Bilbao

Com s'ha informat de l'alto el foc

Actualitzat
Abans de la difusió del comunicat, a les 12.00 h, el diari "Gara" havia enviat als mitjans de comunicació estrangers diversos missatges avisant i avançant que ETA declararia l'alto el foc "permanent, general i verificable". Un cop el comunicat s'ha fet públic, i de manera immediata, les edicions digitals dels principals mitjans de comunicació estatals i internacional se n'han fet ressò.

Les edicions digitals de la BBC, "The Guardian" i "Le Monde" obrien amb l'anunci i, en algun cas, incloïen la declaració íntegra i el vídeo publicat pel diari "Gara". En d'altres, com "The Wall Street Journal" o "Der Spiegel", la notícia ocupava un dels espais més destacats, tot i que no es tractava de la de capçalera. El diari "Libération" i la cadena nord-americana CNN també informaven de l'anunci.

Els mitjans del País Basc

Pel que fa als mitjans de comunicació bascos, que també se n'han fet ressò immediatament en les seves edicions digitals, han recollit la notícia destacant, com en el cas d'"El Diario Vasco", que l'anunci suposa "el cessament de l'extorsió als empresaris" o que "la decisió, llargament esperada, és la resposta a la petició de l'esquerra abertzale". "El Correo Español / El Pueblo Vasco" afirma, en la mateixa línia, que es tracta d'un comunicat "sense sorpreses" i que decep perquè "no fa cap esment a la desaparició o la dissolució de l'organització terrorista".

Per la seva banda, el diari d'Euskadi "Deia" reprodueix íntegrament el comunicat i el vídeo i incideix en el "compromís ferm" de l'organització amb el procés de solució definitiva i amb el final de la confrontació armada.

El "Berria", únic diari íntegrament en basc, reprodueix en termes semblants el compromís d'ETA amb el procés democràtic, la necessitat que reclama respectar tots els drets sense mirar cap a l'altra banda i la via del diàleg, la negociació i la voluntat dels bascos per a la resolució del conflicte. "Aquesta no és la notícia", segons Rubalcaba, és també un dels destacats d'aquest diari.

Finalment, els diferents mitjans audiovisuals del País Basc han recopilat l'evolució de les diferents caigudes de les cúpules d'ETA i han donat veu a les reaccions de gairebé tots els representants del govern i de la política tant de l'Estat com del País Basc, amb l'excepció, depenent del mitjà, d'importants protagonistes implicats en el procés de pau per part de l'esquerra abertzale.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut