Com serà la tornada a l'escola el 10 de gener: presencial i sense canvis de protocol

Malgrat que algunes autonomies han plantejat flexibilitzar les quarantenes a les escoles, finalment s'ha decidit deixar-les com estan

RedaccióActualitzat

Aquest dimarts, el govern espanyol s'ha reunit telemàticament amb els governs autonòmics per buscar una posició comuna per a la tornada a les escoles de la setmana que ve, en plena sisena onada de la pandèmia.

La reunió ha començat a les 9 del matí, presidida pels ministres de Sanitat, d'Educació i d'Universitats, que han comparegut en roda de premsa al migdia per exposar els acords presos.


Classes 100% presencials per unanimitat

Les ministres de Sanitat i Educació, Carolina Darias i Pilar Alegría, han explicat que totes les comunitats autònomes han aprovat per unanimitat que les escoles comencin el 10 de gener amb un 100% de presencialitat.

Totes dues han destacat que el 86,6% de la franja de 12 a 18 anys ja tenen la pauta completa de vacunació, i que en la de 5 a 11 ja hi ha gairebé un 30% amb una dosi posada.

Pel que fa a la possibilitat de canviar les quarantenes i fer-les menys rigoroses, Darias ha dit que es continuaran aplicant les que hi ha vigents i que, de moment, no es canviaran.

Els ministres d'Educació, Sanitat i Universitats, Pilar Alegría, Carolina Darias i Joan Subirats, aquest dimarts a Madrid (Foto: Moncloa)

Ha afegit que les quarantenes s'han anat adaptant, ha recordat que la setmana passada es van rebaixar de 10 a 7 dies i ha anunciat que les comissions d'experts estan analitzant la viabilitat d'introduir més canvis:

"Per prendre decisions hem d'anar de la mà de l'evidència i ara esperarem la proposta de la ponència d'alerta i de la comissió de salut pública."

Per la seva banda, la ministra d'Educació, Pilar Alegría, ha insistit sobre la necessitat de mantenir i intensificar mesures com l'ús de la mascareta, la ventilació de les aules i el rentat de mans, i ha destacat la unanimitat que hi ha hagut sobre la presencialitat:

"La tornada a classe amb presencialitat és una decisió aprovada unànimement per totes les comunitats autònomes, i és una decisió profundament encertada."

Per la seva banda, el ministre d'Universitats, Joan Subirats, ha dit que als centres d'ensenyament superior la presencialitat ara mateix s'aplicarà sobretot als exàmens:

"Estem en un moment de l'any en què la majoria d'universitats estan entrant en època d'exàmens durant el gener i que les classes no començaran fins al febrer."

Subirats ha dit que s'està treballant per poder oferir una segona oportunitat d'examinar-se als estudiants que no puguin anar-hi perquè siguin positius i estiguin fent quarantena.


Els tests d'antígens a Espanya

Preguntada perquè a Espanya els tests d'antígens són tan cars i no es poden comprar als supermercats, Darias ha assegurat que han seguit els criteris fixats per la Comissió Europea.

També ha elogiat la feina que fan les farmàcies, i ha destacat el nombre d'autoritzacions que ha fet el seu ministeri de diferents tests que hi ha al mercat:

"Hem autoritzat 33 marques d'autotest i també 6 més d'ús professional perquè es puguin utilitzar excepcionalment i de manera temporal com a autodiagnòstic."

Els ministres d'Educació, Sanitat i Universitats, aquest dimarts a Madrid durant la reunió telemàtica amb les autonomies (Foto: Moncloa)

Quarantenes, sí o no?

La qüestió que es preveia que centraria el debat era com s'han de fer les quarantenes quan hi ha casos positius en un curs, punt en què no hi havia tant de consens com amb la presencialitat, i finalment no s'han canviat els protocols, de manera que, de moment, es continuaran fent com fins ara.

El protocol actual marca una quarantena de tot el grup on hi ha un positiu i l'augment de casos en les últimes setmanes del trimestre ha afectat força la vida de moltes famílies amb fills a infantil i primària, que s'han hagut de confinar.

La Generalitat ha defensat les quarantenes

La Generalitat ha anat a la reunió amb la intenció de defensar que es mantinguessin els protocols de quarantenes tal com estan ara, que és el que s'ha acordat.

Aquests protocols marquen que, quan hi ha un mestre o un company que dona positiu de covid, la resta de la classe ha de fer quarantena (fins la setmana passada era de 10 dies, però s'ha reduït a 7) i també fer-se una PCR.

Als instituts, en canvi, els estudiants que ja tenen la pauta completa de vacunació no han de fer la quarantena si la PCR surt negativa, cosa que encara no es pot fer a les escoles, perquè la vacunació de 5 a 11 anys va començar el 15 de desembre.

La previsió és que, cap al febrer, moltes escoles ja estaran com els instituts, amb la majoria de nens vacunats i que, per tant, no hauran de fer quarantena encara que hi hagi un positiu al seu grup.


Les estratègies d'Andalusia i de Navarra

Aquest dilluns, la Junta d'Andalusia havia anunciat que no exigiria la quarantena de tot el grup a infantil i primària quan hi hagi positius en un grup bombolla, cosa que finalment no s'ha acordat en la reunió d'aquest dimarts.

A Navarra, des de l'inici de curs s'ha seguit una estratègia alternativa a primària: quan s'ha detectat un positiu en una classe s'ha fet una PCR a tots els alumnes i només han hagut de fer quarantena tots si hi ha almenys un segon cas positiu

A Catalunya, on als instituts la meitat dels alumnes de la franja de 12 a 15 anys ja tenen la pauta completa, el protocol actual distingeix entre vacunats i no vacunats a l'hora de fixar quarantenes.

També hi ha la intenció que, passat festes, s'acceleri la vacunació dels infants de 5 a 11 anys, un 25,5% dels quals tenen la primera dosi posada.

Més mesures de seguretat

Per la seva banda, a Catalunya, les famílies consideren inqüestionable el retorn presencial a classe, però llancen retrets al Departament d'Educació, al qual acusen de no haver aprofitat el temps.

Segons l'associació d'AMPA i AFA, l'AFFAC, es tornarà a les aules en les mateixes condicions que abans de les vacances, sense noves mesures de seguretat, que consideren necessàries.

Belén Tascón, presidenta de l'AFFAC, reclama que es redistribueixin els espais i s'aprofitin més els exteriors malgrat tornar en ple hivern.

"Esponjar els centres educatius suposa per a nosaltres guanyar espais a l'exterior, reduir el nombre d'alumnes dins del grup, que ens dona aquesta distància, i la possibilitat de ventilar les aules."

Alguns sindicats de mestres també reclamen reducció de ràtios a les aules i que, a més, es facin tests massius a alumnes, professorat i treballadors abans de dilluns.


Madrid ha acceptat el 100% de presencialitat

Pel que fa a començar el dia 10 de manera 100% presencial, aquest dilluns, la Comunitat de Madrid ha fet marxa enrere i s'ha desdit de la intenció de fer una tornada semipresencial per als nivells de més edat.

Ho va dir per boca del conseller d'Educació, Enrique Ossorio, que també és portaveu del govern de la presidenta Isabel Díaz Ayuso.

"La tornada a classe després de les vacances de Nadal serà dilluns, 10 de gener, i serà presencial en totes les etapes educatives."

El govern de la Generalitat havia expressat un parer semblant: la directora del CatSalut, Gemma Craywinckel, havia dit aquest dilluns que no es preveien canvis:

"No ens estem plantejant un escenari diferent del que teníem en acabar el primer trimestre, estem intentant mantenir aquest escenari amb la màxima presencialitat possible."


"Un model d'èxit"

Més rotunda havia estat la ministra de Sanitat, Carolina Darias, que ho va plantejar com un fet irrenunciable:

"Vull ser molt clara: el model educatiu de presencialitat a les aules és un èxit i és el model del govern d'Espanya, perquè les aules són espais segurs."

La mateixa postura havien defensat els altres dos ministeris implicats, els d'Educació i d'Universitats, i també els rectors de les universitats espanyoles, apostant per la presencialitat en l'activitat docent i investigadora i també en els exàmens.

Va ser Extremadura la comunitat que va proposar retardar la tornada a les aules com a mesura per fer front a l'enorme quantitat de casos positius, deguts a la variant òmicron.

Una proposta que, a mesura que s'ha anat acostant la data fixada al calendari, ha anat perdent força: fins i tot s'ha fet enrere la mateixa comunitat que la va proposar.

 

ARXIVAT A:
Educació Coronavirus Covid-19Òmicron
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut