Espais Volart, a Barcelona (Europa Press)
Espais Volart, a Barcelona (Europa Press)

Com queda la llei de mecenatge: més deduccions i noves modalitats i exempcions

El Congrés aprova la reforma de la llei de mecenatge impulsada pel PDeCAT amb una esmena que inclou budistes, ortodoxos, mormons i testimonis de Jehovà

Aquest dimecres s'ha aprovat al Congrés dels Diputats una reforma de la llei de mecenatge que amplia les possibilitats dels donants apujant les deduccions i afegint noves modalitats.

L'ha aprovada la Comissió d'Hisenda per 31 vots a favor, els de tots els grups tret de Vox, i substituirà el text actualment vigent, que data de fa 21 anys i que regula el règim fiscal de les entitats sense ànim de lucre.

El text reformat apuja l'import màxim de les donacions personals de 150 a 250 euros, que es podran deduir de l'IRPF en un 80%, i del 35% al 40% les deduccions de l'impost de societats dels ens jurídics.
 

Donació en forma de serveis

Però la principal novetat és que es podran fer donacions en forma de serveis, com ara assessoraments, consultories o espais per a publicitat, a més d'altres modalitats.

També s'inclouran altres millores, com les contraprestacions de bens o serveis simbòlics, que no podran representar més del 15% del valor de la donació, amb un màxim de 25.000 euros.
 

Més confessions religioses tindran exempcions

Una esmena introduïda durant la negociació ha ampliat les confessions religioses que es poden beneficiar d'exempcions i rebaixes d'impostos.

Fins ara se'n beneficiaven les confessions que tenen acords amb l'Estat (catòlics, jueus, musulmans i protestants), i s'hi afegiran budistes, ortodoxos, mormons i testimonis de Jehovà.

A partir d'ara tampoc pagaran l'IBI esglésies, oficines, seminaris i habitatges dels sacerdots, a més d'exempcions en els impostos de societats, i també desgravacions de l'IRPF pels donants.

Dos quadres d'una exposició al Museu Can Framis
Dos quadres d'una exposició al Museu Can Framis (Europa Press)


Reforma proposada pel PDeCAT

La reforma, llargament reivindicada i esperada per sectors com els de la cultura i de les ONG, la va proposar el PDeCAT i l'ha negociada i defensada Sergi Miquel, diputat d'aquest partit:

"Ens ha costat molt, som un grup petit, 4 diputats de 350, que hem aconseguit una cosa que no ha aconseguit ningú més, i això ens agrada posar-ho en valor, perquè és cirurgia fina, són converses, diàlegs, moltes hores sense saber com acabaràs, però el resultat final creiem que és bo, tant per nosaltres com pel sector."

De fet, és la primera iniciativa que prospera en aquesta legislatura impulsada per algun grup que no dona suport al govern, i ara haurà de passar al Senat perquè la validi.


Unides Podem, Cs i Vox, en contra

L'esmena que amplia les confessions religioses que es poden beneficiar de la llei, tira endavant amb el suport del PSOE, el PP i el PDeCAT, i hi ha votat en contra Unides Podem i Ciutadans, que s'han mostrat contraris a aquestes bonificacions, i també Vox.

En aquest sentit Txema Guijarro, d'Unides Podem, ha dit que estan en contra de qualsevol "discriminació per motius religiosos":

"Molts pensem que un lloc de culte no és un servei per a la comunitat: tancar-se en un espai per comunicar-se amb una deïtat és un acte privat, i no entenem que hi hagi d'intervenir un tercer, com és l'Estat."

Un cop s'hagi completat la tramitació després de passar pel Senat es preveu que aquesta reforma de la llei de mecenatge entri en vigor l'1 de gener del 2024.

 

 

ARXIVAT A:
PDeCATCongrés dels Diputats
Anar al contingut