Com han estat les manifestacions d'aquest 8M: estàtiques i més reduïdes per la Covid

Més de 60 accions i mobilitzacions a tot el país i aforament complet a les de Barcelona i l'Hospitalet de Llobregat

RedaccióActualitzat

Els actes reivindicatius per la igualtat real de les dones ja van començar aquest diumenge i han continuat aquest dilluns 8M, amb més de 60 concentracions i actes convocats a tot Catalunya.

La principal mobilització pel Dia Internacional de les Dones a Catalunya és la que s'ha convocat a Barcelona, però les estudiants han fet diverses accions reivindicatives durant el matí i els sindicats UGT i CCOO han desenvolupat diversos actes durant tot el dia.

Altres sindicats havien convocat 24 hores de vaga.


Manifestació estàtica

La plataforma Vaga Feminista ha convocat aquest 8M al passeig de Gràcia de Barcelona una manifestació estàtica per a la qual molt abans ja s'havien cobert totes les places previstes. Amb una inscripció prèvia per controlar l'aforament màxim permès, hi podien assistir 3.600 persones, que mantindran distància entre elles per garantir "totes les mesures de seguretat" contra la Covid-19, segons les organitzadores.

La manifestació unitària del 8-M s'ha fet sota el lema "Juntes, diverses i rebels. Som imparables" i ha agrupat vuit trams des de la Gran Via de les Corts Catalanes fins al carrer Rosselló.

Manifestació al centre de Barcelona (ACN/Miquel Codolar)
Aspecte de la concentració estàtica del 8-M a Barcelona, el 8 de març (ACN/Miquel Codolar)
Manifestants amb la lot del mòbil engegada durant la concentració estàtica del 8-M (ACN/Miquel Codolar)

Després de la manifestació estàtica, les convocants han impulsat una cassolada i llums liles des dels balcons a partir de les 9 de la nit.

Les concentrades, amb mascaretes i respectant les distàncies de seguretat per evitar contagis, portaven pancartes amb lemes com: "Contra les violències masclistes, justícia feminista", "Prou d'agressions a les dones", "La lluita és de totes" o "No som tan poques, ni estem tan soles".

En la concentració hi han participat, entre altres, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco; la candidata de JxCat en les passades eleccions del 14F, Laura Borràs, i els consellers republicans en funcions Bernat Soler, d'Acció Exterior, i Ester Capella, de Justícia.

La plataforma Vaga Feminista ha fet una crida a "no quedar-se a casa" malgrat les dificultats que suposa el coronavirus, com deia una de les portaveus del col·lectiu, Sílvia Alberichi:

"Som molt conscients del context i la situació que vivim, però precisament per això creiem que és importantíssim que el moviment feminista estigui al carrer."

El manifest d'aquest 8M ha recordat especialment que la crisi ha afectat més les dones treballadores, i que les actuals condicions laborals continuen fent necessària la protesta i la vaga aquest 8 de març.

L'organització havia previst estrictes mesures de seguretat per a tots els actes, i especialment per al del passeig de Gràcia, que anaven des de controlar l'accés als diferents trams, a partir de les 18.30 per 4 punts diferents, perquè tothom ocupés la marca que tenia a terra, fins a altres recomanacions, com que les pancartes havien de ser individuals.


8-M, a Girona, Tarragona i Lleida

A Girona, a partir de les sis de la tarda, hi ha hagut dues accions. Convocada per la plataforma feminista, s'ha fet una concentració a la plaça 1 d'Octubre per rebutjar dues sentències absolutòries a dos acusats de violació, llegir un manifest i enlairar cartolines liles per fer un gran símbol de la dona.

Mentrestant, gairebé un miler de persones, convocades per la Coordinadora de Feminismes i Anticapitalista, s'han manifestat denunciant el sistema patriarcal i reclamant la igualtat per a tothom tot l'any.

Manifestació a Girona (CCMA)

La plaça de la Font de Tarragona s'ha quedat petita en aquest 8M, tot i les mesures per la Covid i la pluja. La gent no ha faltat a la crida d'una concentració en què s'ha reivindicat el paper fonamental de les dones que han estat i continuen a la primera fila durant la pandèmia.

S'han fet diverses actuacions musicals i la lectura d'un manifest, una manifestació festiva però sobretot reivindicativa. Ha estat només un dels molts actes que s'han fet avui al Camp de Tarragona, tots de petit format però amb un lema comú: "Defensem les dones treballadores, defensem la vida."

Manifestació a la Plaça de la Font de Tarragona (CCMA)

A Lleida també hi ha hagut doble convocatòria. El Moviment 8-M ha mobilitzat un miler de persones en una manifestació amb proclames en contra del patriarcat i a favor de la lluita de les dones. La marxa s'ha aturat davant de la delegació de Salut i davant del Bisbat per reclamar el dret a l'avortament lliure i gratuït.

A la plaça Sant Joan, la Marea Lila ha congregat unes 150 persones. Ha estat una concentració estàtica, amb parlaments a favor de les reivindicacions feministes.

Aspecte de la manifestació a Lleida (CCMA)


Manifestacions prohibides a Madrid

A Catalunya s'han permès les manifestacions estàtiques, mentre que a Madrid no s'han pogut fer les manifestacions del 8M per raons de seguretat sanitària després que el Tribunal Constitucional n'ha ratificat la prohibició. L'alt tribunal ha admès a tràmit el recurs presentat per CCOO i UGT contra la sentència del TSJM, però ha denegat la mesura cautelaríssima de suspendre de manera immediata la prohibició.

Però, tot i que les manifestacions i concentracions no estaven autoritzades per la pandèmia, centenars de dones han sortit igualment als carrers per commemorar i reivindicar el 8M i també per mostrar el seu desacord davant les prohibicions.

Els grans actes multitudinaris d'altres anys s'han suspès, però diversos col·lectius han buscat fórmules alternatives per visualitzar les protestes, com, per exemple, una bicicletada, o la convocatòria d'aplaudiments des dels balcons.

Bicicletada feminista a Madrid (CCMA)

 

Accions i vagues sindicals

La UGT de Catalunya ha celebrat aquest dilluns el 8M amb una assemblea general per presentar l'informe "I el 9, què?". Al vespre han participat en el tram mixt de la concentració estàtica de Barcelona.

CCOO de Catalunya ha fet accions reivindicatives durant tot el dia amb el títol "Pintem els carrers de lila", començant davant la seu del sindicat a Barcelona.

Aquests dos sindicats han llegit públicament un manifest conjunt del 8 de març, CCOO davant de la seva seu i la UGT des del balcó de la seva seu històrica a la rambla de Santa Mònica de Barcelona.

La Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) i la Confederació General del Treball (CGT) de Catalunya van convocar fa dues setmanes una vaga general laboral per aquest dilluns. Tots dos sindicats van registrar davant la Conselleria de Treball un preavís de vaga de 24 hores en els sectors públic i privat, en el qual al·legaven que aquest any s'han agreujat tots els motius que els van portar a fer vaga els anys anteriors.

La Intersindical-Confederació Sindical Catalana (I-CSC) també va registrar una convocatòria de vaga de 24 hores a Catalunya per aquest dilluns que afectava treballadors assalariats, funcionaris públics, personal estatutari i personal administratiu, de tots els sectors productius i de serveis que inclouen totes les administracions.

Un dels actes que es van fer aquest diumenge per reivindicar la igualtat de la dona (ACN/Carola López)

Diumenge ja es van organitzar a més de 20 localitats de Catalunya "passejades feministes" només per a dones i trans, amb el lema 'Volem caminar tranquil·les de dia i de nit', amb l'objectiu de reivindicar el carrer com un espai segur i denunciar les agressions, l'assetjament i les violacions.

ARXIVAT A:
Bretxa salarialFeminisme8M
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut