En un comunicat, Facebook explica que la filtració es va produir el 2019

Com saber si t'afecta la filtració de dades de milions d'usuaris de Facebook

Un buscador desenvolupat per un expert en ciberseguretat, Have I Been Pwned, detecta si les teves dades han estat implicades en filtracions massives

RedaccióActualitzat

La filtració que afecta 533 milions d'usuaris de Facebook ha posat en alerta la permeabilitat i la vulnerabilitat de les dades que es transfereixen a través d'internet.

És habitual que les empreses tecnològiques rebin ciberatacs i que les dades es venguin al mercat. La magnitud d'aquesta filtració, però, afecta la xarxa social més gran del món, implica milions de números de telèfon i ha estat publicada gratuïtament.

A Espanya, les dades d'onze milions d'usuaris estan implicades en aquesta fuita, que afecta un centenar de països. Els detalls de la informació publicada inclouen el correu electrònic, el número de telèfon, la data de naixement, la localització, i fins i tot l'estat civil de l'usuari.

Existeix un buscador, Have I been Pwned, que comprova si el teu correu o el telèfon mòbil han estat inclosos en filtracions massives, sense que quedi cap registre de la cerca. Aquesta eina va ser creada el 2013 per Troy Hunt, un consultor de seguretat i director regional de Microsoft a Austràlia.

En cas que les dades del compte hagin estat víctimes del ciberrobatori, recomana canviar la contrasenya, substituir l'adreça de correu electrònic i activar la doble autentificació a la configuració del compte de Facebook.


En la base de dades que ha fet servir Have I Been Pwned de la filtració massiva de Facebook, ha detectat fins a 509 milions de números de telèfon d'usuaris de la xarxa social, el bé més preuat d'aquest robatori.

Troy Hunt afirma que les informacions filtrades són "molt extenses" i ja "són a tot arreu". "Hi ha corpus sencers de dades d'usuaris de cada país, amb el telèfon, el correu electrònic, la data de registre, la localització...".


"El problema d'aquesta situació és que, en un buit d'informació, la gent especula. Facebook ha de donar explicacions sobre la difusió de les dades: quan va passar, d'on va venir i què hi ha. Sense això, regna la confusió i l'especulació", ha advertit Troy Hunt.

Un altre expert en ciberseguretat, Dave Walker, ha suggerit que el telèfon mòbil del director executiu de Facebook, Mark Zuckerberg, també estaria compromès en la filtració.



"El problema ja no existeix"

La resposta de Facebook ha arribat aquesta matinada. En un comunicat, expliquen que la filtració es va produir el 2019, a causa d'un error en la sincronització dels contactes.

El gegant tecnològic assegura que van reparar aquesta falla i que "el problema específic que els va permetre raspar les dades el 2019 ja no existeix".

Des de l'any 2011, per raons de seguretat, Facebook demana un número telèfon per "l'autentificació de dos factors": una opció que envia un missatge al mòbil de l'usuari sempre que algú inicia la sessió al seu compte.

Mentrestant, alguns països han encarregat investigacions sobre la privadesa de la xarxa social. La Comissió de Protecció de Dades d'Irlanda vol determinar si el conjunt de dades filtrades és la mateixa "que es va notificar el 2019".

La Comissió Nacional de Privadesa de les Filipines i l'Oficina del Comissari de Privadesa de Hong Kong també estan investigant les errades en la seguretat de Facebook.

ARXIVAT A:
Facebook
Anar al contingut