Com lluita Europa contra la Covid? Toc de queda, prohibició de trobades i bars tancats
Una dona camina davant de rètols que recorden l'obligatorietat de portar mascareta, aquest divendres a Brussel·les (Reuters)

Com lluita Europa contra la Covid? Toc de queda, prohibició de trobades i bars tancats

Mesures força diferents als països de la Unió Europea per fer front a la segona onada del coronavirus

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Segons el mapa elaborat pel grup de recerca BIOCOM-SC de la UPC, l'índex de risc de la pandèmia a la Unió Europea l'encapçala actualment la República Txeca, amb 821 punts.

Segueixen els Països Baixos amb 581 i Bèlgica amb 497. Més enrere hi trobem França amb 395 i el Regne Unit amb 302. Espanya està ara mateix a 290 punts.

El virus també està augmentant la seva circulació en països com Itàlia, que ara té un índex de 152, o Alemanya que, malgrat tot, està amb un dels índex més baixos del continent: 78.

Tot això fa que arreu d'Europa s'estiguin prenent mesures restrictives per intentar frenar l'avenç del que ja es pot considerar la segona onada del coronavirus.


Regne Unit

Dos policies controlen una parella asseguda a terra, aquest divendres a Londres (Reuters)

Aquesta mitjanit de divendres a dissabte han entrat en vigor noves restriccions a Londres, que se situa en el nivell alt d'alerta per coronavirus.

Aquestes restriccions comporten la prohibició que es reuneixin en llocs tancats persones que no convisquin habitualment, no només en locals públics, sinó també als domicilis.

Són mesures que també s'apliquen a la ciutat de York, al nord d'Anglaterra, i que s'acompanyen de la demanda de reduir al mínim la mobilitat de les persones.

També al Regne Unit, aquest divendres a la tarda ha entrat en vigor a Irlanda del Nord el tancament de les escoles durant dues setmanes.

També de bars i pubs per al mateix període, mentre que per als restaurants les restriccions duraran més: hauran d'estar quatre setmanes tancats.


Itàlia

Dones descansant a la plaça d'Espanya, el 2 d'octubre a Roma (Reuters)

La situació també s'està complicant a Itàlia, que en les últimes 24 hores han superat la xifra de 10.000 positius.

És la dada més alta des de l'inici de la pandèmia, tot i que no es pot comparar amb els primers mesos, quan es feien moltes menys proves que ara.

Els casos han augmentat sobretot al nord, a la Llombardia, epicentre de l'epidèmia al març, i ara amb especial incidència a la capital, Milà.

Per això han decretat el tancament de bars i restaurants a partir de la mitjanit i, sobretot, la prohibició de menjar i beure al carrer entre les sis de la tarda i les sis del matí.

També obliguen a tancar sales de joc i bingos, i també està prohibit practicar esports col·lectius no professionals en què hi hagi contacte físic entre els participants.

Estudiants d'una escola militar tornen cap a casa amb les maletes, aquest divendres a Nàpols, a Itàlia (Reuters)

Una altra regió on el coronavirus avança és la Campània i la seva capital, Nàpols, on han tancat les escoles fins al 30 d'octubre.

També han decidit que la nit del 31 d'octubre hi haurà toc de queda, per evitar les festes de Tots Sants i Halloween.

S'espera que el govern italià generalitzi algunes d'aquestes mesures per a tot el país en els pròxims dies.

Bèlgica

A Bèlgica han apostat per la mateixa mesura aplicada a França: a partir de dilluns hi haurà toc de queda entre les dotze de la nit i les cinc de la matinada, una mesura que ja s'aplicava al sud del país.

Els governs federal i regionals també han acordat el tancament total de bars i restaurants durant un mes, amb una revisió d'aquí quinze dies per si es pot reduir aquest període, una mesura en vigor a Brussel·les des de fa deu dies.

A més, els belgues només podran tenir contactes estrets amb una sola persona amb qui no convisquin, mentre que fins ara eren tres i fa un mes eren cinc persones.

França

A França ha entrat en vigor aquesta nit de divendres a dissabte el toc de queda a nou àrees metropolitanes, entre les quals les de París, Lió, Marsella, Tolosa i Montpeller.

A França, però, aquesta mesura, que afecta uns 20 milions de persones, està en vigor moltes més hores: entre les 9 del vespre i les 6 del matí.

Un cambrer neteja les taules d'un restaurant poc abans del toc de queda, aquest divendres a Lille, a França (Reuters)

Les excepcions al toc de queda són àmplies: des de desplaçaments per motius laborals o de salut fins a sortir a passejar el gos, a més dels trajectes per agafar trens i avions.

El govern francès també ha prohibit la celebració de festes privades arreu del país.

Alemanya

Alemanya, un dels països que ha sabut controlar millor l'epidèmia, també està veient com les seves xifres estan augmentant de manera alarmant.

Els nous casos positius per coronavirus han passat de 6.638 aquest dijous a 7.334 aquest divendres i a 7.830 aquest dissabte.

A més, l'índex RO de transmissió del virus també està pujant ràpidament: 1,08 aquest divendres, 1,22 aquest dissabte.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha acordat amb els 16 estats federats aplicar mesures especials a les zones on hi hagi més de 50 casos nous setmanals per cada 100.000 habitants.

Una és la ciutat de Berlín, amb 88 casos, on s'ha decretat el tancament de bars i restaurants a les onze de la nit, una mesura que els tribunals han considerat desproporcionada.

República Txeca

Una professora a la classe buida, aquest dimecres a Praga, a la República Txeca (Reuters)

Mentrestant, el país amb més incidència ara mateix, la República Txeca, està en estat d'emergència, amb escoles, bars i restaurants tancats des de fa 10 dies.

Malgrat la situació, amb 11.000 casos positius les últimes 24 hores, el govern txec no ha decretat el confinament obligatori de la població, tot i que ha demanat que es faci voluntàriament.

Aquest país, que no va patir gaire la primera onada, està veient com la segona els està desbordant, i el govern es planteja fins i tot demanar ajuda sanitària a Alemanya.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut