Banderes de la UE onegen a l'exterior de la seu de la Comissió Europea, a Brussel·les (Reuters/Yves Herman)

Com queda ara Polònia a la UE? Els escenaris després de la decisió del Constitucional

Europa té ara tres opcions per reprendre Polònia que van des del bloqueig de fons a l'aïllament del país de les lleis europees

Joan Raventós/RedaccióActualitzat

Després que el Tribunal Constitucional polonès hagi sentenciat que una part del tractat d'ahesió de Polònia a la Unió Europea (UE) és inconstitucional perquè les legislacions nacionals estan per sobre de la comunitària, la Comissió Europea insisteix que vol analitzar a fons aquesta resolució.

Confia poder-ho fer amb rapidesa, però no vol avançar quina podria ser la resposta per intentar reconduir la situació. Té diverses opcions sobre la taula.

La primera opció, la més pragmàtica i amb possibles resultats a curt termini seria bloquejar els milions que pertoquen a Polònia del Fons Europeu de Recuperació aprovat per donar aire als estats membres després de la crisi postpandèmia. 

Una agent de policia a l'exterior de la seu del Tribunal Constitucional de Polònia, (Reuters/Kacper Pempel)

Una segona opció seria recórrer als articles 258 i 260 del Tractat de Funcionament de la UE, que permeten obrir procediments d'infracció als estats membres que incompleixin les lleis europees.

Aquest mecanisme acostuma a portar associats paquets sancionadors, que, en aquest cas, tractant-se d'una actitud que dinamita pilars fonamentals del projecte europeu, podrien ser sancions milionàries.

La tercera opció seria més a llarg termini i passaria per anar deixant d'aplicar progressivament els tractats europeus a Polònia. A la pràctica, això suposaria deslligar Varsòvia de les relacions legals, econòmiques, polítiques i socials que la vinculen amb la Unió Europea.


Von der Leyen: "Utilitzarem tots els poders"

La presidenta de la Comissió, Ursula Von der Leyen, ha reaccionat a la sentència del Constitucional polonès aquest divendres defensant que "el dret de la UE té primacia sobre el dret nacional" i assegurant que "utilitzarem tots els poders que tenim en virtut dels tractats per garantir-ho".

Ursula Von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea (Reuters)

S'ha mostrat "profudament preocupada" per la sentència i ha explicat que ha donat instruccions als serveis jurídics perquè "l'analitzin a fons i amb rapidesa".

Serà "sobre aquesta base", ha afegit, que "decidirem els pròxims passos", amb la "màxima prioritat" de defensar els drets dels polonesos.


Alemanya insta Polònia a complir la llei

L'endemà de fer-se pública la sentència del Constitucional polonès, el govern alemany ja n'ha discrepat obertament.

Heiko Maas, ministre d'Afers Exteriors, ha defensat que "si un país decideix ser part de la UE, ha de preocupar-se que les regles acordades s'apliquin completament" al seu territori.

Haiko Maas, ministre d'Afers Exteriors d'Alemanya (Reuters/Michele Tantussi)

I que ser soci comunitari, a banda de "gaudir d'un mercat intern sòlid", també significa "compartir uns valors comuns".

El portaveu del govern alemany, Steffen Seibert, ha afegit que correspon a la Comissió Europea vetllar pel compliment del dret de la UE.

ARXIVAT A:
Unió Europea
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut