Un camp de desplaçats interns a l'Iraq
Bagdad

"Com que em consideren com un combatent d'Estat Islàmic, em violaran"

Denuncien que dones de qui se sospita que podrien tenir lligams amb Estat Islàmic són explotades sexualment en camps de desplaçats de l'Iraq

RedaccióActualitzat

Amnistia Internacional denuncia que les dones sospitoses de tenir lligams, encara que sigui de manera llunyana, amb l'autoanomenat Estat Islàmic són explotades sexualment als camps de desplaçats de l'Iraq. L'organització també assegura que en el cas dels nens se'ls denega l'ajuda humanitària.

L'ONG ha visitat vuit camps i diu que aquest tracte és un càstig col·lectiu. A més dels abusos que pateixen les dones per defecte, les que tenen alguna mena de vincle amb els jihadistes o amb algun home sospitós d'estar-hi lligat són condemnades per delictes que no han comès.


Els priven de menjar i aigua, d'atenció mèdica i de documents oficials, i fins i tot de tornar al lloc d'origen. Això fa vulnerables les dones, que acaben sent víctimes d'assetjament, violació o explotació sexual, sobretot de les forces de seguretat i grups armats.

Notícia relacionada: Com es recupera un nen del trauma de créixer sota Estat Islàmic?

"Dana", una noia de 20 anys, ha explicat a Amnistia que ha sobreviscut a diversos intents de violació i que viu una pressió incessant per tenir sexe amb membres de les forces de seguretat del seu camp.

"Com que em consideren a mi igual que un combatent d'Estat Islàmic, em violaran i em retornaran. Volen mostrar a tothom que poden prendre'm l'honor".

"No em sento comfortable a la tenda. Només vull una porta que poder tancar amb clau i murs al meu voltant... Cada nit em dic, aquesta nit moriré'".

 


Lynn Maalouf, directora de recerca de l'organització al Pròxim Orient, diu que aquestes pràctiques són generalitzades a la majoria de camps de desplaçats i demana al govern iraquià que ho aturi, perquè els que les haurien de protegir acaben sent els seus depredadors.

"El govern iraquià hauria de demostrar que es pren seriosament acabar amb les violacions contra aquestes dones portant-ne els autors a la justícia i prohibint que els homes armats entrin en aquests camps".

"Allunyades de les seves comunitats, aquestes famílies no tenen res ni ningú a qui recórrer, estan atrapades en camps i se'ls denega el menjar, l'aigua i altres essencials. Aquest càstig col·lectiu corre el risc d'establir les bases de la violència futura. No és la manera de construir una pau justa i sostenible".

 

L'informe d'Amnistia detalla les dificultats de milers de famílies encapçalades per dones després que els homes hagin estat assassinats, detinguts de forma arbitrària o desaparegut mentre fugien de les àrees controlades per Estat Islàmic a Mossul.

Algunes d'aquestes dones també són privades d'obtenir documents d'identitat i d'altres documents necessaris per treballar i moure's lliurement.  

ARXIVAT A:
Pròxim Orient Estat Islàmic
Anar al contingut