Palau de Justícia de Pamplona, on es fa el judici pel cas de violació múltiple durant dels Sanfermines del 2016
Palau de Justícia de Pamplona, on es fa el judici pel cas de violació múltiple durant dels Sanfermines del 2016

Com s'ha de comportar una dona després d'una violació?

Es recomana a les víctimes que intentin recuperar la normalitat en la seva vida i precisament aquest fet s'ha acceptat com a prova en el judici per violació dels Sanfermins del 2016

Actualitzat

Que el jutge del cas de violació múltiple en els Sanfermines del 2016 acceptés incorporar a la causa un informe de detectius privats sobre la vida de la víctima després del succés ha aixecat molta polèmica.

Una investigació sobre el que compartia a les xarxes socials encarregada per les defenses vol demostrar que la víctima va seguir fent "vida normal" i que no va quedar traumatitzada.

Alba Alfageme, psicòloga especialista en violència masclista de l'Institut Català de la Dona, explica que és precisament, intentar tornar a la normalitat, el que es recomana a les víctimes d'una violació per recuperar-se del trauma que suposa.


"La normalitat té una capacitat extremadament recuperadora i el que és important és que les dones després d'haver patit una agressió sexual i sempre se'ls recomana és que intentin normalitzar el seu dia a dia. Per tant, és aberrant que això serveixi com un argument o una motivació per treure la culpa, la responsabilitat i assenyalar altre cop a la supervivent d'una agressió sexual com si tingués algun tipus de responsabilitat."

 

Aquest fet ha posat sobre la taula la indefensió de la víctima i ha generat una campanya com la d'aquest vídeo, on una organització feminista qüestiona com se suposa que s'ha de comportar una víctima després d'una violació.

 

Una campanya que s'ha sumat a la indignació de moltes persones a través de les xarxes socials.

 


Mercedes García Aran, catedràtica de Dret Penal UAB, considera que el jutge pot haver acceptat la prova per evitar que es posi en dubte el dret de defensa.


"S'accepta segurament perquè no es vol posar en dubte el dret de defensa. Que ningú pugui dir que no s'han acceptat totes les proves al·legades per la defensa. Després, el tribunal ho valorarà o no i el tribunal sap perfectament el que pot valorar o no, però, per evitar qualsevol crítica o recurs posterior sobre si s'ha respectat el dret de defensa, s'ha estimat més acceptar-ho."

 

 

El jutge, en canvi, no ha admès com a prova en el judici els missatges de whatsapp compartits, abans dels fets, pels 5 acusats i els seus amics, on parlaven de portar fàrmacs amb efectes sedants per a les violacions.

ARXIVAT A:
Violència masclistaLa Manada
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut