Els atacs al PSC, el festeig PP-Cs i la treva entre independentistes centren l'últim debat

Quatre dies abans del 28A, els representants dels sis partits amb representació al Congrés s'han enfrontat sobre la possibilitat d'indults als presos independentistes i els pactes postelectorals

R. RadóActualitzat

El procés sobiranista, la possibilitat d'indults als presos i els possibles pactes postelecotrals entre les diferents forces han estat les qüestions principals del debat de TV3 i Catalunya Ràdio amb els candidats per Barcelona a les eleccions del 28 d'abril.

Jaume Asens (En Comú Podem), Gabriel Rufián (ERC), Laura Borràs (JxCat), Meritxell Batet (PSC), Cayetana Álvarez de Toledo (PP) i Inés Arrimadas (Cs) han intercanviat retrets i enganxades en un debat en què els socialistes han rebut la majoria dels atacs.


Acusacions de "colpistes" i apel·lacions al diàleg

El primer bloc s'ha centrat en el conflicte polític entre Catalunya i l'Estat. Amb el ressò d'algunes de les primeres intervencions dels candidats, Asens ha fet una crida al diàleg i ha defensat que, durant aquesta legislatura, els comuns s'han "preocupat perquè a l'altra banda hi hagi algú".

 

Els sis participants en el debat, amb el moderador, Vicent Sanchis, en el plató abans de començar 

 

Rufián ha defensat el diàleg per acordar un referèndum sobre la independència. Borràs ha augurat que hi haurà "un abans i un després" de la sentència del judici del procés, mentre que Batet ha defensat el diàleg "dins la llei".

La candidata del PP ha qualificat les paraules de la socialista de "buit" i ha dit que li recordaven "bombolles de sabó":

Asens: "Hem contribuït a trencar el tabú a Espanya: és Pablo Iglesias, és Podem. Si ara hi ha quasi la meitat dels ciutadans espanyols que defensen que Catalunya té dret a decidir és per la pedagogia"

Rufián: "Tres camps, tres propostes: diàleg, referèndum i treure les togues i les porres de la política"

Borràs: "Em sembla una mica estrany que s'hagi parlat de cop d'estat perquè és un concepte de cop d'estat molt estrany: una coalició de dos partits es presenta a les eleccions, treu els millors resultats de la història, amb un programa validat per la Junta Electoral, es compleix el programa, es porten les lleis al Parlament, es voten per majoria absoluta i es posen les urnes. És una versió de cop d'estat molt estranya"

Batet: "Diàleg, però dins la llei. No hi ha alternativa. L'única alternativa que tenim de sortir d'aquest carreró sense sortida és el diàleg, però la defensa de la Constitució també. Els poders públics estem sotmesos a la llei. I aquí hi va haver una ruptura (...) Amb un govern socialista no hi haurà dret d'autodeterminació ni hi haurà independència"

Álvarez de Toledo (comentant una foto de l'1-O): "Bravo la Guàrdia Civil. Impecable. Deixin-se de victimisme, perquè als que peguen és als constitucionalistes, aquí i al País Basc"

Arrimadas: "Aquí no hi ha un conflicte entre Catalunya i la resta d'Espanya, hi ha un conflicte entre catalans, entre germans, entre familiars, entre companys de feina. Ciutadans va néixer dient que passaria el que va passar l'any passat"


Álvarez de Toledo i Arrimadas han acusat el PSC de defensar el diàleg per ocultar les "cessions" a l'independentisme.

Els símbols també han generat confrontació dialèctica i Arrimadas ha mostrat un llaç groc que hi havia en un parc infantil. La candidata de Cs ha preguntat a Batet si creu que retirar els llaços crea confusió, mentre que Rufián li ha etzibat que "tant de bo la molestés tant un símbol feixista com un llaç groc".

 

Arrimadas mostra un llaç groc arrencat en un moment del debat

 

Borràs ha retret a Álvarez de Toledo que qualifiqués els independentistes de "totalitaris" i es referís a Carles Puigdemont com a "pròfug". La candidata popular, per la seva banda, ha denunciat que l'1-O es van utilitzar "nens de dos anys" com a "escuts humans".

Entre els indults i un altre 155

Al llarg d'aquest primer bloc, Álvarez de Toledo insistia a demanar a Batet si el PSOE indultaria els polítics empresonats en cas que siguin condemnats pel Tribunal Suprem. Mentre Arrimadas deia "s'ensuma l'indult", la candidata socialista ha respost defensant la independència judicial i la divisió de poders. Rufián, per la seva banda, preguntava a les candidates de PP i Cs si ja havien condemnat els presos independentistes.

 

 

Un dels partits que no participen en el debat, Vox, també s'ha fet present quan Asens ha retret a PP i Ciutadans haver-se manifestat conjuntament amb la formació de Santiago Abascal a la plaça Colón.

Asens (a Batet): "Ha parlat de diàleg dins la llei i això i no dir res és exactament el mateix"

Asens (a PP i Cs): "Vostès no tenen cap problema a manifestar-se amb el partit més xenòfob que hi ha"

Rufián (a Batet): "El que fa trencar la convivència d'un país és un desnonament, no votar"

Rufián (a Arrimadas): "Inés, els catalans tenim un poder, que veiem tots els canals i només ens deixem adoctrinar per TV3"

Batet: "L'única proposta que hi ha damunt la taula és una proposta de conflicte, una proposta de continuar en la confrontació. No hi ha una proposta de solució. Crec que de lliçons de defensa de l'estat, el Partit Socialista no en pot rebre ni una"

Batet (a Álvarez de Toledo): "Els dos referèndums il·legals que s'han fet a Catalunya s'han fet amb governs del PP. Quan el senyor Aznar va arribar al govern hi havia un diputat d'ERC. I quan va sortir el senyor Aznar, 8. Quan el senyor Rajoy va arribar al govern 23% d'independentisme, quan va sortir, 47%"

Borràs (a Batet): "Jo m'he llegit el seu programa: el 2008 tenia 78 pàgines dedicades a Catalunya, el 2011, 55; el 2015 i el 2016, 19; però és que el 2019 té zero pàgines"

Borràs (a Álvarez de Toledo): "Vostè pot parlar de totalitarisme quan sabem què han fet el totalitarisme i el nazisme?"

Álvarez de Toledo (a Borràs): "Nosaltres defensem l'autonomia davant de vostès. Vostès han posat en risc l'autonomia"

Álvarez de Toledo (a Batet): "Em cau l'ànima als peus. Veure els votants socialistes de tot Espanya, veure com el seu partit, el partit que han votat durant molt temps, és incapaç de dir que indultaran les persones que han intentat liquidar el nostre estat constitucional, que és el millor que hem fet en 500 anys de difícil història en comú"

Arrimadas (a Batet): "Com pots ser equidistant entre els que han fet un cop d'estat i els que no? Treure llaços és crispar?"

 

Les ajudes a la dependència i el rescat bancari, en el bloc econòmic

En el bloc econòmic, tant Álvarez de Toledo com Batet han reivindicat la bonança econòmica que, al seu parer, han generat els governs del PP i el PSOE, respectivament. A més, Batet ha lamentat les ajudes socials que no s'han pogut aplicar com a conseqüència de la no aprovació dels pressupostos. Per la seva banda, Arrimadas ha defensat un únic model de contracte per lluitar contra la precarietat laboral.

Rufián i Asens han assenyalat el sector bancari: el republicà reclama un impost a la banca i Asens el retorn dels diners del rescat. Per últim, reiterant la seva defensa de la independència, Borràs ha citat Muriel Casals i ha dit que "per poder tenir un estat del benestar, necessitem tenir un estat".

Arrimadas: "Tenim a Espanya i a Catalunya un problema de temporalitat i de precarietat laboral. I un dels motius és perquè tenim un contracte temporal que la major part de les vegades es fa servir de manera fictícia"

Batet: "Amb el govern del PSOE ha baixat el dèficit públic i el deute. Si volem un estat social fort i els serveis de qualitat desmantellats amb el govern del PP, necessitem ingressos"

Rufián: "Hi ha tres persones que tenen tants diners com 15 milions de persones. Ana Botin, Amancio Ortega i Juan Roig. I paguen tants impostos com un treballador de la SEAT. Tenim un estat fort amb els febles i feble amb els forts"

Asens: "Volem anar al govern per exigir als bancs que ens tornin aquests diners, que són els diners de tots. I creiem que si nosaltres no estem al govern, això no succeirà. Al PSOE li tremola el pols quan s'ha d'enfrontar amb els poders econòmics"

Álvarez de Toledo: "El senyor Zapatero va deixar aquest país al caire del rescat. Espanya es podria haver assemblat a països com Grècia, on hi ha hagut retallades a les pensions, retallades als funcionaris... el senyor Rajoy, amb un esforç considerable, i amb un sentit de l'Estat bastant limitat per part dels senyors socialistes, el que va fer va ser tirar aquest país endavant i revertir la destrucció d'ocupació que havia causat Zapatero"

 

La no aprovació dels pressupostos ha estat motiu d'una enganxada entre comuns i socialistes amb Esquerra Republicana. Asens ha retret a Rufián el veto d'Esquerra als "pressupostos més socials de la història".

Batet ha defensat l'augment del Salari Mínim Interprofessional, la revalorització de les pensions o l'augment del permís de paternitat, entre d'altres mesures aplicades pel govern de Pedro Sánchez.

Rufián; "Nosaltres al PSOE li vam votar una moció de censura gratis, per fer fora lladres i carcellers de la Moncloa. Li vam votar un sostre de despesa, gratis. Li hem votat 27 dels 28 reials decrets que han presentat... només demanàvem una taula de negociació i de diàleg"

Batet: "Ens estem jugant si volem definitivament anar endavant, revertir la desigualtat o continuar amb l'augment de la precarietat i, en definitiva, que de la crisi econòmica en surtin només alguns"


Álvarez de Toledo ha promès una gran rebaixa fiscal, facilitar la creació d'empreses, fomentar les pimes

I, inevitablement, el procés sobiranista també s'ha acabat colant en el bloc econòmic del debat:

Arrimadas: "La gestió del procés ha estat nefasta, perquè costa molts dinerets mantenir els endollats del procés"

Arrimadas: "Jo crec que la senyora Borràs i el senyor Rufián no aniran al Congrés a defensar els autònoms. Hi aniran a representar el senyor Puigdemont i el senyor Junqueras"


També hi ha hagut alguna exclamació quan Álvarez de Toledo s'ha erigit com una defensora del Corredor Mediterrani i ha assenyalat que "els que mai l'han volgut han estat els nacionalistes, que no el volien cap a València".

 

 

PP i Cs oficialitzen la voluntat de pactar

En l'apartat dels pactes postelectorals, PP i Ciutadans no han dissimulat la seva voluntat de pactar l'un amb l'altre. Álvarez de Toledo no s'ha pronunciat sobre un possible acord postelectoral amb Vox, que ha qualificat de "partit nacionalista" espanyol, aclarint que a ella no li agraden els partits nacionalistes".

Batet ha apostat per un govern socialista, mentre que tant Rufián com Asens nomé han contemplat arribar a un acord amb el PSOE, però han demanat el vot per forçar un futur govern de Pedro Sánchez a fer polítiques d'esquerres i més obertes cap a Catalunya.

Per la seva banda, Borràs s'ha mostrat partidària d'un acord que reconegui "el conflicte polític que viu Catalunya". En aquest punt, la candidata del PP ha acusat Borràs de "xenofòbia" quan la candidata de JxCat ha dit erròniament que Álvarez de Toledo havia nascut a l'Argentina.

 

 

Arrimadas: "El PSOE ha sortit del constitucionalisme. Qui pacta amb Podem i els separatistes, no pot pactar amb Ciutadans. Tots els vots que vagin a Ciutadans serviran perquè Pedro Sánchez, els separatistes i Podem se'n vagin a l'oposició"

Álvarez de Toledo: "Sempre hem dit que encantats de pactar amb Ciutadans"

Batet: "Que se'ns posi un cordó sanitari i que se'ns qüestioni a nosaltres el nostre compromís amb aquest marc constitucional i estatutari és absolutament ofensiu. I més quan a un partit d'extrema dreta com és Vox no se li posa aquest cordó sanitari i el que fan PP i Ciutadans és pactar-hi"

Rufián: "La pregunta no és què farà ERC amb el PSOE, sinó què farà el PSOE amb Catalunya. (...) El PSOE no fa, al PSOE cal obligar-li a fer"

Asens: "Els socialistes de cor que es plantegen votar el Partit Socialista han de saber que votar el PSOE és obrir les portes que la senyora Arrimadas sigui ministra. La gent ha de saber que, si pot triar, el Partit Socialista triarà Ciutadans"

Borràs: "La responsabilitat dels pactes serà amb qui tingui la capacitat de, si vol governar Espanya, reconèixer quin és el conflicte polític que viu Catalunya, identificar-nos com a subjecte polític, no tenir por a una taula de diàleg i a un relator"

 


Inici amb record als presos del procés i crítiques a TV3

El debat ha començat amb força, amb uns primers minuts amb un record als polítics empresonats i dures crítiques d'Álvarez de Toledo i Arrimadas a TV3.

Asens, Rufián i Borràs han començat les seves intervencions amb un record per als polítics empresonats, l'absència dels quals han qualificat d'"anomalia" i "anormalitat". Dos dels caps de llista, Oriol Junqueras i Jordi Sànchez, no han assistit al debat perquè es troben en presó preventiva.

Per la seva banda, Álvarez de Toledo i Inés Arrimadas han centrat els seus primers torns de paraula en criticar el "cop d'estat" que consideren que hi va haver a Catalunya la tardor de 2017 i amb crítiques a TV3, que han qualificat de "màquina de propaganda".

Álvarez de Toledo: "Jo també crec que Catalunya viu una greu anomalia democràtica. Un exemple és vostè, senyor Sanchis. Vostè és el cap de TV3 i està sent processat per desobediència d'assalt a la legalitat constitucional. L'anomalia també és que des d'aquesta casa es maltracti i s'humiliï a la meitat dels catalans. L'anomalia és la violència que s'exerceix sempre contra els constitucionalistes. Anomalia és l'adoctrinament que es fa a les aules, i que sigui l'únic país del món on els nens no es poden escolaritzar en la llengua oficial de l'Estat. Anomalia també és que el president sigui un pròfug, un fugitiu de la justícia. Anomalia és també que l'actual, el seu vicari, el que fa el seu partit, sigui un racista, un xenòfob, que té un historial de declaracions intolerables des de qualsevol punt de vista"

 

 

Arrimadas ha titllat el director de TV3  i moderador del debat, Vicent Sanchis, de "conseller de Propaganda" i fins i tot ha fet entrega d'una carta simbòlica de dimissió de Sanchis.

 

 

Per la seva banda, Batet ha començat amb una defensa de la reforma de la Constitució

"Defensàvem i defensem una reforma de la Constitució i, com tothom sap, això requereix consens i requereix la concurrència de totes les forces polítiques. Les constitucions es creen i es reformen amb el conjunt de les forces polítiques, perquè ha de representar la pluralitat d'una societat"


Els minuts d'or

En el minut final, Arrimadas ha augurat que "el separatisme tornarà a fer un cop d'estat" si governa Sánchez:

 

Álvarez de Toledo ha citat les paraules del rei el 3 d'octubre i ha dit que els catalans contraris al sobiranisme "no estan sols ni ho estaran":

 

Batet ha tornat a lamentar que no s'aprovessin els pressupostos del govern Sánchez i ha demanat una victòria del PSC per facilitar un govern del PSOE:

 

Borràs ha apel·lat a l'1 d'octubre i a la unitat independentista, amb un record als "presos polítics i exiliats polítics":

 

Rufián ha tret una foto de Sánchez i Rivera alertant d'un pacte PSOE-Cs, amb un record per a Junqueras, Romeva i Rovira:

 

Asens ha fet una crida a "l'inconformisme" dels catalans, citant el 15M, la PAH, l'1-O, el moviment feminista i els joves que es mobilitzen contra el canvi climàtic:

 

Recupera el debat íntegre:

 

Borràs i Arrimadas, les primeres d'arribar

Així ha estat l'arribada dels sis candidats als estudis de TV3:

 

La primera d'arribar a TV3 ha estat la candidata de JxCat, Laura Borràs, quan passaven cinc minuts de dos quarts de cinc. L'han rebuda el director de TV3, Vicent Sanchis, i la presidenta en funcions de la CCMA, Núria Llorach.

 

Poc després ho ha fet la de Ciutadans, Inés Arrimadas, que ha tingut la mateixa rebuda, com la resta de participants en el debat.


Cayetana Álvarez de Toledo, del PP, ha estat la tercera d'arribar. Vestida amb un jersei groc, ha remarcat que "els colors no són de ningú".


Meritxell Batet, la candidata dels socialistes, ha arribat quan faltaven 10 minuts per les 9 del vespre.


Després de les dones, ha estat el torn dels homes. Gabriel Rufián, d'ERC, ha accedit a les instal·lacions on es farà el debat a les 20.55 hores.


Just a darrere seu ha pujat la rampa de TV3 l'últim dels candidats a arribar, Jaume Asens, d'En Comú Podem.

ARXIVAT A:
Eleccions 28AERCJuntsPPCsUnides PodemPSC
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut