L'estat en què van trobar els equips de rescat l'avioneta accidentada enmig de la selva amazònica
L'estat en què van trobar els equips de rescat l'avioneta accidentada enmig de la selva amazònica
Colòmbia

Com haurien sobreviscut els 4 nens de l'avió estimbat a Colòmbia? Les claus, en un informe

L'informe tècnic que Aviació Civil ha fet de l'accident dona esperances de trobar els nens vius

RedaccióActualitzat

Ha passat un mes des que una avioneta Cessna 206 es va estavellar a la selva amazònica colombiana. A bord hi viatjaven tres adults i quatre infants -- un nadó d'onze mesos i tres nens de 13, 9 i 4 anys. 

Quan els serveis de rescat van arribar al punt on hi havia l'aparell accidentat van trobar els cossos dels tres adults, però no hi havia rastre dels menors. El president colombià, Gustavo Petro, va haver de rectificar un tuit i desmentir que els nens havien estat rescatats sans i estalvis. 

L'extraordinària història dels nens desapareguts ha despertat un intens interès a Colòmbia i a tot el món. 

Ara, un informe preliminar de l'Autoritat d'Aviació Civil de Colòmbia ofereix pistes de com podrien haver sobreviscut els quatre menors al devastador accident de l'avió. La clau? Que els nens no viatjaven als seients del davant.


Els busquen soldats i exploradors indígenes

Unitats especials de l'exèrcit colombià rastregen des de llavors la selva a la recerca dels quatre nens. Han trobat diverses restes que indicarien que els nens són vius, però encara no els han pogut localitzar. Un biberó, un bolquer usat i diverses petjades a terra donen esperances als rastrejadors. 119 militars i 73 exploradors indígenes estan desplegats sobre la selva colombiana, pentinant una zona molt complicada.

Tres helicòpters amb uns grans i potents altaveus sobrevolen la selva emetent un missatge enregistrat per l'àvia dels menors demanant-los que es quedin quiets a prop d'un riu.

Els familiars asseguren que els nens coneixien bé la selva. Són fills de Magdalena Mucutuy Valencia, una dona indígena que viatjava a l'avioneta amb el líder indígena Yarupari Herman Mendoza Hernández.

A la família els preocupa, però que els menors pensin que ningú els busca i hagin decidit sobreviure amagant-se on poden i sense demanar ajuda.

L'hèlix i el motor es van despendre de l'aparell abans d'estavellar-se
L'hèlix i el motor es van despendre de l'aparell abans d'estavellar-se (Direcció Aviació de Colòmbia)


Anaven als seients del darrere

L'informe d'Aviació Civil explica que en l'hora de l'accident hi havia encara llum de dia i bones condicions meteorològiques. També recull que l'avió no es va incendiar i que els "quatre ocupants menors d'edat no van ser ubicats a l'àrea de l'accident i no hi havia senyals que haguessin resultat ferits. 

Els adults estaven asseguts a la part davantera de la cabina de l'avió i van patir directament l'impacte de l'aparell contra el terra, que els hauria provocat "lesions mortals". 

Però els seients posteriors, on es trobaven els nens més grans no van rebre un impacte tan fort. Segons l'informe, dos dels tres seients ocupats pels nens es van mantenir al seu lloc i en posició vertical malgrat l'impacte, mentre que el seient d'un nen es va soltar de l'estructura de l'avió. El nadó podria haver estat subjectat als braços de la mare.

Tot indica que l'aparell va colpejar primer els arbres i el motor amb la seva coberta i l'hèlix es van separar de l'estructura de l'avió. Aquest primer impacte amb els arbres va amortir l'impacte final a terra.

Aquest gràfic mostra com hauria caigut l'aeronau, que primer va impactar amb els arbres
Aquest gràfic mostra com hauria caigut l'aeronau, que primer va xocar amb els arbres (Direcció Aviació de Colòmbia)

 

 

ARXIVAT A:
MenorsColòmbia
Anar al contingut