Els Reis arribaran per mar a Barcelona, com l'any passat
Els Reis arribaran per mar a Barcelona, com l'any passat (Europa Press/Alberto Paredes)

Com seran les cavalcades de Reis arreu de Catalunya? Recorreguts i curiositats

Els nens i nenes podran tornar a veure Ses Majestats després que l'any passat les desfilades es cancel·lessin per la pandèmia, però cada població ha aplicat diferents mesures per evitar aglomeracions o situacions que propiciïn el contagi

RedaccióActualitzat

Dia de molta feina per deixar a punt el seguici de Melcior, Gaspar i Baltasar de cara a aquesta tarda i nit. En molts llocs de Catalunya, els Reis d'Orient tornaran a passejar pels carrers abans de deixar els regals a les cases. Els nens i nenes els podran tornar a veure després que l'any passat el context de la pandèmia obligués a cancel·lar les desfilades.

Això sí, les cavalcades s'adapten a les recomanacions sanitàries i en general seran més reduïdes que fa dos anys, passaran per carrers amples i s'evitarà llançar caramels.


Un helicòpter i un carter gegant, en cavalcades a les comarques barcelonines

A Barcelona, no es llançaran caramels per evitar aglomeracions i que la gent s'abaixi la mascareta. Tampoc se'ls podrà anar a veure al Moll de la Fusta, on arribaran a primera hora de la tarda amb el Pailebot Santa Eulàlia i els rebran les autoritats.

La cavalcada arrencarà a un quart de set davant del Parc de la Ciutadella, pujarà per la Via Laietana, passarà per les places de Catalunya, Universitat, Espanya i acabarà davant la font màgica de Montjuïc.

Els tres Reis aniran a la mateixa carrossa, estrenaran vestits i els acompanyaran patges que explicaran la festa en llengua de signes. A la cavalcada, hi participaran unes 800 persones. Els acompanyarà un nou personatge, en Holmut, un carter gegant de set metres construït amb els desitjos que els infants van escriure a les cartes en anys anteriors.

Recorregut de la cavalcada 2022 a Barcelona
Recorregut de la cavalcada 2022 a Barcelona (CCMA)

 

A l'Hospitalet de Llobregat, l'alcaldessa rebrà els Reis a les 5 de la tarda a la plaça de Francesc Macià. Després recorreran els carrers que els portaran fins a la plaça de l'Ajuntament. El consistori avisa que cal extremar les mesures de precaució:

A Terrassa arriben en helicòpter, aterren a quarts de 5 a La Maurina i modificaran part del recorregut. Aquests darrers dies el patge Xiu-Xiu ha organitzat l'arribada dels Reis.

A Manresa, hi participaran 11 carrosses amb 150 persones, però sense figurants a peu i evitant els carrers estrets del Centre Històric. La cavalcada començarà a les sis de la tarda al carrer Rubió i Ors i anirà fins a la plaça del Remei, on l'alcalde i la corporació municipal rebrà els Reis. Es preveu que duri una hora i mitja.

A Vilafranca del Penedès se suspèn la rebuda a l'Ajuntament i s'eliminen alguns trams de la cavalcada.

A Igualada, torna la cavalcada més antiga de Catalunya. El patge Faruk fa dies que prepara l'arribada dels tres Reis, que aquesta tarda recorreran el centre de la ciutat, amb mesures com les distàncies i les mascaretes. També repartiran regals per les cases, que des de la Comissió recomanen rebre al carrer o en espais oberts, o amb un màxim de 10 persones dins de cada municipi.

A Badalona, els patges Tornemis fa dies ajuden els patges a organitzar els regals. La cavalcada començarà al barri de Llefià i acabarà al centre.

Rubí va anunciar abans de Nadal que suspenia la cavalcada i l'ha substituït per una d'estàtica. Després de l'acte de benvinguda a l'amfiteatre de la plaça del Castell, amb aforament limitat, es farà una cavalcada estàtica d'accés lliure, a partir d'un quart de vuit del vespre. Diferents personatges i elements es distribuiran per un escenari d'itinerari predefinit i sentit únic.


A les comarques lleidatanes, tornen els Reixos als carrers

Moltes ciutats i viles de les comarques lleidatanes recuperen les cavalcades itinerants. A Lleida, els Reixos arriben cap a les cinc de la tarda amb el tren de La Pobla. Passejaran amb 12 carrosses pel centre de la ciutat. Faran el discurs des del balcó de la Paeria, i no a peu de carrer, per evitar aglomeracions.

Recorregut de la cavalcada 2022 a Lleida
Recorregut de la cavalcada 2022 a Lleida (CCMA)

A Mollerussa i les Borges Blanques han pres mesures similars pel context de la pandèmia.

A Tàrrega i a Viella han optat per allargar la cavalcada per esponjar la concentració de persones.

A Solsona no faran l'habitual passeig a peu pel nucli antic però sortiran fora muralles amb les carrosses.

A Tremp la desfilada serà més breu i com a Cervera, no s'hi llançaran caramels.

A Aitona mantenen el repartiment de regals balcó per balcó.

La Seu d'Urgell recupera la cavalcada, tot i que no es farà la tradicional recepció al Parc del Segre per evitar aglomeracions i la que es feia la Sala Sant Domènec es durà a terme a l'exterior, a la plaça de Joan Sansa, on acabarà el recorregut.

La Factoria dels Reixos de Lleida, els dies previs a la cavalcada
La Factoria dels Reixos de Lleida, els dies previs a la cavalcada (ACN/Anna Berga)


A les comarques tarragonines, arribades en vaixell

Tarragona recupera el recorregut tradicional. Arriben a un quart de set en vaixell, al Serrallo, i els rebran amb focs artificials. La comitiva anirà fins a l'Ajuntament, on l'alcalde els entregarà les claus de la ciutat en un acte que s'assemblarà molt als d'abans de la pandèmia.

A més, el barri de Sant Pere i Sant Pau recuperarà la cavalcada, que no feien des de 2009. Ho han preparat tot en un mes amb molta ajuda dels veïns i fins i tot dels més petits, que ajudaran a repartir caramels.

Recorregut de la cavalcada 2022 a Tarragona
Recorregut de la cavalcada 2022 a Tarragona (CCMA)

A Reus, la cavalcada comença a la plaça Anton Borrell a dos quarts de set. El recorregut serà el tradicional.

A Tortosa, es recupera la cavalcada amb alguns canvis a causa de les mesures sanitàries. Els Reis arribaran en vaixell pel riu Ebre, a l'embarcador del mercat a dos quarts de sis de la tarda. Visitaran el pessebre vivent de Ferreries i a dos quarts de set se'ls lliuraran les claus de la ciutat a l'Ajuntament. Des d'aquí sortirà la cavalcada, amb un recorregut que s'allargarà fins a la plaça del Carrilet per tenir més espai.

El que sí que s'ha suspès és el tradicional lliurament de regals al parc Teodor González. Els 250 membres de la comitiva aniran amb mascaretes.

A Valls seran els més matiners. Ja a mig matí els Reis s'instal·len en un campament reial a la sala Kursaal.

Els Reis del Vendrell van fer videotrucades de Whatsapp amb els infants que no els podien dur la carta perquè estaven confinats
Els Reis del Vendrell van fer videotrucades de Whatsapp amb els infants que no els podien dur la carta perquè estaven confinats (ACN/Ariadna Escoda)


Sense animals, sense cares pintades i amb alerta pel vent a les comarques gironines

A Girona, els Reis faran dos quilòmetres a peu, per primer cop no hi haurà animals i l'acte final es farà a la Devesa. Repartiran caramels i 16.000 xocolatines amb el segell del pastisser Jordi Roca.

Al matí, diverses comitives reials faran una trentena d'actuacions per tots els barris. Abans de la cavalcada, el campament reial s'instal·larà al camp de Mart, en un espai més ampli que al barri vell.

Recorregut de la cavalcada 2022 a Girona
Recorregut de la cavalcada 2022 a Girona (CCMA)

A Figueres, després de la cavalcada estàtica de l'any passat, es recupera el recorregut de fa dos anys però acabant a la Rambla, en un gran escenari. La comitiva, formada per 8 carrosses i uns 250 figurants, sortirà a les set de la tarda del carrer Borrassà. Ses Majestats i tots els participants portaran mascareta i no hi haurà caramels.

També es mantindrà una zona de baixa intensitat sensorial a la plaça del Gra per a les persones amb sensibilitat als sorolls i a la música alta. Al costat de l'escenari de la Rambla, hi haurà una zona habilitada per a persones amb discapacitat.

A l'Alt Empordà s'espera un fort vent aquesta tarda, que es pot sumar a la covid a l'hora de complicar les cavalcades. A Vilafant, l'Ajuntament ha anunciat que han anul·lat la cavalcada i traslladen el campament, el pessebre vivent i la rebuda de Ses Majestats al pavelló.

 

Blanes també recupera l'itinerari habitual però sense caramels. Els Reis arribaran al port a les sis de la tarda. Melcior, Gaspar i Baltasar, dalt de les carrosses, desfilaran pels principals carrers. Acabaran el recorregut davant del pessebre, on els esperarà l'alcalde i alguns regidors. Un cop tinguin la clau de la ciutat, s'asseuran als trons a la plaça dels Dies Feiners perquè els infants els donin les cartes.

A Banyoles recuperen la cavalcada i el rei Baltasar, que té molt suport popular, encapçalarà la comitiva. Per primer cop no es pintaran les cares de les persones que hi participin ni s'assignaran els membres de cada comitiva en funció del color de pell. Tots els ajudants són veïns de Banyoles que els Reis han designat en una carta.

El recorregut canvia, començarà al camp de futbol vell i acabarà al Parc de la Muralla, on hi haurà un espectacle. S'ha suspès la tradicional xocolatada de la plaça Major.

A Santa Coloma de Farners, la cavalcada tornarà a ser estàtica per la pandèmia, com l'any passat. Els infants que ho vulguin podran visitar, portant mascareta, els Reis a la zona dels Saioners i donar-los directament les cartes, entre les sis de la tarda i les nou del vespre. Hi haurà espectacles de foc, batucades i comparses.

ARXIVAT A:
NadalInfància
Anar al contingut