensa que no.

Així ho reflecteixen els resultats de la tercera onada de l'enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) sobre relacions socials i afectives després de la pandèmia, publicat aquest dimecres.

Entre els enquestats, prop d'un 70% creu que es poden mantenir relacions sexuals amb algú sense estimar-lo, davant del 29% que estan en contra d'aquesta afirmació.

Tot i això, el 79% està d'acord o molt d'acord amb l'afirmació que "si s'estima veritablement, s'és fidel a la parella".

En assumptes d'amor, la majoria dels enquestats diuen estar molt units emocionalment a la seva parella i gairebé set de cada deu afirmen que l'amor verdader "ho pot tot".

Dues mans entrellaçades en primer pla
El 75% dels enquestats en el CIS diu que té parella (Son Bom / Pexels)

També és alt el percentatge dels que estan d'acord que els membres d'una parella poden mantenir la relació afectiva sense conviure junts, per preservar la independència (66,4%).

En total, el 75% dels enquestats diu que té parella.


El físic no és important; que s'impliqui en les feines de casa, sí

Pel que fa als aspectes en què es fixen els enquestats a l'hora de començar una relació, la gran majoria diuen que no donen importància a l'atractiu físic o al fet que tinguin menys diners que ells, i la majoria (el 54%) dona poca o gens d'importància al fet que l'altra persona no vulgui tenir fills o que vulgui casar-se.

Que l'altra persona participi de les tasques de la llar, una qüestió important (Pexels)

Tampoc no és un impediment que la parella tingui una ideologia diferent (per al 61,3%) o altres creences religioses (el 64% li donen poca o gens d'importància).

Per contra, els aspectes que es tenen més en compte són la implicació de l'altra persona en les feines domèstiques (el 80% ho veu força o molt important), la satisfacció en les relacions sexuals (69,4%) i que l'altra persona tingui independència econòmica (49,6 %).

Voler una parella amb la mateixa ideologia

Una de les preguntes de l'enquesta es fixa en quins votants donen més importància al fet que una futura parella tingui les mateixes idees polítiques que ells.

En concret, el 56,3% dels votants d'Unides Podem i el 48,9% dels de Vox donen "molta" o "força" importància a aquesta coincidència.

A les pròximes eleccions catalanes del 14F es podrà votar sense sortir de casa
L'enquesta permet saber quins votants són més partidaris de tenir parelles amb qui coincideixen ideològicament (iStock)

El percentatge és encara superior en el cas dels votants de Junts per Catalunya (84,9%) i de Bildu (77,4%), mentre que baixa fins al 32,7% entre els votants d'ERC. Tot i això, el resultat pot ser menys afinat en aquests casos, tenint en compte que l'enquesta s'ha fet a una mostra de 2.500 persones arreu de l'estat.

El percentatge de persones que donen importància a la coincidència ideològica baixa al 38,5% en el cas dels votants del PP, i al 36,1% entre els votants del PSOE.


Orientació sexual, felicitat i religió

El CIS també pregunta aquest estudi per l'orientació sexual dels enquestats. En el conjunt de la població, el 90,9% dels espanyols es defineix heterosexual; l'1,9%, homosexual; el 3,7%, bisexual, i el 0,4%, asexual.

Per partits, el percentatge d'heterosexuals s'eleva al 96,7% en el cas dels votants del PP, al 94,8% entre els de Vox i cau al 88,3% a Unides Podem. Entre els votants d'aquest partit, el 7,7% asseguren ser bisexuals --el doble que la mitjana-- i el 2,7%, homosexuals.

L'enquesta també pregunta sobre el nivell de felicitat i, en aquest sentit, les respostes se situen en un valor mitjà de 8 sobre 10.

Només el 16,5% d'enquestats diu que és catòlic practicant (iStock)

D'altra banda, només el 16,5% diu que és catòlic practicant; el 36,2%, catòlic no practicant; el 2,7%, creient d'una altra religió; el 13,1%, agnòstic; el 13,3%, indiferent, no creient, i el 17%, ateu. La meitat d'enquestats no va mai o gairebé mai a missa o altres oficis religiosos.

ARXIVAT A:
LGTBIQ+ReligióFamília
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut