Com sobreviuen els menors immigrants sense família a Barcelona

Es dispara el nombre de menors estrangers no acompanyats que arriben a Catalunya i els centres d'acollida estan col·lapsats

Sònia Poll/Ferran PratActualitzat

De gener a octubre del 2017 han arribat 1.059 menors estrangers no acompanyats a Catalunya. En tot el 2016 en van arribar 684. La situació ara mateix és extraordinària: cada mes n'arriben una mitjana de 150.

La major part d'aquests menors són atesos als centres de primera acollida que depenen de la Direcció General d'Atenció a la Infància (DGAIA) a Catalunya. Aquests centres però, estan col·lapsats i els joves es busquen la vida. Hem parlat amb un d'ells.

Té 16 anys i acaba de sortir d'un centre tancat per a joves després de complir una condemna d'un any. A les 12 del migdia s'ha de presentar a la fiscalia, a la Ciutat de la Justícia, per signar la llibertat vigilada.

"No vull entrar una altra vegada en un centre tancat. No vull més problemes, no vull robar més. Ja està. És el que vull."

Va venir a Europa des del Marroc. Sol, sense família, en un vaixell i amagat sota un camió, quan només tenia 12 anys. Va passar per França, Alemanya i Itàlia, i es va quedar a Barcelona. És un dels menors d'edat estrangers que volta pels carrers i les places de la ciutat.

 

 

Com que és menor, hauria d'estar en un centre de la DGAIA, però prefereix el carrer. És un dels menors que ha estat dormint uns dies a la fiscalia, per culpa del col·lapse que afecta els centres de la DGAIA.

"No he passat més d'una setmana en un centre tancat."

Ara la gran majoria d'aquests joves que abans eren al Pou de la Figuera, a Ciutat Vella, es concentren als voltants de l'estació del metro d'Arc de Triomf, pel parc de l'Estació del Nord. Explica que els majors d'edat diuen als menors que robin a canvi de droga. Però també explica que els majors d'edat també els ofereixen dormir en pisos ocupats a canvi de robar.

"He robat cadenes, telèfons... era petit i no sabia res. Ara ja està."

ARXIVAT A:
Migracions
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut