Com són les noves ajudes per comprar un cotxe elèctric, ampliades fins als 7.000 euros

El pla Moves III, que s'aplica des d'ara fins al 2023, té un pressupost de 400 milions, que es podria doblar si hi ha prou demanda

Sílvia MateuActualitzat

El govern espanyol ha anunciat ajudes de fins a 7.000 euros per la compra de vehicles de zero emissions. Les subvencions són més grans que en el Moves II i  estaran vigents des d'aquest dissabte 10 d'abril fins al final del 2023, en la tercera edició del pla Moves, que ha presentat la vicepresidenta quarta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera.


A qui s'adrecen les ajudes?

A famílies, pimes i autònoms per a la compra de vehicles i també són per a les infraestructures de recàrrega per a particulars, comunitats de propietaris i petites i mitjanes empreses.


De quant és la subvenció al cotxe?

L'ajuda directa passa dels 4.500 euros que hi havia fins ara als 7.000 com a màxim per als particulars que comprin un cotxe 100% elèctric i entreguin per desballestar un cotxe de més de 7 anys.

Sense cotxe antic, serà fins a 4.500 euros, un 12,5% més que a l'edició anterior del Moves.

La quantia dependrà, entre d'altres coses, de l'autonomia del vehicle. També canvia si el compra una pime o una gran empresa.
 

Quins cotxes poden tenir subvenció?

Podran accedir a subvenció els vehicles elèctrics (BEV), de pila de combustible (FCV, FCHV), híbrids endollables (PHEV) i elèctrics d'autonomia estesa (EREV).

Com en el Moves II, hi ha un límit de preu: de 45.000 euros sense IVA i de 53.000 si el vehicle és de 8 o 9 places.
 

Quines subvencions tenen altres vehicles?

Les motos tenen una ajuda màxima de 1.300 euros. Les furgonetes en poden rebre fins a 9.000. En el cas que no s'entregui cap vehicle a canvi, fins a 7.000.

Aquest pla no inclou ajudes a la compra de vehicles industrials i autobusos, que passaran a dependre del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, que haurà d'aprovar un altre pla.


Qui pot tenir més ajudes?

Els autònoms que utilitzin el cotxe com a taxi o VTC tenen un 10% extra, així com les persones amb mobilitat reduïda.

A més, també hi haurà ajudes d'un 10% addicional als municipis de fins a 5.000 habitants, tant per a les persones empadronades que vulguin comprar-se un elèctric com per a la instal·lació d'infraestructures.

Quin pressupost té el pla?

Es passa dels 100 milions de l'anterior pla als 400, ampliable a 800 milions si hi ha prou demanda.

Els diners es repartiran a les comunitats, segons el criteri de població.


Desapareix el Moves II?

No. El pla Moves II, que també incentiva la compra d'híbrids endollables, estarà en vigor fins que acabin les convocatòries de totes les comunitats.

Les ajudes no seran compatibles. El canvi d'un programa a l'altre no és automàtic i l'IDAE, l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia, ha publicat un document per aclarir dubtes de possibles clients afectats.

Un cotxe elèctric amb la ministra Teresa Ribera al fons (EFE / Zipi)

Com influencia en la recuperació econòmica?

El pla Moves pot contribuir al PIB amb més de 2.900 milions i generar més de 40.000 llocs de treball en tota la cadena de valor, segons els càlculs del Ministeri per a la Transició Ecològica, que també ha destacat que combina "la necessària transformació del model industrial amb els objectius econòmics i ambientals".

Desballestar els vehicles antics també afecta sectors com l'alumini, l'acer, el coure, els plàstics, les gomes o el cautxú i contribueix a l'economia circular.


Quin objectiu es vol aconseguir?

El govern espanyol es marca com a objectiu aconseguir d'aquí a dos anys "almenys" 250.000 vehicles elèctrics i 100.000 punts de recàrrega. Ribera ha dit que es tracta de la línia de suport a l'electromobilitat "més ambiciosa" mai posada en marxa a l'Estat.

ARXIVAT A:
EcologiaMobilitat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut