Un soldat prorús al Donbass (Reuters / Aleksandr Ermotxenko)

Com pot acabar la guerra que Putin ha obert a Ucraïna? Quatre escenaris possibles

L'atac militar engega una escalada bèl·lica perillosa a les fronteres amb Europa que no se sap quin final tindrà ni quant temps pot trigar a arribar

Sílvia MateuActualitzat

Vladímir Putin ha dit aquesta setmana que l'operació militar a Ucraïna avança "segons els plans". Gairebé l'única cosa que podem tenir clara és que ara, un cop ha començat la invasió, no es farà enrere i vol arribar a l'ocupació total.

Els esforços diplomàtics continuen, en paral·lel als intents d'escanyar-lo sobretot per la via econòmica, mentre s'obren diversos escenaris possibles, que hem intentat resumir.


Guerra curta

El control del terreny no avança com s'esperaria d'una potència militar com la russa. S'hi combina una gran resistència ucraïnesa i una estratègia d'atac rus que ha sorprès els experts, però l'escenari d'una guerra curta no es pot descartar.

"Si Rússia està determinada a prémer el pedal a fons, arrasarà amb el país i militarment no tindrà oposició", resumeix a TV3 Kristian Herbolzheimer, director de l'Institut Català Internacional per la Pau, que afegeix que l'armament que es pugui enviar a Ucraïna no serà suficient.

La intervenció de la força aèria, els talls d'energia i comunicacions, amb ciberatacs massius, són possibilitats que Putin pot jugar, i causar milers de morts.

Tropes prorusses al Donbass (Reuters / Alexander Ermochenko)

Seria possible que Zelenski sigui eliminat i Ucraïna tingui un govern titella afí al Kremlin, en línia amb el que passa a Bielorússia.

De moment, els ucraïnesos no semblen gens disposats a posar-ho fàcil, amb oposició militar i també manifestacions contra l'ocupant rus, cosa que fa pensar que un final ràpid seria un escenari inestable.


Guerra d'anys

És l'escenari que temen molts analistes militars. Les guerres de l'Afganistan i de l'Iraq serveixen d'exemple per dir que la quantitat de soldats i d'armament no ho és tot.

En la segona setmana de guerra, els soldats ucraïnesos i un nombrós grup de voluntaris instruïts a corre-cuita resisteixen, amb moral de victòria, units com mai al voltant del president Zelenski.

Membres de les forces de defensa territorial d'Ucraïna a Kíiv (Reuters / Valentyn Ogirenko )

Però ja hi ha un milió i mig de refugiats i centenars de morts. L'ONU parla de 364 civils morts i 759 ferits, en un balanç que saben incomplet.

Un conflicte que s'allargui tampoc no ajuda a mantenir les forces de les tropes russes, que esperaven ser rebudes com a salvadores més que com a invasores.

Més invasions a Europa

Les antigues repúbliques soviètiques com Moldàvia i Geòrgia, que no formen part de l'OTAN, miren amb especial preocupació la invasió russa. Al començament de la invasió, Rússia va arribar a amenaçar Finlàndia i Suècia, i els va advertir que no entrin a l'OTAN

"Putin considera el final de l'URSS una catàstrofe i la vol revertir", deia en una entrevista a TV3 Carme Colomina, investigadora principal del CIDOB, el Centre d'Estudis i Documentació Internacionals a Barcelona.

Una manifestant a Skopje, a Macedònia del Nord, en contra de la invasió russa (Reuters / Ognen Teofilovski)

El catedràtic emèrit de la UB i investigador sènior associat del CIDOB Pere Vilanova compara Putin amb Hitler en una entrevista a Catalunya Ràdio, per la voluntat d'annexionar-se territoris i també per la resposta feble de les potències que podrien dissuadir-lo. "Els tirans no es cansen, no pensen", adverteix.

Putin podria justificar-se venent com una agressió el fet que Occident subministri armes a Ucraïna.

L'OTAN no crearà una zona d'exclusió aèria, com ha demanat insistentment Zelenski, un pas arriscat en l'escalada de tensió. Putin ha posat en alerta les forces de dissuasió nuclear i aquesta setmana el ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, ha avisat que, si esclatés una tercera guerra mundial, seria "nuclear" i "destructiva".

 

Salvar la cara

Un altre escenari possible és que, en algun moment, es trobi una sortida diplomàtica.

Emmanuel Macron ha tingut obert el diàleg amb Putin en un intent, almenys formal, de desescalar el conflicte. També Boris Johnson ha anunciat un pla d'acció internacional de sis punts per detenir la invasió russa, també per marcar lideratge propi.

Putin i Macron, durant la trobada d'aquest dilluns al Kremlin (EFE)
Putin i Macron al Kremlin abans de l'esclat de la guerra (EFE)

Putin vol tot Ucraïna; però, si van mal dades, potser s'haurà de conformar amb la regió del Donbass i deixar Ucraïna sense accés marítim.

De moment, Putin s'encarrega d'aixafar qualsevol oposició interna, a base de censura, mentre Occident vol escanyar l'economia russa expulsant els bancs del sistema Swift i collant els oligarques.

El politòleg Abel Riu, especialitzat en l'espai soviètic i president del Catalonia Global Institute, no veu impossible que Putin sigui apartat del poder: "Les possibilitats no són zero, com eren fa unes setmanes". Les sancions estan tenint conseqüències i, si la guerra s'allarga, seran devastadores per a l'economia i per a la població".

A més, no és gens clar que la Xina pugui salvar Moscou. "Rússia és molt menys poderosa respecte a la Xina del que la Itàlia de Mussolini era en relació amb Alemanya", diu l'economista i premi Nobel Paul Krugman.

Trobar una sortida diplomàtica al conflicte inclou, necessàriament, trobar la manera que Putin pugui salvar la cara davant dels seus i evitar que es consideri una derrota. En termes diplomàtics, parlen de "rampa de sortida".

ARXIVAT A:
Vladímir PutinUcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut