La situació d'excepcionalitat per sequera afecta uns 6 milions de catalans (ACN)

Com t'afecten les restriccions d'aigua per la situació d'excepcionalitat per sequera

Aquest dimarts ha entrat en vigor la declaració d'excepcionalitat per sequera, que implica més restriccions en el consum d'aigua, un cop que ja s'ha publicat al DOGC

RedaccióActualitzat

Les reserves d'aigua a les conques internes de Catalunya estan al 28%, a tocar del llindar orientatiu del 25% en què es declara l'estat d'excepcionalitat. És una xifra notablement baixa quan falta menys d'un mes per entrar a la primavera.

Després de 25 mesos sense pluges abundants a les capçaleres dels rius, el govern ha pres una sèrie de mesures per reduir el consum d'aigua per habitant, tenint en compte el risc de desabastament futur

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha aprovat l'entrada en la fase d'excepcionalitat per sequera, després de constatar que la situació de les reserves no deixen d'empitjorar. Les noves restriccions en el consum d'aigua entren en vigor aquest dimarts, un cop que ja s'han publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

Però què implica la nova mesura? Quins canvis en el dia a dia caldrà adoptar per garantir l'abastament d'aigua? Les mesures afecten per igual tots els ciutadans i tots els sectors econòmics?
 

Quines comarques afecta?

La situació d'excepcionalitat per sequera afecta 15 comarques i un total de 224 municipis, entre els quals hi ha Barcelona i les grans ciutats de l'àrea metropolitana. Això vol dir que hi ha 6 milions de persones que, en un grau o l'altre, hauran de modificar algunes rutines per intentar no malbaratar ni una gota d'aigua. 
 

 

Es restringirà el consum d'aigua a les llars?

En aquestes poblacions s'estableix una reducció de la dotació d'aigua mitjana de 230 litres per habitant i dia. En aquest cabal s'inclouen tota mena de consums (domèstic, agrícola o industrial). 

És una xifra que queda lluny dels 117 litres que gasta de mitjana cada català a casa. Així doncs, a efectes pràctics, encara no entrem en una fase de restriccions a l'aigua de boca

La situació d'excepcionalitat per sequera afecta 15 comarques i un total de 224 municipis
La situació d'excepcionalitat per sequera afecta 15 comarques i un total de 224 municipis (Pexels)

Què passa amb el reg?

Cal puntualitzar que sí que hi haurà una restricció per a les llars. En la nova fase d'excepcionalitat queda prohibit l'ús d'aigua per al reg de jardins i zones verdes de caràcter públic o privat. Per garantir la supervivència d'arbres o plantes es faran servir sistemes de reg gota a gota o amb regadora, no reg per aspersió, i amb la mínima quantitat d'aigua indispensable de 20.00 a 8.00.

No hi ha limitacions en el reg amb aigua de pluja recollida en teulades ni al reg amb aigües regenerades procedents de depuradora.
 

I els camps de futbol?

Es manté el reg destinat a la pràctica federada de l'esport, com els camps de futbol o els camps de golf, en les quantitats mínimes necessàries per permetre-la, sense superar la dotació màxima de 450 m³/ha/mes i complint la resta de limitacions que pugui marcar cada municipi.

La resta d'instal·lacions esportives amb gespa tenen permès regar-la si es fa amb aigua regenerada en depuradores o recollida de la pluja.

En centres educatius, es podran omplir piscines desmuntables de menys de 500 litres per al bany d'infants
En centres educatius, es podran omplir piscines desmuntables de menys de 500 litres per al bany d'infants (Pexels)

Es poden omplir les piscines particulars?

L'ús d'aigua potable per omplir piscines queda limitat a:

- El reompliment parcial de piscines amb sistema de recirculació de l'aigua, en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària.

- En centres educatius, està permès l'ompliment complet o parcial de piscines desmuntables de capacitat inferior a 500 litres per al bany d'infants. 

Les restriccions no afecten les piscines d'aigua de mar que s'omplin i es buidin sense connexió a les xarxes d'abastament i de sanejament públiques.


Com es netejaran els carrers?

Es prohibeix la neteja de carrers, clavegueram, paviments, façanes o edificis amb aigua potable.

Només estarà permesa la neteja viària amb aigua potable si cal netejar les restes d'un accident o d'un incendi, o bé existeix un risc sanitari o un risc per a la seguretat viària. En aquestes circumstàncies, la neteja es farà amb el mínim d'aigua indispensable. També es permet la neteja d'aparadors i finestres amb galleda i esponja.
 

Poden funcionar les fonts ornamentals?

Queda prohibit l'ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d'ús estètic de l'aigua. Amb l'única excepció dels llacs artificials que facin de suport vital de vida aquàtica i on es permet l'ús d'aigua imprescindible per al seu manteniment i per garantir la supervivència de les espècies que hi viuen.

Hi haurà més restriccions d'aigua a l'agricultura, la ramaderia i la indústria
Hi haurà més restriccions d'aigua a l'agricultura, la ramaderia i la indústria (Pexels/ Pareekshith Indeever)

Més restriccions en l'ús agrícola i industrial 

L'entrada en excepcionalitat augmenta les restriccions que ja estaven vigents des de fa mesos en els àmbits agrícola i industrial.

Ara, el reg agrícola s'haurà de reduir un 40% i l'ús d'aigua que fa la indústria haurà de ser un 15% menor a l'actual.

A les granges i instal·lacions ramaderes, només es podrà fer servir aigua potable per a l'abeurament i neteja dels animals, i per a la higiene del recinte. Cal utilitzar les quantitats imprescindibles per mantenir les condicions sanitàries.
 

Perilla l'aigua de boca a la tardor

De moment, les mesures excepcionals per la sequera no comporten restriccions al consum d'aigua de boca a les llars. Però aquesta situació pot canviar a partir de la tardor si no plou amb abundància abans. 

Amb aquestes mesures es vol pal·liar la sequera, però serà clau que plogui si no es vol passar a la següent fase, més crítica: la d'emergència. 

La fase d'emergència s'activaria en cas que les reserves caiguin al 16%. En aquest context es reduirà a 200 litres el consum d'aigua per habitant i dia. La resta de restriccions s'enduriran molt més.

Segons el catedràtic d'Ecologia de la Universitat de Barcelona Narcís Prat, "amb la situació actual, sembla que es podria arribar a la tardor". Per sort, assegura, ara "gairebé el 50% de l'aigua ens la donen les dessalinitzadores, la reutilització d'aigua i encara els aqüífers que queden". 

"Abans depeníem només dels embassaments i, si estiguéssim com el 2008, ara ja estaríem amb restriccions." 

Narcís Prat aposta per la reutilització de l'aigua i que l'aigua de les depuradores del Besòs o del Llobregat, en lloc d'anar al mar, es torni a fer servir després de fer-ne un nou tractament. És, diu, un sistema més barat que la dessalinització i que consumeix menys energia. 

En l'àmbit domèstic, fa una crida a tothom a estalviar aigua i a instal·lar dipòsits que recullin les aigües pluvials per a ús domèstic i de reg.

ARXIVAT A:
Sequera
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut